Igyon sok vizet, kerülje a napot! - Veszélyjelzés a hőség miatt

Publikálás dátuma
2014.07.07. 09:24
Fotó: Getty Images
Három megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt. Hét megyében és Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint 25 Celsius-fok feletti napi középhőmérséklet várható és ezért elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyében. Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint a fővárosban tartósan 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. Ezért ezeken a területeken narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy hétfőn is nagyon erős - akár 7,8-as értéket elérő - UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. 

Hétfőn túlnyomóan napos idő várható. A délutáni, kora esti órákban a Dunától keletre egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatar környezetében erősödik meg. A legmagasabb hőmérséklet 31-34 fok között valószínű. Késő estére 23-28 fok közé csökken a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint a hét második felében enyhülhet a kánikula.

Szerző

Bulihangulat a kordon mögött

Publikálás dátuma
2014.07.07. 07:16
„Szeretem a boldog, szabad embereket” FOTÓK: VAJDA JÓZSEF
"Tiszteletet a buzilobbinak" - áll egy fiú pólóján, aki szivárványos napernyőt tart a feje fölé, miközben élvezi a kamionból dübörgő zenét. A politika az idén is fontos szerepet kapott a szombaton megrendezett 19. Budapest Pride felvonuláson, és bár komoly atrocitás nem történt, rendőri készenlétre szükség volt. A Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, de a rendőrség gyorsan visszaszorította őket. Egy rendőr megsérült.

Az M2-es metróból a Kossuth térre feljövet három lányt látni, aki nagyméretű papírt tart maga előtt, rajta egy nyíl és a felirat: Pride. Lassan délután három lesz, a téren még nem sok gyülekezőt látni, a tekintetet inkább a láthatósági mellényben várakozó önkéntesek és az itt-ott sorakozó készenléti rendőrök vonzzák.

Rögtön a kordon mögött viszont, az Alkotmány utca és a Honvéd utca sarkán, már kamionok, valamint nagy és színes a tömeg várja a felvonulókat. Amerre a szem ellát, minden szivárvány színű: a karkötők, a nyakba akasztható művirág-füzérek, a pólók és a lufik is.

A méltatlankodó jobbikos érpataki polgármester

A méltatlankodó jobbikos érpataki polgármester

A rendőrség biztosított
Hazaengeték a kórházból a Készenléti Rendőrség törzszászlósát, aki a Budapest Pride rendezvényén sérült meg - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombat éjjel az MTI-t. A rendőrség közlése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság négy, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt biztosított szombaton, ezek közül a Szivárvány Misszió Alapítvány rendezvényéhez kapcsolódóan két előállítás, egy köztisztasági szabálysértés miatt tett feljelentés, két biztonsági intézkedés, valamint 57 igazoltatás történt. A két előállítás egyike azzal függ össze, hogy a Hősök terénél ellentüntetők áttörték a kordont, és az MTI tudósítóinak beszámolója szerint 15-20 ember szitkozódva a tömegbe rohant. A rendőrök pillanatok alatt visszaszorították őket és visszaállították a kordont. A törzszászlós ekkor sérült meg könnyebben a fején. A másik előállítás előzménye az, hogy egy ellentüntető az Oktogonnál felmászott a felvonulás egyik kamionjára, és ott szitkozódott. A köztisztasági szabálysértésről a rendőrség azt közölte: azért tettek feljelentést, mert egy ember az útra vágott egy sörösdobozt. Intézkedniük kellett egy ittas férfival szemben is, valamint egy másik ember rosszul lett a rendezvényen.

A szervezők szivárványos zászlókat osztogatnak, amelyeket valaki vagy a táskájába tűz vagy a kezében lenget, esetleg a haját dekorálja vele. Fura hajkölteményekből és érdekes ruhákból sincs hiány, egy férfi a nagy meleg ellenére szőrmekabátban sétál a kamionok között. Sztárok is feltűnnek a tömegben, a Pa-Dö-Dő egyik fele, Lang Györgyi sárga bakancsban és szivárványos napszemüvegben érkezik motoros kerekesszékével.

- Nemrég voltam New Yorkban a Pride-on, és ott is istenien éreztem magam - mondja a művésznő, aki reméli, hogy Budapesten is legalább olyan jó lesz a hangulat mint Amerikában. - Szeretem a boldog, szabad embereket! - teszi hozzá.

Noha a kaminonok között tényleg egyre több a boldog, szabad ember, a kordonnál hangoskodást lehet hallani. Az érpataki polgármester, a jobbikos Orosz Mihály Zoltán és szimpatizánsai azért méltatlankodnak, mert a rendőrök nem engedik őket be, pedig ők is meg akarják nézni a felvonulást.

