Előfizetés

85 évesen jelent meg első kötete

Elfojtott szó címmel jelent meg a nyolcvanöt éves Mészáros Sámuel első verseskötete. A szerző Magyarország legidősebb pályakezdő költője. 

A Garbo Kiadó gondozásában megjelent verseskötet  előszavát jegyző Pomogáts Béla  irodalomtörténész  szerint Mészáros Sámuel célja, hogy legyőzze a rohanó időt. "Idős költőnek lenni nem rang, költőnek lenni viszont igen: ha valaki a versben talál védelmet, menedéket és vigasztalódást a gyorsan múló idővel szemben (és az idő nyolcvanéves kor körül már igen gyorsan múlik!), az bizonyára jó helyen keresi az elmúlással folytatott küzdelem lelki fegyvereit" - írja Pomogáts. A nem szokványos kötet szerzője, Mészáros Sámuel valóban a száguldó idő ellen kezdett írni, pontosabban a gyász feldolgozása miatt ragadott tollat 2012-ben, nem sokkal azt követően, hogy elhunyt felesége.

Az 1929-ben Diósgyőrben született, és félévszázadon át Miskolcon élt költő korábban soha nem írt, még az asztalfióknak sem. Első verseit 2012 januárjában jegyezte le, azóta egészkötetnyire duzzadt a művek száma. 2012-ben jelentek meg először nyomtatásban versei a David Arts irodalmi társaság ünnepi kötetében, a rákövetkező évben pedig egy újabb versgyűjteményt színesítettek költeményei. Mivel korábbi irodalmi szárnypróbálgatás nélkül nyolcvan év felett még senki sem kezdett el publikálni Magyarországon, Mészáros Sámuel megkapta a Magyar Rekordoktól a Magyarország legidősebb pályakezdő költője címet, később egy irodalmi elismeréssel is kitüntették.

Minden eddiginél több előadás és néző a Szkénében

Publikálás dátuma
2014.07.05. 07:47
Jelenet a Bányavízből FOTÓ: K 2 PRESS
Az évad 254. előadásával zárta szezonját a Szkéné Színház, amely 8 koprodukcióban készült bemutatót tartott, 15 társulat 39 különböző előadását tűzte műsorra. A jövő évadot szeptember 1-jén nyitja a színház.

Németh Ádám, a Szkéné igazgatója  elmondta: a jövő évadban kilenc bemutatót terveznek. Az első premiert, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját, szeptember 18-án láthatja a közönség, a Vádli Alkalmi Színházi Társulással és a Füge Produkcióval közös előadást Szikszai Rémusz rendezi. Mint sorolta, második premierként októberben Mihail Bulgakov Színházi regény című művét mutatják be a k2 Színház előadásában, Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében. Az igazgató a bemutatók között beszélt Dés András és Horváth Csaba Farkas szem című produkciójáról, amelyet novemberben láthat először a közönség.

Mint mondta, decemberben Szálinger Balázs A fiú munkacímű, Daidalosz és Ikarosz története alapján készülő darabját Koltai M. Gábor rendezésében mutatják be, a Nézőművészeti Kft.-vel közösen. Horváth Csaba rendezésében a Forte Társulat 2015 áprilisában mutatja be a Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című művéből készülő előadást. Szintén tavasszal tűzik műsorra Cervantes Don Quijote című művét Parti Nagy Lajos átiratában; a Nézőművészeti Kft.-vel közös produkció Rába Roland rendezésében látható. A Szkéné Színház előadásait az elmúlt szezonban több mint 35 ezren látták, amely 96 százalékos látogatottságot jelent.A színháznak soha ennyi előadása és nézője nem volt még egy évadban, produkcióikat fesztivál-meghívásokkal, díjakkal jutalmazták. Csizmadia Tibor rendezésében műsorra tűzték Székely Csaba drámatrilógiáját, amelynek a befejező, Bányavíz című részével nyitotta az évadot a Szkéné Színház (képünkön). Az előadás a Vidor Fesztiválra is meghívást kapott.

Pintér Béla legújabb darabja, a Titkaink eddig soha nem látott sikert hozott mind a Szkénének, mind a társulatnak. Az előadás meghívást kapott a Wiener Festwochenre, játszották Berlinben, Braunschweigben és Frankfurtban, nyáron és a jövő évadban több magyar és külföldi fesztiválon is szerepel vele a társulat. Pintér Béla a tavaly megjelent drámakötetéért áprilisban átvehette az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

Titkok a Fogasházban - Fekete komédia Budapesten

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2014.07.05. 07:46
Átalakul a Fogasház… FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az éjszakám a nappalod címmel első nagyjátékfilmjét forgatja az ugyancsak közösen jegyzett forgatókönyvéből a régóta együtt dolgozó rendezőpáros, Dési András György és Móray Gábor. A mai Budapesten játszódó fekete komédia főszerepében Czukor Balázs áll Csukás Sándor operatőr kamerája elé. 

A népszerű romkocsma ezen az estén népszerű romkocsmát alakít. Csak egy kicsit másképp. Sajátos sminket kap a Fogasház Az éjszakám a nappalod című filmkomédia egyik helyszínének szerepében: a bárpult előtt például két hatalmas, kitömött szürke nyuszi lóg lefelé hátsó lábánál fogva. Harmadik társuk a zenészek apró pulpitusán heverészik, ugyancsak kitömve. Később látunk egyet az énekesnő karjában is, a látványt tehát nem éppen szokványos, viszont csupa titok. Dési András György a Móray Gáborral közösen készülő filmjük stílusára is utalva azt mondja, a Fogasházban minden olyan lesz, hogy senki nem fog ráismerni.

