Előfizetés

Magyar-zsidó női életutak

Publikálás dátuma
2014.07.22. 07:52
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Magyar-zsidó női életutak címmel szervezett nemzetközi konferenciát a budapesti Gellért szállóban a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) a holokauszt-emlékévhez kapcsolódva.

Ferenczi Andrea, az MNKSZ elnöke a konferencia megnyitóján hangsúlyozta: az emlékezés évében fontos, hogy női szemmel, női szempontok szerint is szerveződjenek olyan konferenciák, programok, amelyek nem mindennapi életutak és sorsok bemutatásával hívják fel a figyelmet a megbékélésre. Ilyen a 2012-ben elhunyt Judith Mülleré, a világhírű parfümkreátoré is, akinek emlékére a konferenciát ajánlották.

Extrém csapat a Budapest Parkban

A szélsőséges videoklipjeiről és őrült fellépéseiről is híres dél-afrikai Die Antwoord sok év után újra Magyarországra érkezik és augusztus 5-én a Budapest Parkban koncertezik. 

A négytagú - akik közül a frontember szerepét a Ninja művésznév mögé rejtőző Watkin Tudor Jones tölti be - rap-rave banda 2008-ban alakult Fokvárosban. A különleges zenei projekt egyik fő ihletforrása a zef, egy dél afrikai stílusirányzat. A zef szó azaz "az alapvető stílus" nem csak a zenére korlátozódik, hanem egy komplex életérzést takar.

Legegyszerűbben azonban a zenén keresztül definiálható, amelyre jellemző az afrikai törzsi zenei elemek és modern hangzás kombinálása. Videoklipjeikben abszurd jelenetek lelhetők fel, melyek erős tökéletes harmóniában vannak a csapat zenei irányvonalával.

Az élő koncertek során sem feltétlenül a konformizmus uralkodik a színpadon. Feltűnő, olykor meghökkentő fellépő ruhák, szokatlan show elemek és egyedülálló koreográfia tarkítják a produkciót.

Közelkép - Bravúr

Amikor Honthy Hanna megjelent a színpadon, kitört a taps. Még nem szólalt meg, még nem csinált semmit, máris percekig ünnepelték. Igaz, úgy jött be, ahogy csak ő tudott. Ma már nincs ilyen ováció, persze nem is nagyon indokolt, hogy teljesítmény nélkül csak azért tapsoljanak valakit, mert megjött. Ezért is volt meglepő, hogy a Városmajori Szabadtéri Színpad közönsége nagy tapssal fogadta Harsányi Gábort, amikor a Bolha a fülbe című darab szombati bemutatóján belépett.

A francia vígjáték hálás darab, ezért sokszor játszották magyar színházak, télen is, noha azt mondanánk rá, könnyű nyáresti szórakozás. Nem túl nagy kihívás a szereplőknek sem, akik azért jól érezhetik magukat a helyzetkomikumok és a könnyen "fogyasztható" szövegek közepette. Egyetlen alak megformálása jelent nagyobb kihívást a játszónak, a főszereplőé, amely kettős szerep.

A vígjáték egyik kulcsmomentuma ugyanis az, hogy a férj, valamint a nyilvánosház mindenese a megszólalásig hasonlít egymásra, ezért aztán folyton össze is keverik őket. Ezt a két szerepet alakítja bravúrosan Harsányi Gábor. Úgy hozza a két figurát, hogy a néző mindig tudja, éppen melyik van a színpadon, miközben a többi szereplő sosem. Aztán a végefelé már úgy felgyorsulnak az események, hogy Harsányi majdnem össze is találkozik saját magával a színpadon.

De közben sosem esik ki a szerepéből, szavakkal és egy-egy mozdulattal jellemez, ám egyszer sem választja a könnyű utat. Jellemeket formál és nem ripacskodik, pedig a darab és a helyzetei könnyen terelnék ebbe az irányba. A 69 éves Harsányi Gábornak óriási a rutinja, de ami ennél is több: jó színész.

És ezt a Bolha a fülbe minden jelenetében bizonyítja. Amivel példát adhat a színpadra lépő többi szereplőnek is. S ha a belépő tapsot korainak is éreztük, utólag jogosnak bizonyult. Honthy ugyan csak egy volt, de Harsányi is egyedi jelenség.