Gázfogadó a Gazpromnak?

Publikálás dátuma
2014.07.21. 07:20
Sok kérdést kell még tisztázni, hogy kiderüljön: melyik cső milyen irányba és mit szállít FOTÓ: K 2 PRESS
Az Unió az orosz gáztól való függőség csökkentését szeretné elérni és ezért támogatná a horvátországi Krk szigetén, az INA telephelyére tervezett cseppfolyósított gázfogadó állomás megépítését. Ám feltehetően csak akkor, ha az oroszok nem szereznék meg az INA céggel együtt a beruházás jogát is. A héten folytatódik a Mol és a horvát kormány megbeszélése az INA jövőjéről. Az Európai Bizottság egyre határozottabban lép el a Déli Áramlat építése ellen.

Nem valószínű, hogy az Európai Unió (EU) tétlenül nézi majd, hogy a Gazprom, vagy valamelyik másik orosz energetikai óriásvállalat rátegye a kezét a horvát energiaiparra, illetve a Krk szigeten megépíteni tervezett cseppfolyósított gázfogadó (LNG) állomásra. A terminál szerepe ugyanis éppen az lenne, hogy függetlenséget biztosítson a dél- és közép-európai országoknak, köztük Magyarországnak, az orosz gázbeszerzési forrásoktól - nyilatkozta lapunknak Hegedűs Miklós.

A GKI Gazdaságkutató Kft. ügyvezetője ezt annak kapcsán mondta el, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy a korábban orosz ellenes, mostanra viszont Moszkva baráttá vált Orbán Viktor kormányfő a Gazprom kezére játssza a horvát INA nevű olajvállalatban lévő mintegy 50 százalékos Mol üzletrészt. ( A magyar kormány a legnagyobb, csaknem 25 százalékos tulajdonosa a Mol-nak.) Ha ez bekövetkezne, az INA céggel együtt orosz kézre kerülhet a Krk szigeti Omisalj város közelébe már több mint egy évtizede tervezett LNG terminál beruházási joga is.

Az ügy furcsasága, hogy miközben az elemzők zöme szerint borítékolható, hogy Orbán kész együttműködni a Mol vezetésével abban, hogy az INA orosz fennhatóság alá kerüljön, az EU minden tőle telhetőt megtesz, hogy ez ne történjen meg. Emellett az uniós vezetés a napokban közölte: kész sürgősen pénzügyi támogatást nyújtani a horvát kormánynak az LNG kikötő kiépítéséhez, hogy Európa déli részén is mihamarabb csökkenjen a függőség az orosz gázszállításoktól. A megépítendő terminál ugyanis képes lenne fogadni az arab országokból érkező cseppfolyósított földgázt, amelyet visszalégneműsítve gázvezetékeken tovább lehetne szállítani a közép-európai országokba.

Legutóbb a múlt héten Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa sürgette a beruházást. Egy találkozón állítólag tárgyalt Ivo Josipovic horvát elnökkel, és kérte a gázterminál építésének gyorsítását, Brüsszel teljes támogatását ígérte ehhez.

A terminál felépítésével jelentősen felértékelődne Horvátország Európa energetikai térképén. Az EU azt várja Horvátországtól, hogy gyorsan dolgozzon, tegyen javaslatot a beruházásokra, és minél hamarabb valósítsa meg őket. Európa így kevésbé függene az orosz gáztól, és ezzel együtt az orosz politikától - hangsúlyozta a sajtóhírek szerint a biztos. Az a forgatókönyv mindenesetre kizárt - állítják szakértők -, hogy az oroszok megszerezzék a mintegy felerészben a Mol, s majdnem ugyanakkora hányadban horvát állami kézben lévő INA céggel együtt a Krk szigeti terminál megépítésének a jogát, majd uniós támogatást kapjanak a beruházáshoz.

