Előfizetés

Gyerekkel az autóban száguldozhatott - halálos baleset a fővárosban

Vélhetőleg gyorshajtás miatt csapódott tegnap este egy villanyoszlopnak egy autó a fővárosban. A jármű fiatal férfi utasa a helyszínen életét vesztette, egy felnőtt és egy gyermek megsérült. A police.hu-n olvasható információk szerint a gépkocsit egy nő vezette. 

A XIII. kerületben, a Róbert Károly körúton történt balesetben a gépkocsi teljesen összeroncsolódott, miután a Lehel úti kereszteződés közelében az útról lesodródva egy közvilágítási oszlopnak csapódott. 

 A járművet vezető nő és egy 9 éves gyermek  kórházba került. A  baleset körülményeit vizsgálják.

Milliárdok haveri cégeknek

Publikálás dátuma
2014.07.14. 07:29
Burány Sándor FOTÓ: Népszava
Az MSZP továbbra is különadó bevezetését javasolja a kormányzati megrendelésekből extraprofitra szert tevő vállalkozásoknak. A szocialista párt kezdeményezéséről, amelyet korábban törvényjavaslat formájában is benyújtottak, Burány Sándor országgyűlési képviselő beszélt szombati sajtótájékoztatóján.

A költségvetési bizottság elnöke úgy fogalmazott, meg kívánják akadályozni, hogy az elmúlt napok sajtóhírei alapján fellángolt "fideszes belháború" olyan jogszabályokat eredményezzen, amelyek vétlen vállalkozásoknak is kárt okozhatnak. Példaként említette, hogy egyes híresztelések szerint a kabinet visszamenőleges különadót akar kivetni az útépítőkre egy brüsszeli bírság miatt, amelyet az államapparátus hibája miatt szabhatnak ki.

Burány Sándor szerint egy demokratikus jogállamban elképzelhetetlen lenne hasonló lépés, miként az is, hogy munkahelyeket teremtő vállalkozásokat különböztessenek meg aszerint, hogy a tulajdonosa magyar vagy külföldi.

A szocialista képviselő szerint hasonló visszamenőleges törvényhozás helyett azokra a vállalkozásokra kellene különadót kivetni, amelyek az elmúlt öt évben 100 millió forint feletti állami megrendelést kaptak úgy, hogy az meghaladta teljes árbevételük felét. Burány Sándor az új teher lehetséges érintettjei között említette a "Simicska-birodalmat", amely - mondta - tavaly több mint 22 milliárd forint osztalékot fizetett; az "Orbán Viktor bizalmasának számító Garancsi István érdekkörében tartozó MET Zrt.-t", amely "több mint 54 milliárd forint osztalékot fialt". Az ellenzéki képviselő ide sorolta Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cégét is, amely Burány Sándor közlése alapján 2013-ban 1,2 milliárd osztalékot biztosított" – fűzte hozzá.

Ősszel jöhet a gázkáosz

Nincs reális alternatívája az orosz gáznak Európa ellátásában, ezért ha Brüsszel és Moszkva konfliktusa nem enyhül, akkor télen gázhiány alakulhat ki a kontinensen - jelentette ki a világ egyik legnagyobb energiamultijának vezetője a napi.hu beszámolója szerint.

"Európának fel kellene adnia azt a törekvését, hogy igyekszik csökkenteni függőségét az orosz gáztól. Ehelyett inkább azon kellene dolgoznia, hogyan lehetne megbízhatóbbá tenni az energiahordozó importját" - jelentette ki Christophe de Margerie, a francia Total energiamulti vezérigazgatója a Reutersnek adott interjújában. Ez volt a cégvezető eddigi leghatározottabb kiállása Oroszország mellett.

De Margerie szerint ha az EU-ukrán-orosz konfliktus nem enyhül, akkor a télen megismétlődhet az elmúlt évtized második felének két nagy gázválsága. Komoly bajba kerülhetünk a tél beköszöntével, ha kifejezetten hideg lesz, ami növeli a fogyasztást, és az ukrán-orosz ellentétek miatt leállnak az Európába irányuló orosz gázszállítások. Szerinte az ukrán tranzitot kiváltó lehetőségek, például az Északi Áramlat vezeték kihasználására kéne törekedni, és nem kéne - az EU-s engedélyezés leállításával - lefékezni a Déli Áramlat építését.

A nagy energiacégek - a BP, a Shell és mások - vezetői igyekeznek megvédeni cégeik hosszú távú oroszországi érdekeltségeit. Vállalják, hogy vitatják a Krím bekebelezése nyomán bevezetett uniós szankciók értelmét. A Total különösen erősen kiszolgáltatott Oroszországnak. Ottani kitermelését meg akarja duplázni, aminek eredményeként 2020-ra globális energiahordozó-kitermelési portfóliójának tizede lesz orosz földön.

De Margerie időpocsékolásnak tartja annak a brüsszeli javaslatának megvitatását is, amely szerint az EU tagországainak össze kellene adniuk gázszükségletüket, és ennek alapján együtt kellene alkudniuk az árra a Gazprommal. Ez az elképzelés arra a feltételezésre épül, hogy így javíthatnák alkupozíciójukat, ám a Total vezetője szerint ez tévedés. Moszkvának mindig meg lesz a lehetősége arra, hogy egyenként tárgyaljon a gáz áráról vevőivel, kijátszva azokat egymás ellen.

Christophe de Margerie arra is emlékeztetett, hogy a Nyugat és Oroszország viszonyának megromlása a kínaiak karjaiba hajtotta Moszkvát. A két fél 400 milliárd dollár értékű, több évtizedre szóló gázszállítási szerződést írt alá májusban. Oroszország szerinte Európa partnere, nincs értelme arra fecsérelni az EU energiáit, hogy megvédje magát egy szomszédjától. Az orosz gáz importjának bármilyen szándékos csökkentése csak úgy képzelhető el, hogy az európai vevőknek drágább forrásból kell megszerezniük az energiahordozót - emlékeztette nyilatkozata olvasóit.