MSZP: A lépfene-ügy az agrárium szétverésének első súlyos tünete

A lépfene-fertőzés a fideszes uram-bátyám világ egyenes következménye. Ez a nagyon veszélyes ügy egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz teljesen rossz ideológia mentén akarja átalakítani (szerintünk szétverni) a magyar mezőgazdaságot. Bár a Szolnok megyei tiszti főorvos tegnap bejelentette, hogy a lappangási időket is figyelembe véve elmúlt a tiszafüredi lépfene fertőzés további kockázata, azért nem árt áttekinteni, mi is történt - írja közleményében Gőgös Zoltán, az MSZP szakpolitikusa.

"Egy 2012-ben agrárportfólióval kibővült cég mindenféle szakértelem nélkül elkezdett hízómarhákat tartani. Miután a cégtulajdonos hithű fideszes, és nem mellesleg jó barátja a miniszternek is, gyorsan kapott csaknem 300 hektár legelőt, a vele járó 25 milliós támogatással együtt. A szakma összes szabályát megszegve az állítólag a román határ közeléből származó állatokat azonnal legelőre engedte. Majd miután tapasztalta a betegség jeleit, állítólag két állatot gyorsan feketén levágott és a húsukat eladta a szintén fideszes Nemzeti Étteremnek. Akik jó nemzeti kapcsolattal megszerzett közétkeztetési szerződésen keresztül a beteg állatok húsát megetették a gyerekekkel.

Miután elhullásnak indultak az állatok, jött a pánik és a napokig tartó titkolózás a szintén hithű állatorvos közreműködésével. Amikor a polgármester megunta ezt a felelőtlenséget, elkezdték az ügyet bagatellizálni. Megállapították, hogy minden állat honosítása rendben van, de azért csak előkerült egy fülszám nélküli tenyészbika a dögkútból… A miniszter végül elkezdte az ellenzéket szapulni, ahelyett, hogy határozottan intézkedett volna.

Megjegyzem: három hét alatt 12 súlyos fertőzés után egy tisztességes miniszter felajánlotta volna a lemondását. (Június végén 4 ember súlyos kolbászfertőzést kapott.)

Sajnos a Fidesz által végrehajtott földmutyinak ez az egyenes következménye. A haverok teljes védelmet élveznek, vállalásaikat senki nem ellenőrzi (Nagyesztergáron azon a legelőn, ahol korábban 40-50 üsző és szárazon álló tehén legelészett, most kétméteres gaz van.) Annak ellenére, hogy tegnap egy kistermelő szintén saját vágást csinált Heves megyében lépfenével fertőzött marhával, a kormány minden idegszálával a kockázat nélküli középüzemi állattartás felszámolására törekszik.

A miniszterelnök szombaton valótlant állított. A falusi kkv-któl elvont támogatást ugyanis nem a kisparasztok kapják, ahogy Franciaországban, hanem a szegényeket lenéző Lázár János nagyúr fogja szétosztani. Senkinek ne legyen kétsége: a föld-, és a dohánymutyihoz hasonló technikával.

A tejtermelők demonstrációt hirdettek. Próbálják a közvélemény figyelmét felhívni, hogy az silány minőségű import tej csak addig lesz olcsó, amíg létezik magyar konkurencia. A konkurens termelőket Európában a saját kormányuk nap-, szél-, és biogáz-hasznosító beruházásokkal segíti, hogy több lábon álljanak. Nálunk tízmilliárdokkal akarják a támogatásaikat csökkenteni, csak azért, hogy megszűnjenek, és megvalósuljon a szent álom: hogy a magyar földek 80%-át kisgazdaságok műveljék. A Fidesz-kormány azzal már nem törődik, hogy a közéjük keveredett kóklerek feketén adnak el húst a közétkeztetésbe, őstermelői igazolvánnyal 500 milliós adócsalást csinálnak, valamint kolbászvírussal, és antrax-szal fertőzik a környezetüket. Az is elképesztő, hogy több diplomás szakemberek nem vehetnek földet, csak azért, mert a kiirtásra ítélt kkv-k munkavállalói. A miniszternek és a kormánynak csak az számít, hogy racka juhból, (ami eladhatatlan a nemzetközi piacokon) hungarikumnak kinevezett karcagi birkapörköltet főzzenek.

