Előfizetés

MSZP: több tízezer kerttulajdonost érinthet a földtörvény "bakija"

Az MSZP szerint több tízezer kiskertművelőt érinthet az a földtörvénybe került "baki", amely kizárja a földek nem földműveseknek való bérbeadását. Erről Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának MSZP-s alelnöke és Ipkovich György, a párt szombathelyi polgármesterjelöltje beszélt budapesti sajtótájékoztatóján.

Bárándy Gergely közölte, a földtörvény módosítását kezdeményezték a helyzet rendezésére. Ipkovich György kifejtette, helyre tennék azt a "jogalkotási bakit", amely kizárja az egy hektár alatti területek, zömében zárt kertek bérbeadását a nem földtulajdonosok számára. Hozzátette: jóhiszemű, és nem figyel azokra, akik szerint a törvénymódosítás tudatosan zárta ki az érintetteket a bérletből, ami a "földmutyi" újabb fordulatait vetíti előre.

A szombathelyi polgármesterjelölt szerint a kérdést őszig kellene rendezni, mert többnyire akkor járnak le a bérleti szerződések. Megjegyezte, Szombathelyen 1500 kiskerttulajdonost érint a törvénymódosítás, ők többnyire lakótelepi, munkásemberek, akik zöldség- és gyümölcstermesztésre kereset-kiegészítésként használják ezeket a földeket.

Bárándy Gergely beszámolt arról is, hogy mivel nem minden megyében választottak szocialista országgyűlési képviselőt, az MSZP azonban nem akarja, hogy a egyetlen megye is képviselet nélkül maradjon, ezért az országos listáról parlamentbe került képviselőik egy része vidéken nyitja meg irodáját. Hozzátette, hogy ő Szombathelyen nyitja meg sajátját, ahol állandó napi nyitva tartással, jogsegélyszolgálattal működik majd.

Másfél tonna robbanótest lapult a földben egy település határában

Rekordmennyiségű, összesen másfél tonnányi második világháborús német robbanótestet találtak a Vas megyei Bük település határában a Magyar Honvédség tűzszerészei szerdán - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs altisztje.

Bátyi Edina elmondta, hogy a robbanótesteket még ma elszállítják megsemmisítésre a központi gyűjtőhelyre. Tájékoztatása szerint szerdán Bük és Csepreg között, nagyfeszültségű oszlopok telepítése közben került elő a földből négy tüzérségi lövedék, ezért értesítették a szakembereket.

A tűzszerész a helyszínen összesen másfél tonnányi robbanótestet talált, ez ebben az évben rekordmennyiségnek számít. Elmondta, hogy a földben 217 páncélökölvető csövet találtak, ezek egyenként 95 gramm lőport tartalmaznak, súlyuk pedig összesen mintegy 600 kilogramm.

lőkerült továbbá 109 darab 7,5 centiméteres német páncéltörő gránát is, ezek súlya összesen 900 kilogramm lehet.

MSZP-s képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja Polt Péter

Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - közölte a Legfőbb Ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a mentelmi jog felfüggesztésére vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt Polt Péter. Mint írják, a megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg, az használaton kívül van.

2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése - közvetítő útján jogtalanul ötmillió forintot kért azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező embernek juttassa - olvasható a Legfőbb Ügyészség közleményében. Hozzátették: a pénz átadására végül nem került sor.

Hiszékeny Dezső az áprilisi parlamenti választáson az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP színeiben szerzett országgyűlési mandátumot a főváros XIII. kerületében, jelenleg az MSZP-frakció tagja az Országgyűlésben.