Amint azt a portfolio.hu felidézi, a horvát LNG-terminál megépítésének terve hosszú időre tekint vissza, eredetileg magánbefektetők akarták megvalósítani, a gazdasági válság azonban feje tetejére állította az európai gázpiacot, csökkent a fogyasztás. A horvát kormány végül saját kezébe vette az ügyet, és több alternatív javaslatot is kidolgozott.

Ezek között szerepelt egy csökkentett kapacitású, úszó LNG-terminál megépítése, de szóba került egy, az eredeti tervekhez hasonló megoldás is. Főként az utóbbi esetében, a horvát vezetés úgy számolt, hogy a terminál megépítésébe a régió többi országát is be lehetne vonni. 2012-ben szóba került, hogy magyar részről az MVM venne részt a beruházásban.

Habár a horvát és az előrehaladott állapotban lévő lengyel LNG-terminálok megépülése valóban érdemben javíthatná az EU keleti végeinek gázbiztonságát, a cseppfolyós földgáz piaca szinte globális, és az ázsiai piacon komoly árprémiummal lehet értékesíteni az LNG-t az európai árszintekhez képest. Ami egyben azt is jelenti, hogy az LNG jelenleg drágább alternatíva a régió országainak az orosz földgázzal szemben. A horvát terminált az utolsó beszámolók szerint 5 milliárd köbméteres kapacitással építenék meg.

A lengyel terminál várhatóan jövőre állhat üzembe, szintén 5 milliárd köbméteres kezdeti kapacitással. Mindkét projekt számol a későbbi bővíthetőség lehetőségével. A két terminál alapvetően a beszerzési források bővítésében segíthetné a térséget, együttes kapacitásuk nem éri el a régió jelenlegi - egyébként igen nyomott - gázkeresletét. A lengyel terminálhoz azonban - ellentétben a Horvátországban tervezettel - Magyarország ma még nem rendelkezik vezeték összeköttetéssel.

Hegedűs Miklós szerint óriási lehetőségeket jelentene Magyarország számára, ha megépülne a horvátországi gázterminál. A horvát tengerpartot hazánkkal összekötő Adria kőolajvezetéken ugyanis - némi átalakítás után -, rövid idő alatt arab, vagy észak-afrikai gázhoz juthatnák, s ezzel sokkal jobb tárgyalási pozícióba kerülnénk a jelenleg az országot ellátó Gazprommal, s a források megtöbbszöröződése révén valóban javulna az ellátásbiztonság.

Az INA irányításának átvételre készül a horvát kormány?
A Mol magyar olajvállalat és a horvát kormány tárgyalódelegációja július 25-re tűzte ki az egyeztetések következő fordulóját az INA horvát olajvállalat ügyében - közölte szombaton a horvát gazdasági miniszter.
Ivan Vrdoljak a Hina horvát hírügynökségnek adott interjújában utalt az Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ellen az INA-Mol-ügyek egyesített perében hozott jogerős ítéletre és ebből kiindulva a tárgyalások legfőbb témája a vállalat vezetési módjának megváltoztatása és a részvényesi megállapodás lesz.A Sanader elleni ítélet szerint a volt horvát kormányfő pénzt fogadott el a Moltól, hogy az megszerezhesse az irányítási jogokat az INA felett. (A Mol visszautasította a vádat.)
"Őszintén remélem, hogy (a magyarok) a tárgyalások első napjától kezdve elfogadják ajánlatunkat, méghozzá az új részvényesi szerződésről és az INA új igazgatásáról szóló javaslatot" - közölte Ivan Vrdoljak.
A gazdasági miniszter hozzátette, a megegyezés a magyar féllel a jelenlegi helyzet lehető legegyszerűbb technikai megoldását kínálná, mivel így az INA fejlesztése a lehető leghamarabb elindulhatna.Vrdoljak válaszolt azokra a spekulációkra is, miszerint az orosz Gazprom energiaipari vállalat vásárolná meg a Mol részesedését a horvát olajcégben.
A miniszter azt mondta: neki az a legfontosabb, hogy egy stratégiai partner úgy döntsön, érdemes befektetni az INA már meglévő gyártási és finomítási rendszerébe, a viszonteladói hálózatba, a regionális pozíció fenntartásába és a vállalat munkatársainak szakértelmébe. Mint jelezte, bár több külföldi vállalattal is tárgyalnak, konkrét egyeztetések még nem voltak.