Uraim, még mindig nem késő! Vissza kell állítani a szakma becsületét, a termőföldet az használja, aki ahhoz ért, és ne a fideszes tagkönyv legyen a döntő. Azonnal egy új társadalmi szerződés kell, ahol a földet használók vállalják, hogy a támogatások fejében célzott kormányzati beszerzések segítségével több embernek biztosítanak megélhetést (’70-es évek melléküzemágai, kertészetei, kisállattartásai). A rendszer a nagyobb és kisebb üzemek szerves integrációjára épüljön (háztáji gazdaság). Ellenségképgyártás helyett a szövetkezés legyen a kijelölt út. Ehhez persze az kell, hogy a fideszes nagyurak szálljanak le a magas lóról, és azonnal kezdjenek tárgyalásokat a szektor valamennyi érdekképviseletével.

A nemzetközi konkurencia dörzsöli a markát. Alig várja, hogy ez az ördögi vidékrombolási terv megvalósuljon.

Biztos, hogy az a helyes út?

Gőgös Zoltán
agrárpolitikus"

Szerző

Magyar tejet igyál! - Kétségbeesett tejtermelők az úton

Transzparensekkel a kezükben demonstrálnak Pécsen, a Mecsek Füszért logisztikai bázisa előtt a tejtermelők.  A tiltakozással a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni arra, hogy az importtal szemben részesítsék előnyben a magyar tejtermékeket.  

A termelők egyúttal a szerintük aránytalanul nagy mennyiségben import tejtermékeket forgalmazó kereskedőket is figyelmeztetik arra, hogy inkább a magyar tejtermékeket kínálják üzleteikben. 

MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Mint a lapunk megírta, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége indokoltnak tartja és támogatja a tejtermelők demonstrációját. A mezőgazdasági érdekképviselet rámutatott: a tejtermelők elkeseredettek, mivel hiába termelnek jó minőségű, olcsó, egészséges tejet, a boltok polcain a magyar termékek mégis hátrányba kerülnek a sokszor kétes eredetű importárukkal szemben.

Szerző

Alkotmányellenesek a büntetéskiszabás szigorúbb halmazati szabályai

Alkotmányellenesek a büntető törvénykönyv büntetéskiszabással kapcsolatos szigorúbb halmazati szabályai, amelyek szerint a legalább három, ember elleni erőszakos bűncselekményt elkövetőkre esetenként kötelezően életfogytiglant kell kiszabnia a bírónak - mondta ki az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosságra hozott határozatában.

Az Ab közleményében hangsúlyozta, hogy ennek az ügynek nem az erőszakos többszörös visszaesőkre vonatkozó, úgynevezett három csapás, hanem csak a halmazati büntetés súlyosításával összefüggő rendelkezések alkotmányosságának vizsgálata volt a tárgya. Ezek a halmazati szabályok olyan elkövetőkre is vonatkozhattak, akik első alkalommal követtek el egyszerre, vagy rövid időn belül legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt, de korábban még soha nem voltak büntetve. (A három csapás alkalmazásának feltétele, hogy az elkövetőt korábban már befejezett eljárásokban legalább két alkalommal jogerősen elítélték.)

A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla bíráinak alkotmánybírósági indítványaiban kifogásolt szigorúbb halmazati szabályok szerint, ha valaki legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt követ el, és azokat egy eljárásban vizsgálja a bíróság, akkor a legsúlyosabb cselekmény büntetési tételének felső határa kétszeresére emelkedik, ha pedig ez meghaladná a húsz évet, vagy egyébként a halmazatban lévő cselekmények közül valamelyik életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, akkor életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia az eljáró bíróságnak.

