Frontális karambol: lezárták a 86-os főutat - FOTÓ

Publikálás dátuma
2014.07.07. 18:46
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Ketten sérültek meg abban a balesetben, amely miatt teljes szélességében lezárták hétfő délután a 86-os főutat Páli és Szil között - tájékoztatta a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei helyettes szóvivője az MTI-t.

Schreindler Ágnes elmondta: a két frontálisan összeütközött kamion egyike mellett az út melletti gabonatábla is kigyulladt, utóbbit a tűzoltók már eloltották.

Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek elmondta: az útzár ideje alatt mindkét irányban Kapuvár felé terelik a forgalmat. 

Szerző
Frissítve: 2014.07.07. 19:25

Négy és fél évet kapott a korrupt városvezető

Korrupciós bűncselekményekért jogerősen négy és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn a román legfelső bíróság Sorin Apostut, Kolozsvár volt polgármesterét.

A marosvásárhelyi ítélőtábla még tavaly első fokon három és fél éves börtönt szabott ki, pénzmosásra való felbujtás, hivatali befolyással való üzérkedés és okirat-hamisításra való felbujtás miatt. A másodfokon eljáró bírói tanács a csúszópénz elfogadására vonatkozó vádpontot is bizonyítottnak találta, így Apostunak az erre kiszabott súlyosabb, négy és fél éves büntetést kell letöltenie.

A jobbközép Demokrata Liberális Pártban (PDL) politizáló volt polgármestert 2011 novemberében vették őrizetbe. Csaknem 11 hónapot töltött előzetes letartóztatásban. A vád szerint 2009 és 2011 között kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, akiknek a vállalkozásai közbeszerzési pályázatokat nyertek a kolozsvári polgármesteri hivatalnál.

Apostu a kenőpénzt felesége ügyvédi irodáján keresztül kapta meg: az iroda fiktív tanácsadói szolgáltatásokkal fedezte a jogosulatlan kifizetéseket. Apostu neje három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, amelyet hétfőn jogerőre emelt a legfelső bíróság.

Apostu Emil Boc jelenlegi polgármesterhez közel álló politikus, aki 2004 és 2008 között, Boc első polgármesteri mandátuma idején, a hivatal egyik fontos részlegét vezette. 2008-ban Boc miniszterelnök lett, az előre hozott polgármester-választást pedig Apostu nyerte meg. A

jogerősen elítélt volt polgármester mandátuma idején helyeztette el a kolozsvári városháza a műemlékvédelmi hatóság engedélye nélkül a román és magyar állami pénzből restaurált Mátyás király-szoborcsoport elé azt a vitatott táblát, amely egy román történész magyarokat sértő megjegyzését tartalmazza.

Szerző

Keresik a Gyurcsány Ferencet hátba ütő nőt

Keresi a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Osztálya azt a nőt, aki tavaly szeptemberben a rendőri vezetők perének első tárgyalása előtt, a bíróság bejáratánál ököllel hátba ütötte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt - az erről szóló felhívás hétfőn jelent meg az ügyészségi honlapon. A felhívás szerint az ügyben hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytatnak nyomozást.

A bíróság épülete előtt 2013. szeptember 17-én a Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete elnevezésű társadalmai szervezet tartott nyilvános demonstrációt, a tüntetésen részt vett a keresett nő is.

A nő átlagos testalkatú, 60-70 év közötti, 150-165 centiméter magas, az elkövetés idején sötétbarnára festett, rövid hajat viselt.

A Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Osztálya kéri, hogy aki információval rendelkezik a nőről, jelezze azt számukra.

A rendőri vezetők büntetőperében Bene László nyugalmazott rendőr altábornagyot, volt országos főkapitányt, Gergényi Péter nyugalmazott rendőr vezérőrnagyot, volt budapesti főkapitányt és tucatnyi társukat a 2006. őszi fővárosi eseményekkel összefüggésben vádolja az ügyészség, és többnyire felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott velük szemben.

A vádhatóság szerint a parancsnokok bűnössége elsősorban intézkedések, illetve az eseményeket követő felelősségre vonások elmulasztása miatt állapítható meg. A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Szerző