A Déli Áramlat kellene, de így nem lehet

A maláj replőgép lelövése fordulópontot jelenthet az Európai Unió (EU) és Oroszország viszonyában, miután a nagyszámú civil áldozatot követelő támadás felerősíti az Oroszország ellenes hangulatot az uniós tagországokban is - nyilatkozta lapunknak Rácz András, a Pázmány Péter Egyetem oktatója. Az Oroszország-szakértő szerint Moszkva megítélésnek a romlása miatt egyre kisebb az esély a Déli Áramlat nevű orosz gázvezeték megépítésére is, amely a Kaszpi-térségből szállítana földgázt Közép-Európába, így Magyarországra is.

Európa azonban megközelítőleg sem olyan egységes az Oroszország elleni szankciók ügyében, mint az Amerikai Egyesült Államok, amely keményebben lép fel. Az EU-ban ugyanis még mindig felmerülnek olyan üzleti érdekek, amelyek gátat szabnak az orosz ellenes büntető intézkedéseknek. Így egyelőre a paksi bővítést is finanszírozó orosz Vnyesekonom Bank elleni közös fellépés ügye is bizonytalan - tette hozzá Rácz András.

A Déli Áramlat építését az Európai Bizottság nyomására Bulgária június elején már felfüggesztette, most Szerbiát - mint uniós tagjelöltet - kéri ugyanerre az unió vezetése. Az EB szerint a Déli Áramlat terve sérti az uniós szabályokat, amelyek tiltják, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB szerint az Oroszország és az érintett államok közötti, a gázvezeték építéséről szóló szerződések egyike sem felel meg az európai szabályoknak.

A Déli Áramlat építése 2012 végén kezdődött. A vezeték Bulgária fekete-tengeri partjától Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül vezet az olaszországi elosztóterminálig. A projekt a tervek szerint 2018-ra érné el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert.

Szerző

Pálfi György: Mindig minőségi terméket készítek

Publikálás dátuma
2014.07.21. 07:00
Támogatást várok és együttműködést ajánlok arra, hogy együtt csináljuk a Toldi-fimet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Meg akarom védeni a filmemet attól, hogy egy-két meggondolatlan parancs miatt rossz legyen, mondta lapunknak Pálfi György a Magyar Nemzeti Filmalappal kialakult konfliktushelyzetre utalva. A filmrendező azután beszélt a Toldi című filmtervének kiismerhetetlen okokból fakadó hányattatásáról,  hogy a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a legjobb rendező díját, és az európai művészmozi hálózat díját is a Szabadesés című független, kis költségvetésű munkájával. Mint mondta, már tavaly októberben készen álltak, hogy megkezdjék a nagy költségvetésű Toldi forgatását, de a Magyar Nemzeti Filmalap és annak vezetője, Andy Vajna azóta is egyre újabb feltételeket köt ki. A rendező szerint szakmai párbeszéd tisztázhatná a konfliktust, de erre csak most kaptak lehetőséget. 

- A Szabadesés példátlan fesztiválsikere Karlovy Varyban mit jelent szakmailag?

- Visszaigazolást. 

- Minek a visszaigazolását? Hogy hogyan lehet független filmként, kis költségvetéssel, hihetetlenül rövid idő alatt egy A kategóriás nemzetközi fesztiválon több fontos díjra is érdemes minőséget létrehozni?

- Jött egy isteni lehetőség, nem is Magyarországról, nem is Európából, hanem a távoli Dél-Koreából. Ajánlottak egy kis pénzt, adtak hozzá bizalmat, azt csinálhattam, amit akartam. Ebből lett a Szabadesés. Karlovy Vary visszaigazolása annak, hogy ha bíznak bennem, azt igényes minőséggel megszolgálom.