Az Ab indoklásában kiemelte: a bűncselekménnyé nyilvánítást és a büntetési rendszer kialakítását illetően a törvényhozó szabadsága széles körű. Egyes elkövetői csoportok súlyosabb büntetésének lehetősége büntetőpolitikai kérdés. Az Ab-nek pedig nem feladata büntetőpolitikai célok, követelmények helyességéről és indokairól, így különösen azok célszerűségéről és hatékonyságáról dönteni. Jelen ügyben a szigorúbb halmazati büntetéskiszabás alapfeltétele, hogy a bűncselekmények elbírálása egy eljárásban történjék. Az egy eljárásban történő elbírálás azonban pusztán az adott ügyben eljáró egyes bíróságok célszerűségi szempontú döntésén múlik, az viszont, hogy a cselekmények elbírálása egy eljárásban vagy külön történik, teljesen eltérő büntetéskiszabást eredményez.

Ezzel kapcsolatban az Ab megállapította: sérti a jogbiztonságból fakadó kiszámíthatóság és előreláthatóság követelményét, hogy a kifogásolt rendelkezések alapján a legalább három, személy elleni erőszakos bűncselekményt elkövető terheltek esetében nem azonosak a büntetéskiszabás körülményei, nem előrelátható, hogy mikor kerülhet sor a szigorúbb halmazati szabályok alkalmazására, köztük az életfogytiglani szabadságvesztés kötelező kiszabására. Erre a problémára idén februárban már az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet és indokoltnak tartotta a kifogásolt rendelkezések módosítását.

Az Ab a vizsgált rendelkezésnek azt a fordulatát is alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, amely bizonyos esetekben a bírói mérlegelés kizárásával kötelezővé teszi az életfogytiglan kiszabását. Az Ab indoklása szerint ellentétes a jogállami büntetési rendszer alkotmányossági kritériumaival, ha a bíróságok a bűncselekményeket nem értékelhetik tényleges súlyuk szerint. Az Ab ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: a támadott rendelkezések a büntetés kötelező alkalmazhatósága szempontjából azonosan kezelik a személy elleni erőszakos bűncselekmények kategóriájába tartozó valamennyi bűncselekményt, holott azok eltérő súlyúak.

Az Ab szerint az elkövetett bűncselekmények súlyához igazodó, a büntetési rendszer alaptörvényi kritériumainak megfelelően differenciált büntetéskiszabást a szigorúbb halmazati szabályok esetében az szolgálta volna, ha a jogalkotó megteremtette volna a jogalkalmazói mérlegelés lehetőségét a határozott ideig tartó, illetve az életfogytig tartó szabadságvesztés alkalmazhatósága között. Az Ab az új Btk. alaptörvény-ellenes rendelkezését hatálybalépésére - 2013. július 1-jére - visszaható hatállyal semmisítette meg, továbbá kimondta, hogy a korábbi Btk. hasonló szabályai sem alkalmazhatók.

Az Ab elrendelte az alaptörvény-ellenes rendelkezések alkalmazása alapján jogerősen lezárt büntetőeljárások felülvizsgálatát, ami azonban kizárólag a büntetéskiszabást érinti. Az Ab határozata alapján egyetlen büntetés sem szakad meg automatikusan, illetve egyetlen büntető ügyet sem kell újratárgyalni, csupán az alkalmazott büntetőjogi szankcióról kell újból határozni. A határozathoz az alkotmánybírósági eljárásban részt vevő 14 alkotmánybíróból kettő, Dienes-Oehm Egon és Pokol Béla fűzött különvéleményt. Balsai István alkotmánybíró ebben az eljárásban nem vett részt.

Az Alkotmánybíróság egyúttal visszautasította az Együtt és a PM alkotmányjogi panaszát, amelyet azért nyújtottak be, hogy lehessen népszavazást tartani a paksi erőmű állami hitelfelvétellel történő bővítéséről.

Szerző
Frissítve: 2014.07.08. 15:34