Divat diéták

Publikálás dátuma
2014.07.09. 18:03
Fotó: Thinkstock
Az egyoldalú táplálkozás, a szélsőséges diéták, a főleg nyáron divatos különleges (fogyókúrás) étrendek veszélyesek is lehetnek, ha hozzá nem értő módon állítják össze, különösen veszélyeztetettek a fejlődésben lévő gyerekek – mondja Dr. Lichthammer Adrienn, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa. Hangsúlyozza továbbá, hogy a szülőknek nagy a felelőssége abban, hogy gyermeküknek milyen táplálékot adnak.

Napjainkban számos követője van a régi új vegetarianizmusnak, valamint a sokkal újabb keletű paleo diétának, melyek nyersanyagaikat tekintve nagyon különbözőek. Míg az előző a növényi eredetű táplálékokra alapoz, az utóbbi a nagy mennyiségű hús fogyasztását részesíti előnyben.

A vegetarianizmus bizonyos földrajzi területeken tradicionális, de Európában mintegy száz éve csak szórványosan, az utóbbi évtizedekben azonban nagyobb számban talál követőkre. Többféle változata létezik, legszigorúbb formájában, a vegán étrendben, kizárólag a növényi eredetű táplálék fogyasztása engedélyezett, míg pl. az ovo-laktovegetáriánusok tejet, tejterméket és tojást is étrendbe illeszthetnek.

Táplálkozás élettani szempontból legkevésbé kifogásolható a szemivegetarianizmus, amelyben szárnyas vagy hal színesítheti a választékot, igaz, sokkal kevesebb mennyiségben, mint a vegyes étrendben. Bármely irányzatát kívánja követni valaki a vegetarianizmusnak, kívánatos, hogy előtte szakemberhez forduljon segítségért, hiszen önmagában a hús elhagyásától semmivel sem lesz egészségesebb az étrend.

Nem lehetetlen, de különös figyelmet érdemel a biológiailag értékes fehérjeszükséglet fedezése, amely többek között a növekedésben, fejlődésben (pl. izomépítésben), az immunrendszer működésében játszik szerepet. Az igazi veszélyt a szakszerűtlen, önjelölt táplálkozástudósoktól származó információ jelenti, hiszen a laikusok gyakran az internetről, vagy ismerősöktől szereznek (rész)információkat. Így nem érthetik a nyersanyag szervezetre gyakorolt hatását, nem ismerik fel a tápanyaghiányos állapotokat. Szakszerűtlen összeállítással különösen sokat árthatnak egy fejlődésben lévő szervezetnek. A csontrendszer jelentős része például a serdülőkor végéig alakul ki, ezért ha nem megfelelő a kalcium ellátottság ebben az időszakban, nagyobb az esélye a korai csontritkulás kialakulásának. Bár a növényekben is megtalálható ez az elem, de a hasznosulása rosszabb, mintha tej vagy tejtermékekkel kerül a szervezetbe. Ugyanez igaz a vasra is, melynek hiányában vashiányos vérszegénység jöhet létre. Ezt súlyosbítja, hogy a normális vérképzéshez B12 vitamin is szükséges, mely kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg.

Nem jobb a helyzet a paleo étrend esetén sem. Ez ugyanúgy kizár bizonyos élelmiszereket (pl. a gabonaféléket és a tejet, tejterméket), hivatkozva arra, hogy ezek egyes összetevői (pl. glutén, tejcukor, kazein) mindenki számára károsak. Valóban léteznek olyan betegségek, ahol orvosi diagnózis alapján ezek kizárása indokolt, szükségtelen azonban a tiltás az egészségesek számára. Ezt az étrendet követők továbbá a szokásosnál nagyobb mennyiségű húst fogyasztanak, amely túlterhelheti a vesét, vagy köszvényre hajlamosíthat. A hússal együtt gyakran több zsír kerül a szervezetbe, mely hosszabb távon megnövelheti a vérzsír értékeket (pl. koleszterin szintet). További vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy egyértelműen megmondjuk, kire hogyan hat (káros, vagy elfogadható) ez az étrend, hiszen sokféle genetikai hátterünk miatt ez mindenkire másképpen hathat.