- A dél-koreai Jeonjou Nemzetközi Filmfesztivál felkérése kivételes alkalom volt, hisz valóban ritkán hallani olyan lehetőségről, hogy az alkotó szabad kezet kap, mint mondja, azt csinál, amit akar. Elgyávult a filmgyártás?

- A filmgyártás mindig gyáva volt, mindig biztosra akart menni, mert a filmhez nagyon sok pénz kell. A befektetők nagyon óvatosak bárhol Európában, még akkor is, ha közpénzekről van szó. Emiatt Európa-szerte nagy szentség lett a forgatókönyv, miközben a forgatókönyv szerintem gyártási leírása a majdan elkészülő filmnek. Amikor a kifutón a modellen nézünk egy ruhát, nem mellékelik a szabásmintát, és nem is a szabásminta alapján döntenek. Ha létezik a kultúra támogatása, akkor támogatni kellene a kísérletezést. Erre jelen pillanatban egész Európában nagyon kevés lehetőség van. Magyarországon pedig egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy alacsony költségvetésű, kísérletező filmek készüljenek.

- A Toldi című filmterve nem tartozik ezek közé.

- Az más típusú film, az szórakoztatás akar lenni. A Toldit azért szeretném elkészíteni már évek óta - előtte egy mesefilm, és közben Rejtő Jenő Szőke ciklonjának filmterve is foglalkoztat -, mert a film ipar is, és a filmnek szórakoztatni is kell. Ki akarom magam próbálni, milyen az, amikor az ember elhagyja az arthouse kategóriát, helyébe pedig jön a szigorúan szabott műfajiság, e keretek feszegetése és a magas szakmai színvonalon való szórakoztatás. Ez az elmúlt 120 év filmezésének egyik legszebb hagyománya a szerzői filmek mellett. Ezzel a tervemmel megint abba szaladtam bele, hogy mivel én ilyet még sose csináltam, miért akarok pont ilyen mozit készíteni. Miért nem maradok az arthouse-körben. Pedig ezt a határt nagyon szívesen áttörném. Ezért választottam például a Toldit, hogy sok emberhez tudjon eljutni, hogy olyan filmet készítsünk, amit jó és könnyű nézni.

- Milyen műfajban gondolta el Arany János Toldijának filmváltozatát?

- Romantikus akció-kalandfilmnek, erős esztétikai-vizuális jegyekkel. A jó akciófilmek mind saját vízióból születnek.

- És a kiválóakban mindig benne van a szerzői kézjegy is.

- A legközelebb a Szárnyas fejvadász áll ahhoz, amit elképzelek. Tökéletesen hozza a sci-fi műfaját, abba belecsöppent egy krimit és mindebben nagyon erős vizionárius szerzőiség jelenik meg, erős rendezői kézjegy, erős gondolatiság is. A magamfajta ember ilyen filmre vágyik.

- Független filmjének nemzetközi fesztiválsikere lökött valamit a Toldi sorsán? Épp Karlovy Varyt közvetlen megelőzően hozta nyilvánosságra a Toldi körül a Filmalappal kialakult konfliktusát, melynek végső lényege, hogy mindig újabb feltételek miatt mindeddig nem kezdhettek neki a forgatásnak.

- Hivatalosan a Filmalap nem reagált a Karlovy Vary díjra. Viszont még a fesztivál idején kaptunk egy közeli hivatalos időpontot, hogy találkozhassunk a Filmalappal. Talán most valami megindult.

- E pillanatban mi a helyzet a Toldi filmtervvel?

- A Toldi költségvetése magasnak számít, de nem hivatalos álláspont szerint a Filmalap részéről nincs pénzügyi akadálya a film elkészítésének. Tavaly nyáron a filmet előkészítettük, megterveztük a helyszíneket, a felvételek rendjét, a film látványvilágát, díszletet, jelmezt. Mindezt tavaly október 1-én bemutattuk a Filmalap vezetőségének. Azóta nem történik tulajdonképpen semmi. Elméletileg a pénz megvan, a filmhez a zöld lámpát kellene megadni.

