Az egyetlen hiteles ügynöklistát Moszkvában őrzik

Publikálás dátuma
2014.07.19. 10:21
Németh Miklós egykori miniszterelnök a 10. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón Soltvadkerten, a Határnyitás '89 című beszé
Az egyetlen hiteles ügynöklista Moszkvában van mind a mai napig - jelentette ki Németh Miklós egykori miniszterelnök a 10. Szélrózsa evangélikus ifjúsági találkozón Soltvadkerten, a Határnyitás '89 című beszélgetésen.

A magyar történészek is csak akkor ismerhetik meg a teljes igazságot, ha az orosz fővárosban feloldják a titkosítást - tette hozzá.
A rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány irányítója szerint ami ezekkel a dokumentumokkal Magyarországon történt, szégyenteljes: "ebbe betettek, ebből kivettek, egy részét pedig megsemmisítették" - mondta. Németh Miklós a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjével, Prőhle Gergellyel, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárával felidézve a 25 évvel ezelőtti eseményeket, azt mondta, a rendszerváltásért meg kellett küzdeni, és a résztvevők érdeme, hogy képesek voltak szembenézni a kihívásokkal és válaszokat találni rájuk. Kiemelte, büszke arra, hogy a rendszerváltás vér nélkül ment végbe Magyarországon. 

Nemzetközi összefüggésbe helyezve a magyarországi történéseket, azt mondta, hogy miután Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár bejelentette a Brezsnyev-doktrína végét, Magyarországon 1989 márciusában már megállapodtak a pártfőtitkárral a szovjet csapatok és az atomtöltetek kivonásáról, "kezet ráztak". Azt, hogy nem akkor, és nem ő, hanem a határnyitást "az utolsó pillanatig ellenző" Horn Gyula aratta le ennek az egyezségnek a babérjait, a Gorbacsovnak ígért titoktartás és a köztük kialakult bizalmi viszony tiszteletben tartásával magyarázta Németh Miklós, aki azt is hozzátette, amikor Orbán Viktor 1989. június 16-án a szovjet csapatok kivonását követelte Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén, "már régen le volt zsírozva minden".  A volt miniszterelnök szerint az 1989-es határnyitás után még nem lehetett tudni, hogy két év múlva egységes Németország lesz. "Így hozta a csillagok állása és az akkori döntéshozók helyzetfelismerése, ügyessége" - fogalmazott.

Németh Miklós arról is beszélt, hogy a '80-as évek elején az MSZMP-nek 860 ezer tagja volt, de ebből 150 ezer volt igazi kommunista, a többiek között nagyon sokféle ember volt. Ők aztán később érzésviláguktól, értékrendjüktől, felfogásuktól függően "bementek a többi pártba", a kisgazdáktól az MDF-en át az SZDSZ-ig, a Fideszt is beleértve. Felidézte: 1989 áprilisában Martonyi János személyesen közölte vele: látva, hogy jó irányba mennek a dolgok, kérte felvételét az MSZMP-be. Ő volt talán az utolsó újonnan felvett párttag - mondta, majd kijelentette, ezért nem kell elítélni Martonyit. Bonyolultabb ez annál, hogy "baltával kezdjük el vagdosni a forgácsot" - fogalmazott.

Az 1990-ben megalakult Országgyűlést alkotó pártok mindegyikében ültek kommunista titkosszolgálati emberek, még az MSZP-ben is. Nagy kár, hogy nem néztünk ezzel szembe – fogalmazott. Megjegyezte: az egyetlen hiteles ügynöklista Moszkvában van mind a mai napig. Ha ott feloldják a titkosítást, a magyar történészek is csak akkor ismerhetik meg a teljes igazságot. Szégyenletesnek nevezte azt, ami Magyarországon történt ezekkel a dokumentumokkal - állította. Németh Miklós kijelentette: ő azt javasolta, vagy semmisítsék meg az egészet, vagy azonnal hozzák nyilvánosságra, vagy az új kormány és parlament döntsön az ügynöklisták sorsáról. Az akkori politikai résztvevők ez utóbbit választották.

Prőhle Gergely vitaindítójában arról beszélt, egy tinédzsereknek szóló evangélikus rendezvény résztvevőinek is fontos megismerniük, mi történt 25 éve Magyarországon és mik azok a tanulságok, melyek az akkori eseményekből levonhatók. Rámutatott: a magyar társadalom problémáinak jó része a rendszerváltás ellentmondásosságából ered. Nyilvánvalóan az azt megelőző negyven évben is "voltak hazánkban rendes emberek és jó dolgok, ám az is tény, hogy elmaradt a bűnösök felelősségre vonása". A helyettes államtitkár szerint a szemléletváltás feltehetőleg "nem pusztán a kommunista elit éleslátása, illetve megvilágosodása volt", hanem jórészük az 1956-hoz köthető történelmi tapasztalatok nyomán felmérte, hogy "jobb reformokat végrehajtani, mint lógni". Szégyenteljesnek nevezte, hogy nem dolgozták fel a kommunista ügynökök múltját. Szerinte a teljes lista hiánya sem menti ezt a helyzetet, sokkal többet kellett volna tenni ennek érdekében. A Magyarországi Evangélikus Egyház az egyetlen olyan szervezet, mely a titkosszolgálati érintettség következetes feltárására törekszik, nem a megbélyegzés szándékával - tette hozzá.

