Érzékeli? - Csökkentek az árak 0,3 százalékkal júniusban

Idén júniusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz mérten pedig 0,1 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Ezzel sorozatban már a harmadik hónapban csökkentek az árak éves összevetésben, miután májusban és áprilisban is egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődtek a fogyasztói árak. 

Az elemzői várakozások szintén csökkenő fogyasztói árakat jeleztek előre júniusra, és az árcsökkenés ütemének gyorsulását valószínűsítették. Az adatok ismertetésekor Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője kiemelte, hogy elsősorban az élelmiszerek árának éves csökkenése befolyásolta a júniusi adatot. Hozzátette, hogy a tej, tejtermék, valamint a húsáruk kivételével szinte valamennyi termékcsoportban csökkentek vagy stagnáltak a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest.

A szakértő szerint továbbra sem lehet deflációról beszélni, annak ellenére, hogy éves összehasonlításban már harmadik hónapja csökkenek a fogyasztói árak, ez ugyanis hosszabb időtartamú és a termékek széles körét érintő árcsökkenés esetén valósulna meg. Hozzáfűzte, hogy a szezonális ingadozásokat kiszűrő és így a tartós trendet jobban tükröző éves maginfláció 2-3 százalék között mozog.

Tavaly júniushoz viszonyítva az élelmiszerárak 1,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül a cukor ára 17,1 százalékkal, a liszté 16,3 százalékkal, az idényáras élelmiszereké 15,6 százalékkal, az étolaj ára 10,8 százalékkal csökkent, a péksütemények 3,2 százalékkal lettek olcsóbbak. Drágult viszont a sajt 9,0 százalékkal és a tej 8,5 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,7 százalékkal emelkedett ezen belül a dohányárúk 19,5 százalékkal drágultak, a szeszes italok olcsóbbak lettek. A szolgáltatások díjai 1,3 százalékkal nőttek, de a víz- és a csatorna díja átlagosan 11, a helyi tömegközlekedésé 6,8 százalékkal csökkent.

A járműüzemanyagok ára 0,9 százalékkal nőtt. A ruházkodási cikkekért viszont 0,9, a tartós fogyasztási cikkekért 0,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A háztartási energia ára 12,3 százalékkal csökkent, ezen belül a vezetékes gázért 16,9, a távfűtésért 11,4, az elektromos energiáért 11,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013. júniushoz viszonyítva.

Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára ugyan átlagosan 0,2 százalékkal csökkent, ezen belül a cukor ára 4,0 százalékkal, az idényáras élelmiszereké – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 1,4 százalékkal lett alacsonyabb májushoz képest, nőtt ugyanakkor az étolaj ára 1,9 százalékkal, a liszt és a száraztészta ára 1,6-1,6 százalékkal, a sertéshús pedig 0,7 százalékkal került többe.

Átlag felett, 0,4 százalékkal drágultak az egyéb cikkek (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek), ezen belül a járműüzemanyagokért 0,8 százalékkal kellett többet fizetni. Átlagot meghaladóan, 0,4 százalékkal nőttek egy hónap alatt a szolgáltatások árai is, ezen belül az üdülési szolgáltatások ára 1,7 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,3 százalékkal csökkent a bor és a sör árának csökkenése miatt. Kisebb mértékű árcsökkenés történt a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) esetében. A háztartási energia ára nem változott májushoz képest.

Az Európai Unió 28 tagországában 2014 májusában a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2013 májusában. Görögországban és Bulgáriában csökkentek leginkább az árak - 2,1 és 1,8 százalékkal -, míg a legnagyobb drágulás Ausztriában (,1,5 százalék) valamint Luxemburgban (1,4 százalék) volt májusban.

Szerző
Frissítve: 2014.07.11. 12:39

Alkalmatlannak nyilvánítva

Publikálás dátuma
2014.07.11. 11:15
Fotó: Népszava, K-2 Press
Izgatott, de határozott női hang hívja fel szerkesztőségünket.  Azután döntött úgy, hogy felveszi a telefont, hogy olvasta cikkeinket az Iványi Gábor vezette  Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) kálváriájáról. E hét keddjén a parlamenti igazságügyi bizottsága nem javasolta a T.Háznak a közösség egyházként való bejegyzését széleskörű szociális és oktatási programja ellenére, mert nem látta bizonyítottnak a MET-nek  „a közösségi célok érdekében történő együttműködés iránti szándékát és annak hosszú távú fenntartására való képességét".

Magyarul alkalmatlannak minősítette küldetése beteljesítésére.

Telefonálónk – nevezzük Mariann-nak (teljes név és cím nincs a szerkesztőségben) – Miskolcról adott hangot felháborodásának. „Most ez a legújabb varázsszó, hogy „alkalmatlan? Milyen jogon állapítják meg ők azok után, amit a Közösség tett, hogy alkalmatlanok?” – kérdezte, majd belekezdett saját történetébe.