- Az korábban kiderült, hogy a Filmalap feje, Andy Vajna nem kapcsolta eddig a zöld lámpát. Mi történik, ha meggondolja magát?

- Egy éve tartottuk a castingot, újra kell tehát szereplőt válogatnom, újra kell helyszíneket keresnem. Tavaly októberben készen álltunk, hogy elinduljunk. Most a zöld lámpától biztosan kell hat hónap az előkészítésre. Az eltelt idő miatt nagyon sok munkát újra el kell végeznünk.

- A korábbi információk szerint az akciójelenetek rendezése komoly konfliktus forrása a Filmalappal. A hírek szerint arról van szó, hogy az akciójeleneteket valaki más rendezné, méghozzá a Filmalap, vagy még inkább egy Andy Vajna által kijelölt személy. Ez keményen hangzik. Ebben sincs változás?

- Ez is a párbeszéd hiányát mutatja. Szerintem az összes ilyen problémát meg lehetne oldani egy két-három órás beszélgetéssel. Mivel ez nem történt meg, ezért a nyilvánossághoz fordultam, s azt reméltem, hogy nyilvános szakmai párbeszéd kezdődik. Ez sem történt meg. Most lesz egy belső találkozó, talán elindul a párbeszéd. Eddig mindig az történt, hogy kaptunk egy feltételt, az mindig valami parancs volt, és akármit gondoltunk is róla, amíg nem teljesítettük azt a parancsot, addig nem voltak hajlandók velünk találkozni. Egymás után jöttek a feltételek, míg eljutottunk odáig, hogy azért nem bízzák rám az akciójeleneteket, mert nem csináltam még akciófilmet.

- Akciót még valóban nem rendezett.

- Ez így is van. Természetesen akarok akciórendezővel dolgozni, akarok kaszkadőr szakértővel dolgozni. Azt viszont nem értem, miért kell parancsba adni, hogy ki legyen az az ember, akivel én dolgozni szeretnék. Ha lenne párbeszéd, megkérdezném, hogy miért. Van az akciórendezéssel egy másik gond is. Amikor három éve beadtuk a forgatókönyvet, majd megtörtént a fejlesztés, illetve, amikor másfél évvel ezelőtt eldöntötték, hogy a könyvet elfogadják és gyártásba veszik, nem jutott senkinek eszébe, hogy még nem rendeztem akciót. Miért most lett ez kérdés? Már akkor simán el lehetett volna rendezni, ha valóban ez a probléma.

- És nem ez?

- Azt gondolom, nem ez a valódi probléma, hanem valami teljesen más. Amit viszont a Filmalap nem közöl. Elbeszélünk egymás mellett. Ennek csak a film látja a kárát. A Filmalap szerint ez a legfontosabb projektje, nekem is ez a legfontosabb tervem, és mégsem tud elindulni a film. Valami olyan problémáról lehet szó, amit nem mondanak ki.

Szerző

Pálfi György: Mindig minőségi terméket készítek

Publikálás dátuma
2014.07.21. 07:00
Támogatást várok és együttműködést ajánlok arra, hogy együtt csináljuk a Toldi-fimet FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Meg akarom védeni a filmemet attól, hogy egy-két meggondolatlan parancs miatt rossz legyen, mondta lapunknak Pálfi György a Magyar Nemzeti Filmalappal kialakult konfliktushelyzetre utalva. A filmrendező azután beszélt a Toldi című filmtervének kiismerhetetlen okokból fakadó hányattatásáról,  hogy a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, a legjobb rendező díját, és az európai művészmozi hálózat díját is a Szabadesés című független, kis költségvetésű munkájával. Mint mondta, már tavaly októberben készen álltak, hogy megkezdjék a nagy költségvetésű Toldi forgatását, de a Magyar Nemzeti Filmalap és annak vezetője, Andy Vajna azóta is egyre újabb feltételeket köt ki. A rendező szerint szakmai párbeszéd tisztázhatná a konfliktust, de erre csak most kaptak lehetőséget. 