- Mi csak annyit kérünk, mint ami a liberálisoknak jár - mondja Orosz, aki szerint azzal, hogy nem engedik be, csorbul az egyenlő bánásmód, a szabadsághoz való joguk és az esélyegyenlőség.

A polgármester egyébként fekete, díszítésekkel teli ruhában érkezett, kalapján nagyméretű fehér darutoll. A rendőrök továbbra sem engedik be a

csapatot, amely így tovább menetel, miközben hangosan skandálja: "Mocskos buzik!". A kordonon belülről válasz is érkezik egy sráctól: "Én reggel zuhanyoztam".

Benn, a kordon mögött már nem ilyen feszült a helyzet, a felvonulás elindul, a kamionokból dübörög a zene, minden adott a fesztivál hangulathoz. A tömeget - amely mintha időközben megkétszereződött volna - önkéntesek terelik. Itt is látni fekete ruhás, bakancsos embereket, ők azonban az Antifasiszták a homofóbia ellen csoportot képviselik.

De több civil szervezet is feltűnik, mint a Cigány Hallgatók Hálózata, vagy a Szimpozion Egyesület, amelynek tagjai, akárcsak a többi résztvevő ütemesen lépked a zenére.

A Nagymező utcába érve már többen rázzák magukat, lassan pedig az egész tömeget elkapja a bulizhatnék. Az erkélyekről kíváncsi szemek pásztázzák a tömeget, amely integetéssel és kurjongatással válaszol. Az Oktogonra érve sokan lufikat engednek az égbe, miközben a kamionok haladnak a Hősök tere felé. A hangulat többeknek ismerős lehet: valahogy így festett a kétezres évek elején, a Demszky érában a Budapest Parádé.

Az 56-osok terénél újra rendőri sorfalat és kordonokat látni, a Hősök terénél pedig egy kisebb csoportosulást, amelynek tagjai egy magyar, egy árpádsávos és egy székely zászlót tartanak a kezükben. A felvonulók és a csoport között nagy a távolság, így atrocitás senkit sem ér. A távolból nem tudni, kinek és miért, de felhangzik a "Ria, ria, Hungária".

A Városligetben is nagy a készültség: lovas rendőrök vigyázzák a terepet, és rendőrkutyából is látni párat. Elkezdődik a piknik, egy színpadon prominens személyiségek mondják el véleményüket az idei felvonulásról és az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösséget érintő ügyekről. Elsőként Ulrike Lunacek, az Európai Parlament alelnöke szólal fel, ő húsz éve politizál, és harminc éve vallotta be, hogy leszbikus.

Lunecek elmondja, hogy optimistán tekint a jövőbe, úgy látja, hogy a melegeket idővel egyre többen fogják elfogadni. Kiemelte, hogy a heteroszexuális támogatók mellett szükség van az érintettek családtagjainak, rokonainak segítségére is. Lunaceket Mocsonoki László követi, aki a magyarországi melegmozgalom egyik vezetője, az 1997-es első meleg felvonulás főszervezője.

Mocsonoki keményen támadja Semjén Zsoltnak, Kerényi Imrének a médiában elhangzott mondatait, valamint megjegyzi, hogy Orbán Viktor sosem állt ki a melegekért, csak egyszer szólalt meg a TV2-ben, akkor is azt nyilatkozta: "Ez egy bonyolult kérdés". Utolsóként Svetlana Zakharova, egy orosz LMBTQ aktivista áll színpadra, ő az oroszországi melegek ellehetetlenítéséről beszél, külön hangsúlyozva, hogy országában sokakat megvernek és letartóztatnak.

Zakharova beszéde után együttesek lépnek fel, a tömeg egy része pedig a korábbi útvonalon elindul hazafelé. Ha viszont a Hősök tere felé vesszük az irányt, meghallhatjuk mit is ünnepel a téren összegyűlt kisebb csoport. Ők a 907-es pozsonyi csatáról emlékeznek meg, amikor is az akkori "Európa Unió" százezres csapatait verte le Árpád vezér. Úgy látszik, a szombati nap mindenkinek mást jelent

Dagad a botrány

Publikálás dátuma
2014.07.07. 07:15
Szarvasmarhatelep Tiszafüred-Kócsújfalun: sok a tisztázatlan kérdés FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
Az eddigi hat fertőzött után két újabb beteget vittek szombatra virradó éjjel a debreceni Kenézy kórházba megfigyelésre lépfenefertőzés gyanúja miatt Tiszafüredről. Mind a nyolcan jó általános állapotban vannak. Az ügy politikai vihart is kavar.

A két újabb beteg egyike a gyepmesteri telep egyik dolgozója, akinek egyik alsó végtagján van egy azonosítandó seb. A másikuk egy konyhai dolgozó, akinél fennáll a gyanú, hogy érintkezett a fertőzött hússal, esetleg fogyasztott belőle. Jelenleg mindketten tünet- és panaszmentesek, antibiotikumos kezelést kapnak.