Szerző

Igyunk vizet - de milyet?

Publikálás dátuma
2014.07.19. 07:13
Vízparton könnyebb: a Velence Korzó homokos strandja a Velencei-tónál FOTÓ: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN
Életbe lépett szombat hajnalban az országos tiszti főorvos által a tartós kánikula miatt elrendelt hőségriasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére és a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést. A következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé. A hőségriasztás egyelőre vasárnap éjfélig van érvényben.

A nyári kánikulában fokozottan ügyelni kell a szükséges folyadékbevitelre, hiszen a hőségben folyadékszükségletünk többszörösére nőhet, a nem megfelelő folyadékfogyasztás pedig már rövid időn belül problémákat okozhat: a fejfájástól, szédüléstől kezdve az izomgörcsökig több, súlyos tünet jelentkezhet, szélsőséges esetben akár eszméletvesztés is előfordulhat. A nyári folyadékbevitel fontosságáról a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét (MDOSZ) kérdeztük.

A dietetikusok egybehangzó véleménye alapján elmondható, hogy a legmegfelelőbb szomjoltó minden tekintetben a víz. A nyári hőség idején az ember vízháztartásának egyensúlya könnyedén felborulhat, hiszen szervezetünk ilyenkor jóval több folyadékot veszít, amelynek egyik legfőbb oka éppen a test hűtését szolgáló, nagymértékű izzadás. A test megnövekedett folyadékveszteségét mindenképpen ki kell elégíteni, a többlet vízigény azonban egyénenként eltérő lehet: nagyban befolyásolja a külső hőmérséklet, a testtömeg, a fizikai aktivitás. Egy felnőtt ember szervezetének több mint 60 százaléka víz, ám csupán egy-két százaléknyi folyadékveszteség is okozhat egészségügyi problémákat. Nagyon fontos: ne csak akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk, hanem a nap folyamán egyenletesen, a főbb étkezések között is juttassunk folyadékot a szervezetünkbe.
Mit és mennyit igyunk? Egy felnőtt ember átlagos napi folyadékigénye másfél-két liter, a nyári időszakban azonban a vízigény növekedhet: a külső körülményektől, a testfelülettől vagy a fizikai aktivitástól függően naponta akár négy-öt liter vizet is gond nélkül elfogyaszthatunk, a napi másfél liter viszont mindenképpen a minimális folyadékbevitelt jelenti. Az MDOSZ Táplálkozási Akadémiájának egy 2012-es tanulmánya szerint a tikkasztóan forró napokon a legmegfelelőbb ital az egyszerű víz, ásványvíz, esetleg a cukor nélkül készített zöld tea, gyümölcstea, de bátran fogyaszthatunk natúr zöldség- és gyümölcsleveket is. Mindemellett - napi folyadékbevitelünk változatossá tétele érdekében - ihatunk cukrozott üdítőitalokat vagy cukorral ízesített teákat is, ám naponta legfeljebb csak egy-két pohárral. A tej valamint a teljes italok ugyancsak hasznosak, hiszen a tej 87-89 százaléka víz. Az alkoholtartalmú italok ugyanakkor egyáltalán nem jó szomjoltók, mert fokozzák az izzadást és a vizeletkiválasztást, ezzel növelve a test folyadékveszteségét. A kávé, a fekete tea és más koffein tartalmú italok szintén vízhajtó hatásúak, ezért csak mértékkel fogyasztandók.

Az ásványvíz fogyasztásával nemcsak szervezetünk vízháztartását tarthatjuk egyensúlyban, hanem az anyagcsere-folyamatok során elveszített ásványi anyagokat is pótolhatjuk. Az MDOSZ tanácsa, hogy az ásványvíz kiválasztásánál ügyeljünk a termék nátriumtartalmára: lehetőség szerint minél alacsonyabb - 20 mg/liter alatti - nátriumszintű vizet válasszunk, hiszen az ételek sózásával megfelelő mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe, mindemellett a nagy nátriumtartalmú víz fogyasztása magas vérnyomás és vizenyők esetén sem ajánlott. A palackos ásványvizek eltérő mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, ezért a dietetikusok szerint ajánlott, hogy ne folyamatosan ugyanazt a típust, márkát fogyasszuk, lehetőség szerint hetente-kéthetente váltsunk. Az ásványvíz mellett, vagy azok részleges hiányában csapvizet is ihatunk, hiszen Magyarországon igen jó a csapvíz minősége.