- A Szabadesés példátlan fesztiválsikere Karlovy Varyban mit jelent szakmailag?

- Visszaigazolást. 

- Minek a visszaigazolását? Hogy hogyan lehet független filmként, kis költségvetéssel, hihetetlenül rövid idő alatt egy A kategóriás nemzetközi fesztiválon több fontos díjra is érdemes minőséget létrehozni?

- Jött egy isteni lehetőség, nem is Magyarországról, nem is Európából, hanem a távoli Dél-Koreából. Ajánlottak egy kis pénzt, adtak hozzá bizalmat, azt csinálhattam, amit akartam. Ebből lett a Szabadesés. Karlovy Vary visszaigazolása annak, hogy ha bíznak bennem, azt igényes minőséggel megszolgálom.

- A dél-koreai Jeonjou Nemzetközi Filmfesztivál felkérése kivételes alkalom volt, hisz valóban ritkán hallani olyan lehetőségről, hogy az alkotó szabad kezet kap, mint mondja, azt csinál, amit akar. Elgyávult a filmgyártás?

- A filmgyártás mindig gyáva volt, mindig biztosra akart menni, mert a filmhez nagyon sok pénz kell. A befektetők nagyon óvatosak bárhol Európában, még akkor is, ha közpénzekről van szó. Emiatt Európa-szerte nagy szentség lett a forgatókönyv, miközben a forgatókönyv szerintem gyártási leírása a majdan elkészülő filmnek. Amikor a kifutón a modellen nézünk egy ruhát, nem mellékelik a szabásmintát, és nem is a szabásminta alapján döntenek. Ha létezik a kultúra támogatása, akkor támogatni kellene a kísérletezést. Erre jelen pillanatban egész Európában nagyon kevés lehetőség van. Magyarországon pedig egyáltalán nincs lehetőség arra, hogy alacsony költségvetésű, kísérletező filmek készüljenek.

- A Toldi című filmterve nem tartozik ezek közé.

- Az más típusú film, az szórakoztatás akar lenni. A Toldit azért szeretném elkészíteni már évek óta - előtte egy mesefilm, és közben Rejtő Jenő Szőke ciklonjának filmterve is foglalkoztat -, mert a film ipar is, és a filmnek szórakoztatni is kell. Ki akarom magam próbálni, milyen az, amikor az ember elhagyja az arthouse kategóriát, helyébe pedig jön a szigorúan szabott műfajiság, e keretek feszegetése és a magas szakmai színvonalon való szórakoztatás. Ez az elmúlt 120 év filmezésének egyik legszebb hagyománya a szerzői filmek mellett. Ezzel a tervemmel megint abba szaladtam bele, hogy mivel én ilyet még sose csináltam, miért akarok pont ilyen mozit készíteni. Miért nem maradok az arthouse-körben. Pedig ezt a határt nagyon szívesen áttörném. Ezért választottam például a Toldit, hogy sok emberhez tudjon eljutni, hogy olyan filmet készítsünk, amit jó és könnyű nézni.

- Milyen műfajban gondolta el Arany János Toldijának filmváltozatát?

- Romantikus akció-kalandfilmnek, erős esztétikai-vizuális jegyekkel. A jó akciófilmek mind saját vízióból születnek.

- És a kiválóakban mindig benne van a szerzői kézjegy is.

- A legközelebb a Szárnyas fejvadász áll ahhoz, amit elképzelek. Tökéletesen hozza a sci-fi műfaját, abba belecsöppent egy krimit és mindebben nagyon erős vizionárius szerzőiség jelenik meg, erős rendezői kézjegy, erős gondolatiság is. A magamfajta ember ilyen filmre vágyik.

