Előfizetés

Öttusa Eb - Ötödik helyen a női váltó két szám után

Két szám után a magyar női váltó az ötödik, a férfi a tizedik helyen áll a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokság keddi zárónapján.

A tizenegy női váltó - köztük az Alekszejev Tamara-Réti Kamilla összetételű magyar egység - vívással kezdte a napot, a magyarok 235 ponttal (25 győzelem/15 vereség), hármas holtversenyben a második helyet szerezték meg. Úszásban aztán a 11. eredményt érték el (2:16.92 perc/290 pont), ez összesítésben az ötödik helyet jelenti, 525 ponttal.

A tizenegy férfi váltó úszással kezdett, a Demeter Gergely-Harangozó Bence összetételű válogatott nyolcadikként ért célba (1:55.51 perc/354 pont). A vívásban elért 16 győzelem és 24 vereség csupán 190 pontot ért, így összetettben 544 ponttal a tizedik helyen áll a duó.

Három vb-érem a cél vívásban

Egy változtatással ugyanaz a magyar csapat vesz részt a ma kezdődő kazanyi vívó-világbajnokságon, amelyik egy-egy arannyal, illetve bronzzal tért haza a júniusi kontinensviadalról. Tavaly, a budapesti vb-n egy arannyal és két bronzzal hatodik lett az éremtáblázaton a magyar válogatott, és ezzel most is nagyon elégedettek lennének a sportág vezetői.

Nézzük, kik azok, akik mától tovább öregbíthetik a magyar vívást a nemzetközi sportéletben. Mindenképpen a korábbi vb-érmes Szász Emesével kell kezdenünk, aki jelenleg vezeti a világranglistát, és az Eb-n csak hajszál választotta el a legjobb négytől. Ugyancsak éremesélyes londoni olimpiai bajnokunk, a kardozó Szilágyi Áron, aki a kontinensviadalon kívül szinte valamennyi Világkupa-versenyen dobogóra állhatott.

És a sort az Eb két magyar meglepetésemberével folytathatnánk: a kardvívó Gémesi Csanáddal, és az Eb-aranyérmes Rédli Andrással. Természetesen a vb-menetelést jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy az egyes szakaszokban éppen milyen ellenfél jut a magyaroknak, de az eredménysor alapján kijelenthető, van annyi éremesély, amelyből a - szokásos - három, közte egy arany összejöhet.

A kazanyi vb programját kissé elnyújtották a szervezők, az első három napon ugyanis selejtezőket rendeznek, s csak pénteken kezdődnek az éremcsatározások. Eltér a korábbi évek általános gyakorlatától az is, hogy egy-egy napra egy fegyvernem női és férfi küzdelmei kerültek. Péntektől vasárnapig rendezik az egyéni főtáblás küzdelmeket, hétfőtől szerdáig pedig a csapatversenyekre kerül sor.

Ismét Európa tetején

Publikálás dátuma
2014.07.15. 07:59
Kajakosaink már barátkoznak a kacsákkal FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Igencsak odacsapott megint a magyar kajak-kenu válogatott a világnak, illetve ezúttal a sportág krémjét adó Európának. A Kozák Danuta vezette csapat a németországi Brandenburg an der Havelben rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon ismét tarolt: nyolc arany és 5 ezüstérmével toronymagasan első lett az éremtáblázaton, ráadásul úgy, hogy az olimpiai számokban öt arany és egy ezüst volt a termés.

A legnagyobb klasszisa ismételten Kozák Danuta volt a válogatottnak, aki mindhárom számban győzött, amelyiken elindult. Ráadásul úgy, hogy a kétszáz és az ötszáz között alig maradt ideje regenerálódni.

 "Különösen nehéz volt a kétszáz után az ötszázhoz odaállni, mert edzésen ezt külön nem tudtam begyakorolni. Azért volt három órám a regenerálódásra, ez elég volt. A világbajnokságon kicsit szorosabb lesz a program, de megpróbálok úgy készülni, úgy koncentrálni, hogy ez ne jelentsen problémát" - nyilatkozta Kozák Danuta.

Baráth Etele, az MKKSZ vezetője úgy fogalmazott, nagyon sok győzelmet éltek meg az elmúlt években, de most Brandenburgban azért volt jó a sikereket látni, mert a sportolók igazán versenyeztek, nagyszerű küzdelmekben értek el értékes helyezéseket. Storcz Botond vezetőedző előzetesen 8-10 érem megszerzését tűzte ki célul, ezt alaposan túlszárnyalta a csapat, amely ráadásul a nemzetek közötti versenyt is megnyerte, nagy fölénnyel.

"Nagyon elégedett vagyok, jó érzés volt részese lenni a remek eredményeknek. Külön öröm, hogy az olimpiai számokat tekintve öt aranyat és egy ezüstöt gyűjtöttünk" - értékelt Storcz, aki elárulta: a versenyzők néhány nap pihenő után elkezdik a felkészülést az év fő eseményére, az augusztus 6-10-e közötti moszkvai világbajnokságra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MKKSZ támogatója az augusztus 31-én sorra kerülő Kacsafutamnak, melynek keretében több tízezer gumikacsát úsztatnak majd le a Dunán a Margit-hídtól a Batthyány térig. Minden egyes megvásárolt kacsa árából száz forint az UNICEF-hez kerül.