Előfizetés

Lépfene - Szobafoglalásokat mondanak le a Tisza tónál

A Tisza-tó környéki turizmusban érezhető az aggodalom a tiszafüredi lépfenefertőzés miatt; Tiszafüred független polgármestere elmondta, hogy helyi szállásadók panaszai szerint az elmúlt napokban sok vendég mondta le szobafoglalását.

Pintér Erika tájékoztatása szerint a helybeliek és a Tisza-tó menti városba érkező, illetve készülő vendégek körében is észlelhető az aggodalom a történtek miatt, noha a félelem "oktalan és alaptalan". A lappangási idő letelt, és kizárólag a fertőzött nyers hússal érintkezők közül betegedtek meg néhányan.

A polgármester szerint a hatóságok nyilatkozataira, hiteles információkra is szükség volna ahhoz, hogy a kedélyek mielőbb lecsillapodjanak, és a város, a környék turizmusa ne szenvedjen súlyos veszteségeket. 

A Tisza-tó térségének legjelentősebb szállodája, a négycsillagos Tisza Balneum ugyanakkor teltházzal működik,  néhány vendéget ugyan ott  is meg kellett nyugtatni a lépfenefertőzésről szóló hírek megjelenése után, a szobafoglalást azonban senki sem mondta le. 

A lépfene ügy gyanúsítottjai már a rendőrségen
A Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak. A nem hivatalos úton értékesített hús nem esett át a szükséges hatósági húsvizsgálaton az eladás előtt. A megyei rendőr-főkapitányság nyomozói az adatgyűjtést és tanúkutatást követően már két gyanúsítottat kihallgattak, és vizsgálják mások felelősségét is az ügyben.

A lépfene ügy gyanúsítottjai már a rendőrségen

Kihallgatott a rendőrség két gyanúsítottat a tiszafüredi lépfenefertőzés ügyében ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt indult eljárásban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szombaton megjelent tájékoztatásában azt írta: a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt hetekben a Tiszafüred külterületén lévő állattartó telepen elpusztult, levágott, majd feldolgozott szarvasmarha húsát a tulajdonosa eladta egy közétkeztetéssel is foglalkozó tiszafüredi vállalkozónak. A nem hivatalos úton értékesített hús nem esett át a szükséges hatósági húsvizsgálaton az eladás előtt. A jelenlegi adatok szerint a hús lépfene-betegséggel lehetett fertőzött, amitől többen is megbetegedtek - olvasható a közleményben.

A megyei rendőr-főkapitányság nyomozói az adatgyűjtést és tanúkutatást követően már két gyanúsítottat kihallgattak, és vizsgálják mások felelősségét is az ügyben.

"A család nevében" csoport, illetve Alföldi Róbert is a Pride helyszínén

Publikálás dátuma
2014.07.05. 18:03
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
"A család nevében" Facebook-csoport szervezésében ellentüntetők gyülekeztek a Budapest Pride résztvevőinek induló helyénél felállított kordonnál. A csoport tagjaként megjelent Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere is. 

A két rendezvényt a rendőrség kettős kordonnal választotta el. A kordonokkal körbezárt Alkotmány utcában, a Budapest Pride felvonulás indulására több száz résztvevő várt délután három órakor, ők színes lutballonokkal díszített teherautók körül várakoztak.

Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava

Fotó: VAJDA JÓZSEF, Népszava

A Budapest Pride résztvevőinek gyülekezőhelyén megjelent Alföldi Róbert színművész, rendező is.