Előfizetés

Közös jelölteket indítana a magyar párt

A novemberben esedékes önkormányzati választásokra közös jelöltlistával készül a négy párt, a kereszténydemokraták (KDH), a Híd, a Nova és a Szabadság és Szolidaritás (SaS). 

A négy párt megegyezett abban, hogy további jobboldali pártokat is együttműködésre buzdítanak majd – írja a pozsonyi Új Szó. Kérdésessé vált az, hogy kit támogatnának a polgármesteri jelöltek közül, mivel szerdán csak a városi tanácsba jelölt személyekről egyezkedtek.

A pozsonyi KDH Milan Kňazkot említi lehetséges jelöltként – már korábban is bejelentették, hogy amennyiben Kňažko indulna a polgármesteri posztért, úgy számíthat a KDH támogatására.

Nagyon drágul a kenyér

Jelentősen emelték a kenyér árát Szíriában. Egy kilogramm az alapvető élelmiszerből hetven százalékkal kerül többe, közölte a damaszkuszi kereskedelmi minisztérium.

Arról nem tettek említést, miért emelték ilyen számottevően az árat. A polgárháború kitörésének oka 2011-ben éppen az életszínvonal csökkenése volt. A kormány több termék állami szubvencióját is megszüntette, ezzel egyesek ára 200 százalékkal drágult.

Médiaértesülések szerint Staffan de Mistura volt olasz külügyminiszterhelyettest nevezhetik ki az ENSZ új Szíria-megbízottjának. Lahdar Brahimit követheti a pozícióban. Az algériai diplomata májusban jelentette be lemondását. Mistura olasz és svéd állampolgár. Az utóbbi három évben állt az ENSZ alkalmazásában.

Rengeteg polgári áldozat Afganisztánban

Afganisztánban súlyos politikai válság fenyeget az elnökválasztás után. Ám a biztonsági helyzet is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. 2014 első félévében ugyanis 24 százalékkal nőtt a fegyveres konfliktusokban meggyilkolt illetve megsérült személyek száma – derült ki az ENSZ afganisztáni missziójának adataiból. A világszervezet szerint ennek az az oka, hogy mind több az összecsapás a sűrűbben lakott településeken.

Mint az ENSZ közzétette, januártól júniusig 1564 polgári személyt öltek meg, ami 17 százalékos emelkedésnek felel meg. A sérültek száma 3269 volt az évnek ugyanebben az időszakában, ez 28 százalékos növekedés.

Az áldozatok 34 százaléka gyermek, 24 százaléka pedig nő volt. Az Unama szerint az iszlám szélsőséges tálibok számlájára írható az áldozatok háromnegyede, a kormányerők nyolc, a békefenntartók pedig mindössze egy százalékért felelnek.