Előfizetés

Új utakon az egyházmegye

Tiszta vizet akar önteni a pohárba a németországi, limburgi egyházmegye, amely ma nyilvánosságra akarja hozni pénzügyi mérlegét. A püspökség azután került bírálatok kereszttüzébe, miután időközben leváltott egyházmegyei vezetőjéről, Franz-Peter Tebartz van Elstről kiderült, hogy több mint 30 millió euróért újíttatta fel püspöki rezidenciáját.

Szakértők szerint az egyházmegye gazdálkodásának átláthatóvá tételével akarja bizonyítani, hogy más utakon kíván járni, mint a sajtóban csak „luxuspüspökként” emlegetett Tebartz van Elst idején. Thomas Schüller egyházjogász a dpa német hírügynökségnek elmondta, első ízben fordul elő, hogy egy német egyházmegye ilyen részletesen meg kívánja osztani a közvéleménnyel gazdálkodásának részleteit. Gordon Sobbeck, az egyházmegye pénzügyi vezetője már december végén ígéretet tett arra, hogy átláthatóvá teszik az egyházmegye pénzügyeit.

A leváltott „luxuspüspök” egyébként márciusban tagadta a hűtlen kezelés vádját. Szerinte nem hiteles az a német egyházi jelentés, amely egyértelműen őt tette felelőssé az egyházmegyében zajló túlköltekezésért, s a püspöki rezidencia építésének költségeiről szóló megállapítások „egy része” nem felel meg a valóságnak. A felelősséget helyettesére, általános helynökére hárította, állítása szerint Franz Kaspar volt a felelős az euró tízmilliók elherdálásáért. Azzal védekezett, hogy ő maga „sem pénzügyi- sem építészeti szakember”.

Utcagyereket vernek a rendőrök

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet jelentése szerint a hajléktalan gyerekek rendszeresen szenvednek el bántalmazást rendőrök által Uganda nagyobb városaiban. Arra szólítják fel a helyi hatóságokat, hogy álljanak a célzott razziák és az önkényes letartóztatások útjába.

Az utcagyerekek régóta jelen vannak Kampala fővárosban is, közülük sok fiatal lány csecsemővel a karjában látható, ezért gyakori a feltételezés, hogy szexuálisan is bántalmazzák őket. Hogy megtisztítsák az utcákat, a gyerekeket gyakran összegyűjtik, és visszaszállítják származási helyükre, a legtöbb esetben az ország szegényebb, sivatagos vidékeire.

A HRW szerint a kormány nem tudja megvédeni a gyerekeket, sem a hatóságoktól, sem a felnőtt hajléktalanoktól, akik sokszor arra kényszerítik őket, hogy drogokat vegyenek be. Jelentésükben arról írnak, hogy mind a fiúkat, mind a lányokat molesztálják, megerőszakolják, a börtöncellákban pedig kényszermunkának és veréseknek vannak kitéve, vagy büntetésből, vagy, hogy vallomásokat csikarjanak ki belőlük.

Patrick Onyango rendőrségi szóvivő azt mondta, semmi igazság nincs a vádakban, szerinte 18 éves kor alatt csak az erőszakos és vad gyerekeket veszik őrizetbe, hogy aztán nevelőotthonokba küldhessék őket. Marlon Agaba, egy ugandai gyermekvédelmi szervezet szóvivője azt nyilatkozta az ügyről, hogy a kampalai hatóságok közismertek embertelen módszereikről, amikor a gyerekek összegyűjtéséről van szó.

Lecsaptak a dél-olasz maffiára

Az olasz rendőrség különleges erői 15 embert vettek őrizetbe, aki kapcsolatba hozható a Padovano nevű maffiacsaláddal. Egyebek mellett zsarolással és drogkereskedelemmel gyanúsítják őket. Az akciót, ami a „Baia Verde” nevet kapta, a helyi maffiaellenes ügyészség kérésére hajtották végre.

A Puglia tartományban aktív Sacra Corona Unita maffiához köthető Padovano család a Salentói-félsziget partvonalán tevékenykedik, és komoly gazdasági befolyása van, valamit széleskörű kapcsolatrendszere egyéb maffiacsaládokkal.

Jelenléte nagyban megnehezíti a helyi vállalkozók életét, akiktől rendszeresen komoly összegeket csalnak ki, valamit bizonyíthatóan több ízben megfélemlítették a helyi közigazgatást is.