Nem véletlen, hogy a dietetikusok a lakosság számára sokféle nyersanyagot tartalmazó, változatos étrendet ajánlják. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy nincsenek tiltott élelmiszerek, csak kerülendő mennyiségek.

Szerző

Már hivatalos!Megalakult az MSZP külhoni csoportja Brüsszelben

Hivatalosan is megalakult a Magyar Szocialista Párt külhoni magyarokat szervező csoportja, a pártszervezet létrehozását Ujhelyi István európai parlamenti képviselő kezdeményezte. Az alapítók névsorában egyelőre Brüsszelben dolgozó fiatal szociáldemokraták szerepelnek, de céljuk, hogy mind többeknek és minél szélesebb körben politikai otthont tudjanak teremteni távol Magyarországtól. A brüsszeli MSZP-csoport vezetőjének a Párizsban nemrég politikatudományi diplomát szerző Hegedűs Orsolyát választották meg, aki jelenleg politikai tanácsadóként dolgozik az Európai Parlamentben. 

Az első, úttörőnek számító külhoni magyar pártcsoport fogja koordinálni a határon túli városokban, így például Londonban vagy Berlinben megalakuló, hasonló szociáldemokrata közösségek munkáját és működését. Az MSZP tagjai mellett a külföldön élő magyarok pártoló-, és támogató tagjainak csatlakozását is várják az online-közösséghez, amely a szándékok szerint részese lesz a magyar baloldal megerősítésének.

A külhoni csoportok hálózatának kiépítése illeszkedik abba az érdekvédelmi programba, amelyet Ujhelyi István indított el a napokban. A szocialista politikus által meghirdetett "Hazaváró-programban" a képviselő többek között vállalta a külhoni magyarok – ezen belül is a gazdasági okokból külföldre távozó hatszázezer, többségében fiatal – érdekképviseletének megteremtését, illetve politikai képviseletüket a brüsszeli uniós intézmények, de a hazai, budapesti kormány felé is.

Szerző

Lehetnek-e egyesek egyenlőbbek, mint mások?

Románia nem fogadja el, hogy az Európai Unió valamely tagországa korlátozza a román bevándorlók számát - jelentette ki szerdán Victor Ponta miniszterelnök. Ponta arra a sajtóértesülésre reagált, miszerint a kormányzó brit Konzervatív Párt a jelenlegi tagállamokra is kiterjedő, számszerű bevándorlási korlátozást kíván bevezetni a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben.

"Ha egyenlők vagyunk, akkor nem lehetnek egyesek egyenlőbbek, mint mások. Amennyire én tudom, azok a románok, akik Nagy Britanniában, Németországban vagy Franciaországban dolgoznak, adókat is fizetnek és segítik az illető országok fejlődését" - jegyezte meg a román miniszterelnök a szerdai kormányülés elején mondott bevezetőjében.

A The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak magas beosztású kormányilletékesek elmondták: London korlátokat akar állítani a bevándorlás elé olyan uniós országok esetében, amelyeknek hazai összterméke (GDP) "eltér" Nagy-Britanniáétól.

"Továbbra is fogadnánk például románokat, de megszabnánk egy felső számszerű határt arra, hogy hányan jöhetnek" - idéz egy név nélkül nyilatkozó kormánytisztviselőt a brit lap.

Nagy-Britanniának 2014 januárjától kellett feloldania a román és bolgár állampolgárokkal szembeni munkaerőpiaci korlátozásokat. Bukarest eltúlzottnak és gyűlöletkeltőnek tartja azokat a brit aggodalmakat, amelyek a román ingyenélőktől féltik a brit szociális rendszert.

Szerző