- Független filmjének nemzetközi fesztiválsikere lökött valamit a Toldi sorsán? Épp Karlovy Varyt közvetlen megelőzően hozta nyilvánosságra a Toldi körül a Filmalappal kialakult konfliktusát, melynek végső lényege, hogy mindig újabb feltételek miatt mindeddig nem kezdhettek neki a forgatásnak.

- Hivatalosan a Filmalap nem reagált a Karlovy Vary díjra. Viszont még a fesztivál idején kaptunk egy közeli hivatalos időpontot, hogy találkozhassunk a Filmalappal. Talán most valami megindult.

- E pillanatban mi a helyzet a Toldi filmtervvel?

- A Toldi költségvetése magasnak számít, de nem hivatalos álláspont szerint a Filmalap részéről nincs pénzügyi akadálya a film elkészítésének. Tavaly nyáron a filmet előkészítettük, megterveztük a helyszíneket, a felvételek rendjét, a film látványvilágát, díszletet, jelmezt. Mindezt tavaly október 1-én bemutattuk a Filmalap vezetőségének. Azóta nem történik tulajdonképpen semmi. Elméletileg a pénz megvan, a filmhez a zöld lámpát kellene megadni.

- Az korábban kiderült, hogy a Filmalap feje, Andy Vajna nem kapcsolta eddig a zöld lámpát. Mi történik, ha meggondolja magát?

- Egy éve tartottuk a castingot, újra kell tehát szereplőt válogatnom, újra kell helyszíneket keresnem. Tavaly októberben készen álltunk, hogy elinduljunk. Most a zöld lámpától biztosan kell hat hónap az előkészítésre. Az eltelt idő miatt nagyon sok munkát újra el kell végeznünk.

- A korábbi információk szerint az akciójelenetek rendezése komoly konfliktus forrása a Filmalappal. A hírek szerint arról van szó, hogy az akciójeleneteket valaki más rendezné, méghozzá a Filmalap, vagy még inkább egy Andy Vajna által kijelölt személy. Ez keményen hangzik. Ebben sincs változás?

- Ez is a párbeszéd hiányát mutatja. Szerintem az összes ilyen problémát meg lehetne oldani egy két-három órás beszélgetéssel. Mivel ez nem történt meg, ezért a nyilvánossághoz fordultam, s azt reméltem, hogy nyilvános szakmai párbeszéd kezdődik. Ez sem történt meg. Most lesz egy belső találkozó, talán elindul a párbeszéd. Eddig mindig az történt, hogy kaptunk egy feltételt, az mindig valami parancs volt, és akármit gondoltunk is róla, amíg nem teljesítettük azt a parancsot, addig nem voltak hajlandók velünk találkozni. Egymás után jöttek a feltételek, míg eljutottunk odáig, hogy azért nem bízzák rám az akciójeleneteket, mert nem csináltam még akciófilmet.

- Akciót még valóban nem rendezett.

- Ez így is van. Természetesen akarok akciórendezővel dolgozni, akarok kaszkadőr szakértővel dolgozni. Azt viszont nem értem, miért kell parancsba adni, hogy ki legyen az az ember, akivel én dolgozni szeretnék. Ha lenne párbeszéd, megkérdezném, hogy miért. Van az akciórendezéssel egy másik gond is. Amikor három éve beadtuk a forgatókönyvet, majd megtörtént a fejlesztés, illetve, amikor másfél évvel ezelőtt eldöntötték, hogy a könyvet elfogadják és gyártásba veszik, nem jutott senkinek eszébe, hogy még nem rendeztem akciót. Miért most lett ez kérdés? Már akkor simán el lehetett volna rendezni, ha valóban ez a probléma.

- És nem ez?

- Azt gondolom, nem ez a valódi probléma, hanem valami teljesen más. Amit viszont a Filmalap nem közöl. Elbeszélünk egymás mellett. Ennek csak a film látja a kárát. A Filmalap szerint ez a legfontosabb projektje, nekem is ez a legfontosabb tervem, és mégsem tud elindulni a film. Valami olyan problémáról lehet szó, amit nem mondanak ki.

Szerző