Előfizetés

Vérdíjat tűzött ki a szélsőjobb a Pride egyik mozzanata kapcsán

Publikálás dátuma
2014.07.07. 12:14
Fotó: HVIM/ Facebook
Vérdíjat tűztek ki az egyik szélsőjobboldali portálon azoknak a biztonsági őröknek a fejére, akik a szombati Budapest Pride-on leszedték az egyik kamionra felugrott férfit, egy un. ellentüntetőt. A biztonsági őrök arcát közzétették a portálon, egyikükre százezer forint vérdíjat tűztek ki - írja az Index. 

A meghirdetett bosszúhadjárathoz csatlakozott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.  Az "ellentüntető" egyébként Sz. László, a székesfehérvári HVIM tagja, a Jobbikhoz közel álló Atilla Király Akadémia hallgatója. 

A mozgalom szombaton a következőket posztolta a Facebookon: 

"Sz. Lászlót, székesfehérvári vármegyést, aki megállította a felvonulást, a rendezők elfogták és a földre teperték, ott többen rugdosták. Mindezt a helyszínen lévő rendőrök végignézték, a hazafi bántalmazóit nem igazoltatták. Sz. Lászlót a VI. kerületi kapitányságra vitték. Valószínűleg B. Tamást is ott állították elő. Vármegyés bajtársaik a rendőrség épületénél várják a két bátor hazafi szabadulását."

Ma meg kell semmisíteni a szavazólapokat

Publikálás dátuma
2014.07.07. 11:53
MTI Fotó: Vajda János
Hétfőn meg kell semmisíteni a választási irodákban az áprilisi országgyűlési választás ajánlóíveit, a szavazólapokat és az egyéb választási iratokat, a jegyzőkönyvek kivételével.

A választási eljárásról szóló 2013. évi törvény előírja: a szavazás után a szavazólapokat a helyi választási irodában kell elhelyezni, és kilencven napig meg kell őrizni úgy, hogy azok illetéktelen személyek számára ne legyenek hozzáférhetőek. A szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni, és a jegyzőkönyvek első példányát a Magyar Nemzeti Levéltárnak át kell adni.

Vagyis a szavazólapokat hétfőn meg kell semmisíteni a helyi választási irodákban, ahogyan az ajánlóíveket, a kinyomtatott szavazóköri névjegyzéket, a mozgóurnát igénylő választópolgárok kinyomtatott jegyzékét is. A Nemzeti Választási Irodának pedig törölnie kell a szavazóköri névjegyzékek, valamint a levélben, illetve külképviseleteken szavazók névjegyzéki adatait. Ha azonban a választás eredményével összefüggő büntetőeljárás van folyamatban, akkor az érintett iratokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni.

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján a 90. napon túl is meg kell őriznie egy választási irodának az országgyűlési választásokon használt ajánlóíveket, hogy az érintett választópolgárok megtudhassák, visszaéltek-e az adataikkal. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet május 22-én közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék két elkülönített eljárás végén is arra kötelezett - egyelőre nem jogerősen - egy választási irodát, hogy a hozzá forduló felperes választópolgárokat tájékoztassa arról, mely ajánlóíveken szerepelnek személyes adataik. Egyben döntés született az ajánlóívek zárolásáról is.

Sajtóértesülések szerint a 2014-es országgyűlési választások során több párt is visszaélt a választópolgárok ajánlóíveken megadott személyes adataival. Az adatokat a polgárok ugyan önként adták meg az általuk választott pártoknak jelöltállítás céljából, ám a gyanú szerint a pártok egy része ezeket kicserélte és átmásolta saját ajánlóívére, annak érdekében, hogy a jelöltséghez, illetve az országos lista állításához szükséges számú ajánlást megszerezze.

Elkéshet a munkából, fél órás késések a vasúton

Műszaki hiba miatt 25-30 perces késésekre kell számítaniuk a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon utazóknak hétfő délelőtt - közölte a Mávinform.

A tájékoztatás szerint hajnalban a váci állomáson elromlott egy Budapestre tartó személyvonat mozdonya. Közölték azt is, hogy a mozdonyt a mozdonyvezető javította meg, többször is. A menetrend szerinti közlekedés a déli órákra állhat helyre.