És hogy a reális és szürreális határán egyensúlyozzon filmjük sajátos világa, ahhoz Pater Sparrow tervezte meg a látványt. Méghozzá fantasztikusan izgalmasra, mint Kántor László producer jellemezte a film látványvilágát. Rengeteg huszonéves fiatal nyüzsög a földszinten, mindenki a felvételre vár. Közben épül a kamera részére a fahtrsínt, ezen gurul majd az asztalok közelébe a felvevőgép Csukás Sándor operatőrrel a "nyeregben".

-Ez a kocsma főhősünk beavatási útjának egyik stációja lesz - mondja Dési András György, aki Móray Gáborral közösen írta a forgatókönyvet is. - Történetünk egy olyan fiatalemberről szól, aki nem tud aludni, beleodródik Budapest éjszakai világába, ahol olyan emberekkel és helyzetekkel találkozik, amilyenekkel sose találkozna. Egy ártatlan fiatalember egyszerre csak kalandokba sodródik, és rácsodálkozik, hogy nem az az élet az egyetlen, amit addig élt.

A szerzők szerint Az éjszakám a nappalod lényegében fordulatok és kalandok során megélt beavatás-történet: hősük megkapja a választás lehetőségét, hogy ne egyszerűen elfogadja azt életet, ami adatott, hanem válassza meg az életét. A romkocsmában találkozik azokkal a kis, furcsa éjszakai figurákkal, félig ember, félig krampusz lényekkel, akik nem csak kísérői, hanem kísértői is lesznek.

Dési és Móray első nagyjátékfilmjét már több közös rövidjátékfilm előzte meg saját forgatókönyvükből. Csupa sajátos abszurd, olykor morbid komédia, amelyben különleges fénytörésben jelenik meg a reális valóság. Köztük van a sci-fibe hajló, meghökkentő A 639. Baba, amellyel több nemzetközi fesztiváldíjat is nyertek, s a legutóbbi Valaki vacsorára, amit Szarajevó versenyébe hívtak meg. Hazai pályán alighanem ők az első rendezőpáros, akik a 2002-es A pofon című első közös kisfilmjük óra rendre együtt dolgoznak. A legteljesebb egyetértésben végzik - Kántor László producer találó kifejezésével - sztereóban a munkát. Szerintük ez a hasonló ízlésen múlik, mindkettőjüknek ugyanazok a filmes ideáljaik és ugyanúgy látják az életet. Filmjük történetét és stílusát is a teljes összhangban, közösen találták ki.
Stílusuk a realitást és a képzelettel való játékot vegyíti, szándékuk szerint sok szürreális, elemelt jelenet látható majd a filmjükben. Ezek álomszerűsége ellenére a néző nem lehet biztos benne, hogy tényleg az történik, amit lát, vagy az inkább egy álom. Móray hozzáteszi, hősük kalandjaiba egy bűnügy is belejátszik, ez a thriller-vonal képviseli a fekete komédiát. Filmjük ugyanis komédia, de nem ártatlan dolgokon folyik a viccelődés, hanem nagyon is komoly, életbevágó kérdésekről. Fittyet hányva a divatnak, castingot, azaz próbafelvételt nem tartottak. Ezzel szemben rengeteg színházi előadást és filmet néztek végig, így választották ki a szereplőiket. Az álmatlan fiatalember szerepére Czukor Balázst.

-Sokarcú, okos színész - mondják. - A mi színészeink mind úgy mond' okos színészek. Gondolkodó emberek. Nagyon intenzív figurák valamennyien. Balázs bonyolult, izgalmas személyiség, a szerepe olyan, mintha saját magát kellene eljátszania. Egyszerre nagyon rokonszenves, jóképű, helyes fiú, de van benne egy olyan belső izzás, ami némi őrületet sejtet. Igazi Dosztojevszkij-hős. Nem véletlenül bízta rá Jeles András a szombathelyi Félkegyelmű előadás Miskin hercegét. A szemében ott van az a titok és az a tűz, ami igazi filmszínésszé avatja. A másik fontos férfiszerep a filmben Anger Zsolté.

-Vele már az első két kisfilmünkben is együtt dolgoztunk. Karizmatikus színész. Szerepe szerint a film legbonyolultabb figurája. Az éjszakai világ irányítója, egyszerre egy pojáca és egy hipnotizőr. Egy kisvárosi Voland, akiben Bulgakov regényfigurájának nagyszerűsége mellett ott van a kelet-európai kisszerűség is. A női főszerepeket Szamosi Zsófi és Pálos Hanna játssza - a rendezők szavai szerint ők két ellentétes egyéniségként megtestesítik azt a vívódást, ami a film főhősében zajlik. A népes szereplőgárdában látható lesz még Scherer Péter, Vajda Milán, Kovács Krisztián, Kaszás Gergő és Pap Vera is.

Az éjszakám a nappalod című filmről Kántor László elmondta, színtiszta magyar pénzből készül, az összköltségvetés 400 millió forint, ebből 270 millió az állami támogatás, azaz a Filmalap folyósítja. A bemutató jövő tavaszra várható.