Mariann három diplomával rendelkezik, ezen kívül még különböző tanfolyamokon szerzett egyéb képesítést. Ennek ellenére évek óta nincsen állandó munkája. Legutóbb három hónapig „közfoglalkoztatott” volt, de ennek is vége. Úgy tűnt azonban, legalább egy kis ideig, megint lett volna valami: Budapesten hirdettek egy informatikai képzést, amelyhez oktatókat kerestek, lehetőleg olyanokat, akiknek pedagógusi és informatikusi végzettsége is van, továbbá mindkettőben gyakorlatra is szert tettek. Mariann úgy érezte, hogy ez neki szól, hiszen minden feltételnek megfelelt. Elküldte a megadott címre az összes szükséges iratot, önéletrajzot, motivációs levelet. Néhány nappal a határidő lejárta előtt felhívta valaki, aki közölte vele, hogy „alkalmatlan” a feladatra.

Először azt hitte, nem jól hall. Honnan tudják ott Budapesten, hogy alkalmatlan? Hiszen a pályázati anyagából éppen az ellenkezője derülhetett ki számukra, egyébként pedig nem ismerik, mit tudhatnak róla, hogy eldöntötték. Nem hagyta magát, megpróbált utána járni az ügynek, hogy minek alapján állították ki róla e bizonyítványt. Természetesen nem tudott semmit sem kideríteni: illetékes foglalt, tárgyal, házon kívül van, idekapcsolták, odakapcsolták, végül az állítólagos illetékes közölte vele, hogy most nem érnek rá ezzel foglalkozni, költöznek, minden a feje tetején áll…

„Kérdezem Önt, miért lehet embereket így megalázni?  Miért kell az embereknek az önbecsülését elvenni? Aki több ilyen elutasítást kap, előbb-utóbb elhiszi magáról, hogy tényleg alkalmatlan, tényleg nem jó semmire, nem kell sehová” – mondta Mariann és először éreztem először a hangjában némi remegést, amióta beszélgettünk. Elmondta, hogy máskor is járt már hasonlóképpen: volt, hogy beküldte az önéletrajzát, mire közölték, hogy csak az Europass formátumút fogadják el. Erre írt egy Europasst, amire meg azt mondták, hogy túl hosszú. Pedig, ismerve azt a szokást, hogy a nagyon hosszúakat el sem olvassák, az eredetit a felére rövidítette.

„Akiben rögzül, hogy alkalmatlan, az már csak egy lépésre van a depressziótól, attól, hogy mindent feladjon. Szerencsére én hívő ember vagyok, és ez nekem erőt ad. A nem hívók azt mondják, ez csak egy önámítás, nekem nem az. Ezért is vállalok el mindenféle munkákat, még ha nem is a képzettségemnek megfelelő. Azt mondják, a tudást nem lehet senkitől sem elvenni, de ha valaki sokáig nem  tudja felhasználni a megszerzett tudását, akkor hiába tanult – mondja Mariann, szinte egy szuszra -  Én alapvetően szelíd, türelmes ember vagyok. Mostanában azonban, ha találkozom régi ismerősökkel, megdöbbennek, hogy milyen dühös vagyok, mennyire fel tudok háborodni…”

Mariann megtette az első lépést. Dühös és felháborodott. Senki többet?

 

 

Frissítve: 2014.07.12. 10:27

Kajak-kenu Eb - Közel negyven ország versenyzői a rajtnál

Harminckilenc ország 484 versenyzőjének részvételével pénteken reggel elrajtolt a németországi Brandenburg an der Havelben az idei kajak-kenu Európa-bajnokság.

A szervezők szerint a sportolók száma rekord a kontinensbajnokságok történetében. A közel 500 résztvevőből 80 paraversenyző, a magyar küldöttség összesen 39 tagú, ebből nyolcan parakenuban szállnak majd vízre.

A nyitónap délelőttjén az 1000 méteres és női K-4 500 méteres előfutamokat bonyolítják le a viadalnak otthont adó Beetzsee-n, a versenyekben hat magyar egység lesz érdekelt. Férfi C-4 és női K-2 1000 méteren a kevés nevező miatt csak döntőt rendeznek, azaz a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kvartett és a Medveczky Erika, Sarudi Alíz duó számára nem lesznek előcsatározások.

A kajakosokat és kenusokat egyébként remek idő fogadta a pályán, ahol jelenleg süt a nap és 23-24 fokos a hőmérséklet, gyengén fúj a szél.

A pénteki program:
1000 m-es és női K-4 500 m-es előfutamok 9.00
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es előfutamok 13.00
1000 m-es és női K-4 500 m-es középfutamok 16.00
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es középfutamok 17.15
szombat:
200 m-es előfutamok 9.00
1000 m-es és női K-4 500 m-es döntők 16.35
vasárnap:
200 m-es középfutamok 9.00
200 m-es döntők 11.50
500 m-es és férfi K-4 1000 m-es döntők 15.00
5000 m-es döntők 17.00Szerző