Előfizetés

Voronyezsben tartják fogva az ukrán pilótanőt

A délkelet-oroszországi Voronyezsben tartják fogva az orosz tévések halálában bűnrészességgel vádolt ukrán pilótanőt, akinek letartóztatását a regionális bíróság csütörtökön helybenhagyta.

Nagyezsda Szavcsenko ügyében zárt tárgyalást tartottak az Ukrajnával határos orosz terület székhelyén. Az ukrán pilótanőt nem szállították a bíróságra, hanem a fogdában létesítettek vele videókapcsolatot.

Valerij Bolotov, az úgynevezett luhanszki népköztársaság vezetője a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak adott külön interjúban megerősítette az orosz hatóságok állítását, miszerint Szavcsenko el akart menekülni a felelősségre vonás elől, és akkor fogták le, amikor dokumentumok nélkül átlépte az ukrán-orosz határt.

Az ukrán államügyészség tíz ember, köztük a VGTRK orosz állami televízió- és rádiótársaság riporterének Luhanszk közelében történt halála miatt büntetőeljárást indított a Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok ellen. Az orosz kormány ugyanakkor az ukrán kormányt, Kijevnek az oroszbarát felkelők ellen folytatott kelet-ukrajnai hadműveletét tette felelőssé az orosz állami médiaholding két újságírójának haláláért.

Az ukrán főügyészség honlapjára csütörtökön feltett közlemény szerint június 17-én a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében három ukrán katona, hat ukrán civil és egy orosz állampolgár, a Rosszija-1 orosz televízió tudósítója veszítette életét a szakadárok aknavető- és géppisztolytüzében. Az orosz televíziós stáb éppen forgatott, amikor az ukrán közlés szerint a szakadárok golyózáporába került. Anton Volosin hangmérnök a helyszínen meghalt, míg a tudósító, Igor Kornyeljuk a kórházba szállítás után veszítette életét. Harmadik társuknak nem esett baja.

Közös jelölteket indítana a magyar párt

A novemberben esedékes önkormányzati választásokra közös jelöltlistával készül a négy párt, a kereszténydemokraták (KDH), a Híd, a Nova és a Szabadság és Szolidaritás (SaS). 

A négy párt megegyezett abban, hogy további jobboldali pártokat is együttműködésre buzdítanak majd – írja a pozsonyi Új Szó. Kérdésessé vált az, hogy kit támogatnának a polgármesteri jelöltek közül, mivel szerdán csak a városi tanácsba jelölt személyekről egyezkedtek.

A pozsonyi KDH Milan Kňazkot említi lehetséges jelöltként – már korábban is bejelentették, hogy amennyiben Kňažko indulna a polgármesteri posztért, úgy számíthat a KDH támogatására.

Nagyon drágul a kenyér

Jelentősen emelték a kenyér árát Szíriában. Egy kilogramm az alapvető élelmiszerből hetven százalékkal kerül többe, közölte a damaszkuszi kereskedelmi minisztérium.

Arról nem tettek említést, miért emelték ilyen számottevően az árat. A polgárháború kitörésének oka 2011-ben éppen az életszínvonal csökkenése volt. A kormány több termék állami szubvencióját is megszüntette, ezzel egyesek ára 200 százalékkal drágult.

Médiaértesülések szerint Staffan de Mistura volt olasz külügyminiszterhelyettest nevezhetik ki az ENSZ új Szíria-megbízottjának. Lahdar Brahimit követheti a pozícióban. Az algériai diplomata májusban jelentette be lemondását. Mistura olasz és svéd állampolgár. Az utóbbi három évben állt az ENSZ alkalmazásában.