Családi környezetüket még vizsgálják a járványügyi szakemberek. Ha otthonukban ismeretlen eredetű húst találnak, azt megsemmisítik, és amelyik családtagjukról kiderül, hogy nyers hússal érintkezett, ő is megkapja a megelőző gyógyszeres kezelést.

Sinkó-Káli Róbert, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tisztifőorvos szombaton úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a bakteriális fertőzésre az eltelt idő miatt már kisebb az esély, a spórásodás miatt viszont továbbra is fennáll a fertőzés veszélye. A tiszafüredi lépfenefertőzéssel összefüggésben már mintegy ötvenen kapnak antibiotikumos kezelést. (Az Országos Epidemiológiai Központ honlapján olvasható tájékoztatás szerint ugyanakkor kezelés nélkül a betegek 20-60 százaléka meghal.)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek reggel közölte, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt többen kórházba kerültek. A hat korábbi beteg közül hárman telepi dolgozók, köztük van továbbá egy ottani idénymunkás és a két tizenéves fia.

Az ügy előzménye: egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A Nébih Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene-baktériumot. Az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag használták fel, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították.

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos arról számolt be, hogy a hatósági állatorvost csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették. A lépfenebetegséget a hatóságok július 2-án állapították meg. A konyhák üzemeltetői szabálysértést követtek el, mert ellenőrizetlen, kísérő dokumentumok nélküli húst szállítottak be főzésre.

Bírságuk emiatt elérheti a több millió forintot, és a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatósága büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen, amely két gyanúsítottat már ki is hallgatott - olvasható a police.hu oldalon.

Jelenleg annyit tudni, hogy a Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak. A nem hivatalos úton értékesített hús nem esett át a szükséges hatósági vizsgálaton az eladás előtt. A hús lépfene-betegséggel lehetett fertőzött, amitől többen is megbetegedtek.

A fertőzés politikai hullámokat is kavart, bár Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a hatóságok kellő határozottsággal és szakértelemmel jártak el. A "nagyon sajnálatos" eset emberi gondatlanságból ered, a rendőrségi,hatósági vizsgálatok tisztázni fogják, hogy pontosan mi történt, és ki a felelős. Az illegális állatvágás ugyanakkor nem politikai ügy, hanem büntetőügy.

Hangsúlyozta: az üggyel kapcsolatban valamennyi szükséges tájékoztatás azonnal megtörtént. Ahhoz azonban, hogy tájékoztatni lehessen, az ügyben intézkedő hatóságoknak a szükséges ismeretek birtokában kell lenniük - tette hozzá.
A minisztert élesen támadja a szocialista párt, az LMP és a Jobbik is.

Mindenekelőtt azt firtatják, milyen politikai kapcsolatban áll a fertőzést okozó szarvasmarha-zugvágásban érintett cég tulajdonosaival, akiknek állattenyésztési szakértelmét kétségessé teszi az ügy, s akik mégis földbérlethez juthattak. Az LMP követeli: bontsák fel a fertőzésért felelős vállalkozó földbérleti szerződését.

Az MSZP felszólítja Fazekas Sándort, mint az élelmiszer biztonságért felelős minisztert, mint Tiszafüred országgyűlési képviselőjét, és mint a lépfene-fertőzést előidéző gazdálkodó jó ismerősét, hogy haladéktalanul álljon a nyilvánosság elé, és válaszoljon a fertőzés kapcsán felmerülő kérdésekre.

A párt szakpolitikusa, Gőgös Zoltán úgy fogalmaz: "nagy kár, hogy az élelmiszer biztonságért felelős miniszter politikai hangulatkeltésnek tartja az igazság kiderítésének szándékát az óráról-órára súlyosabbá váló tiszafüredi lépfene-ügyben". Az MSZP úgy véli: a közvéleménynek tudnia kell, honnan származnak azok az állatok, amelyek a földművelésügyi miniszter által barátjának nevezett gazdálkodó tiszafüredi telephelyén a lépfene-fertőzést hordozták.

Továbbá volt-e karantén, vagy az állatokat azonnal a természetvédelmi terület legelőjére engedték, és mit csinált a hatóság az első vágás, valamint az ügy kipattanása között eltelt közel két hétben. A szocialisták választ akarnak kapni arra is, hogy miként érintkezhetett két levágott állat kétezer emberrel. Továbbá, milyen élelmiszer biztonság az, ahol a feketén vágott, fertőzött hús kerülhet iskolás gyermekek elé?

Végül azt a kérdést teszik fel: a június végi botulizmusos eset és a mostani fertőzés után, hajlandó-e a földművelésügyi miniszter levonni a politikai következtetéseket?

Szerző
Frissítve: 2014.07.06. 22:24