Az MDOSZ felhívja a figyelmet a kiemelten érzékeny csoportok - a gyerekek, idősek és a várandós nők - megfelelő folyadékpótlására, hiszen ők érzékenyebbek a melegre, terhesség és szoptatás idején pedig még inkább megnő a szervezet folyadékigénye. A gyerekek könnyedén megfeledkezhetnek arról, hogy a folyadékveszteséget pótolni kell, a hőség ellenére is aktívak, fokozva az izzadsággal történő folyadékvesztést, így az ő esetükben nem elhanyagolható a felelősségteljes szülői magatartás, figyelem. Az egy és három év közötti gyerekek napi folyadékszükséglete nagyjából 9 dl, a négy és nyolc éves korosztály számára napi 1,2 liter ajánlott, az ennél idősebbeknek pedig nagyjából annyi folyadékra van szükségük, mint a felnőtteknek.

Az idősebb korosztálynál az öregedési folyamatok természetes részeként csökken a szomjúságérzet, így ezen csoportok esetében különösen fontos a tudatos folyadékfogyasztás észben tartása: a szülők, családtagok figyelmeztessék, emlékeztessék gyermekkorú vagy idősödő szeretteiket a rendszeres folyadékpótlásra.

Mindemellett a kiemelten érzékeny csoportba tartozóknak kánikula idején nem ajánlott túl sok időt a napon tölteni, különösen a déli órákban. Ilyenkor igyekezzenek árnyékban, hűvösebb szobában maradni, és csak a reggeli, késő délutáni vagy kora esti órákban tartózkodjanak a szabadban - figyelmeztet az MDOSZ.

                                                A tiszta víz is mérgezhet
Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki annyi vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok felhígulnak, s nem tudják ellátni a feladatukat - írja a webbeteg.hu. Ez gyakori a sportolás közbeni folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja. Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtek működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés (yponatremia) esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, ez nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár. A vízmérgezés tünete lehet a szédülés, hányás, fejfájás, zavarodottság, letargia, kimerültség, étvágytalanság, érzékenység, izomgyengeség, de eszméletvesztés vagy kóma is.

A koordinált indulás mellett az Együtt–PM

Megrekedtek a tárgyalások az Együtt-PM, a DK és az MSZP között az önkormányzati választásokkal kapcsolatos együttműködésről, de az egyeztetések folytatódnak - jelentette be Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke. A pártszövetség négy pontban foglalta össze az ellenzéki együttműködésben való részvételük feltételeit, amelyek Karácsony Gergely, az Együtt-PM másik társelnöke szerint nem minősülnek "hadüzenetnek", mert előzetesen megosztották azokat a szövetségeseikkel és "a többi baloldali párt is tisztában van vele, hogy azokat nyilvánosságra hozzák".

Karácsony kifejtette, csak olyan fővárosi kerületekben támogatják a teljes összefogást, ahol jó esély kínálkozik a győzelemre; a legtöbb ilyen kerületben "viszonylag jól" állnak a tárgyalások. Úgy vélte, ahol a külön indulás több mandátumot hozhat, ott nincs értelme összefogni. Második feltételként az "egyharmados szabályt" említette Karácsony, vagyis, hogy az EP-választások eredményeit - amelyek alapján három, nagyjából azonos támogatottságú párt van Budapesten - figyelembe kell venni az önkormányzati választási szövetség megkötésekor.

A harmadik pont értelmében "az összefogás nem lehet összemosás", azaz minden, a szövetségben részt vevő pártnak meg kell őriznie saját arculatát. Az Együtt-PM ezért önálló kompenzációs listát indít Budapesten, ez pedig az új választási rendszerben csak úgy lehetséges, ha legalább 12 kerületben állít polgármester-jelöltet. A negyedik feltétel Karácsony szerint a közös főpolgármester-jelöltet érinti, amelyre olyan embert kell jelölni, aki "mindhárom pártot képviseli, de mindháromtól egyenlő távolságra van", és képes lehet legyőzni Tarlós Istvánt. Az Együtt-PM saját jelöltjét azonban nem nevezte meg, de közlése szerint több jelöltjük is van.

Juhász viszont kijelentette, a szocialista Horváth Csabánál "bármely személyt alkalmasabbnak tart" a közös, hárompárti főpolgármester-jelölt pozíciójára. Karácsony Gergely "politikai blöffnek" nevezte az MSZP ajánlatát, amely szerint támogatnák az Együtt-PM főpolgármester-jelöltjét a teljes összefogásért cserébe, vagyis, hogy minden kerületben közös jelölteket indítanak.

Szerző