FIFA-botrányok: jegyüzérkedés, kettős mérce

Publikálás dátuma
2014.07.09. 07:55
Jegyüzérkedés gyanújával őrizetbe vették a FIFA egy legfőbb alvállalkozóját. Fotó: Daniel Sofer/Thinkstock/Getty Images
Úgy tűnik, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a brazíliai vb-t sem ússza meg hatalmas botrányok nélkül. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a saját vendégeik miatt kilakoltatták az elődöntőben érdekelt hollandokat a szállásukról, most kiderült, jegyüzérkedés miatt őrizetbe vették a nemzetközi szövetség egy legfőbb alvállalkozóját, és az ügyben érintett lehet Joseph Blatter FIFA-elnök unokaöccse is. Ráadásul az is tény, a fegyelmi bizottság messze nem mér egyenlő mércével.

Nem elég, hogy a FIFA illetékesei a döntőre érkező illusztris vendégek érdekében egyszerűen kirakta a még játékban lévő Hollandiát a szállásáról, most kiderült, hogy a nemzetközi szövetség alkalmazottjai, alvállalkozói újabb korrupciós botrányba keveredtek, ezúttal illegális jegyértékesítés ügyében.

Sőt, a brazil rendőrség nem tétovázott, és már őrizetbe vették Rio de Janeiróban a FIFA egyik alvállalkozó cégcsoportjának igazgatóját az illegális jegyértékesítési ügyben indított nyomozás keretében.

Ray Whelant, a Match Hospitality igazgatóját a Copacabana Palace Hotelben fogták el, amelyben a FIFA vezetői - köztük Sepp Blatter elnök - laknak a vb idején. Whelan egy rendőrkapitányságon töltötte az éjszakát - közölte a rendőrség, de egyelőre nem ismertették a gyanút, amely alapján őrizetbe vették. A Match Hospitality szóvivője nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A rendőrség az illegális jegyeladás ügyében való nyomozás során eddig 11 embert vett őrizetbe és 131 jegyet foglalt le, köztük 70 olyan belépőt, amelyet a vb-vendégek szórakoztatásáról gondoskodó Match Hospitalityn (MH) keresztül értékesítettek. Az MH a FIFA fő alvállalkozója ezen a szolgáltatási területen, 240 millió dollárt fizetett a szövetségnek azért, hogy kizárólagos joga legyen a 2010-es és a 2014-es vb-n ilyen szolgáltatást nyújtani.

Az már szinte senkit sem lep meg ebben a teljes korrumpált FIFA-világban, hogy az elnök Joseph Blatter unokaöccse, Philippe Blatter elnöke egy olyan cégnek, amely részvényese az MH-nak. A vb jegyeinek továbbértékesítése haszon ellenében illegális Brazíliában, de a FIFA szabályait is sérti. A brazíliai vb-re kiadott hárommillió jegyből a Match Hospitality 445 ezer értékesítésének a jogát kapta meg a FIFA közlése szerint. Azokat a jegyeket, amelyeket az MH nem értékesít, vissza kell adnia, hogy nyilvánosan eladhassák.

És ha ez nem lenne elég… A Luis Suárez-ügy óta mindenki figyeli, hogy a FIFA miként lép fel a súlyos sérülést okozó játékosok ellen. Nos, az most már biztos, hogy nem mérnek azonos mércével, ugyanis a nigériai Onazi lábát eltörő francia Matuidi után nem indít fegyelmi eljárást a kolumbiai Juan Zunigával szemben sem, aki súlyos sérülést okozott a házigazdák csatárának, Neymarnak.

Mindkét játékos megúszta a brutalitását egy-egy sárga lappal a pályán, és úgy tűnik, a zöld asztalnál is. Bezzeg Suárezt a harapása miatt négy hónapra mindennemű sporttevékenységtől és kilenc meccstől eltiltották, amit a sértett olasz Chiellini is aránytalannak és soknak tartott.

A szervezet fegyelmi bizottsága a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) sürgetése ellenére sem vizsgálja a 28 éves védő szabálytalanságát, arra hivatkozva, hogy a játékvezető már "foglalkozott az esettel a pályán", és a történtek a hivatalos jegyzőkönyvbe is bekerültek.  "Ebben a speciális esetben nincs lehetőség az utólagos felülvizsgálatra" - áll a bizottság közleményében.

Zuniga a 2-1-es brazil sikerrel zárult mérkőzés hajrájában beletérdelt Neymar hátába, ám a mérkőzést vezető spanyol Carlos Velasco sem szabadrúgást, sem lapot nem adott az eset után, hanem az előnyszabályt alkalmazva továbbengedte a játékot.
Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy Neymar harmadik ágyékcsigolyája tört el.

Bár a sérülés nem volt annyira súlyos, hogy műteni kelljen a támadót, de néhány hétig biztosan nem léphet pályára. A 22 éves játékos így kihagyta a Németország elleni tegnapi elődöntőt, és nem játszhat a hétvégi helyosztón sem.

Szerző