Előfizetés

Munkácsy-trilógia - Nem is tárgyaltak a kanadai galériával?

Pákh Imre tudomása szerint érdemben senki nem tárgyalt a kanadai Hamilton galériával a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép megvásárlásáról. Az amerikai-magyar műgyűjtő ezt arra reagálva közölte az MTI-vel csütörtökön, hogy a Krisztus Pilátus előtt című festmény megvásárlásról vagy a bérleti időszak meghosszabbításáról szóló kormányzati szintű tárgyalások nem jártak sikerrel.

Az ügy miatti megdöbbenésének hangot adó Pákh Imre elmondta, hogy csütörtökön telefonon beszélt a kanadai Hamilton galéria igazgatónőjével, aki megerősítette: a kép megvásárlásával kapcsolatos ajánlatukra magyar részről semmilyen választ nem kaptak, velük erről nem tárgyaltak.
"Úgy tűnik Magyarországon nem tartanak igényt Munkácsy képeire és nagyon szomorú, hogy a festő születésének 170. évfordulója évében megbomlik a trilógia" - mondta Pákh Imre.

Örüljön! Zászlósfarkú kolobusz érkezett Kósa városába!

Új faj költözött csütörtökön Debrecenbe - adja hírül a zoodebrecen.hu. Egy különlegesen szép megjelenésű, Közép-Afrikában őshonos majomfajta gazdagítja a Nagyerdei Kultúrpark állatállományát: zászlós farkú kolobuszok – más néven zászlós farkú guerezák – érkeztek az állatkertbe. Ez a fán élő, kizárólag növényeket fogyasztó állat szerepel a nemzetközi fajmentő programban. Magyarországon eddig mindössze két állatkertben láthatta a közönség. 

A debreceni park 1 hímet kapott Dél-Franciaországból (Reynou), 2 nőstényt pedig Hollandiából (Emmen). A hímet Zeppelinnek hívják, 16 éves. Az egyik 5 éves nőstény neve Shimba, a másik, Bwindi 6 éves. A nemzetközi fajkoordinátor úgy állította össze a kis családot, hogy lehetőleg ideális tenyészcsapatot alkossanak, így azt reméljük, hamarosan kicsinyeik is születhetnek.

Az állatokat együtt szállították a cívisvárosba, sőt velük együtt Németországból (München) még öt gyűrűsfarkú makit is hoztak az itteni katta-csapathoz.

A több mint 4700 kilométeres, 47 órás út után 2014. július 10-én, csütörtökön reggel érkezett meg a kocsi a speciális állat-szállító ládákkal a Nagyerdei Kultúrparkba. A zászlós farkú kolobuszok a felújított majomházban találtak otthonra.

Mexikóban él a legtöbb, Japánban a legkevesebb elhízott - És nálunk?

A normált testtömeg-indexű emberek várható élettartama a leghosszabb, a táplálkozással összefüggõ krónikus betegségek kockázata pedig a legkisebb. 

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása szerint Magyarországon is magas az elhízottak aránya, jócskán megelőzzük pl. Ausztriát, Franciaországot, Olaszországot, Hollandiát, de Lengyelországot is.

A nem örömteli kimutatás szerint azonban nem vagyunk még olyan rossz helyzetben e téren, mint pl. Nagy-Britannia, Írország, Görögország, vagy Kanada és a második helyezett Egyesült Államok.

( Az esetleges túlsúly, vagy elhízottság számszerű kontrollját segíti a testtömeg-index kalkulátor a házipatika.hu oldalon. )