A megtakarítók alapokba fektetik a pénzüket

A lakossági befektetők nagy része befektetési alapokban tartja pénzügyi tartalékait, amelyek közül a biztonságot kínáló s megoldások a legnépszerűbbek. Az alacsony kamatkörnyezet - például a két százalék alatti betéti kamat - zavarja a megtakarítók túlnyomó többségét, jelentős részük ezért növelte a magasabb hozamot ígérő eszközök arányát - ez derül ki a K&H befektetői felméréséből.

A vizsgálat szerint a prémium ügyfelek körében a befektetési alapok a legnépszerűbbek, második helyen a bankbetétek állnak. Előbbivel a megkérdezettek 36 százaléka, utóbbival 24 százalékuk rendelkezett. Ezeket követően azonos arányban, minden tizedik magánbefektető tartja pénzügyi tartalékait államkötvényben, befektetéssel kombinált biztosításban, részvényekben és devizában - mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A befektetési alapokkal rendelkező válaszadók meglehetősen tapasztalt ügyfélkört jelentenek, 54 százalékuk már több mint öt éve rendelkezik ilyen fajta megtakarítással, csupán további hét százalékuknak van kevesebb, mint egy éve befektetési alapja. Az alapvetően óvatos ügyfélkör leginkább a tőkevédett és a biztonságos befektetési alapokat választja. Ugyanakkor a kényelem és a hozzáértés is fontos szempont, hiszen 13 százalékuk azért tartja megtakarításait befektetési alapokban, mert az nem igényel napi szintű odafigyelést a részükről és ugyanennyien azért, mert a szakemberek leveszik a döntési terhet a vállukról.

Elkezdődött a kultúraváltás

Publikálás dátuma
2014.07.05. 07:10

Méltóságteljesebb, "többszólamú" politizálást szeretne Kunhalmi Ágnes. Az MSZP frissen megválasztott budapesti elnöke szerint a párt sikeréhez nem elég csak a Fideszt támadni, hanem az ország lehetőségeit figyelembe véve, fel kell mutatni azt a "másik világot", amelyikben jobban élhetnek az emberek.

Kunhalmi lapunknak arról beszélt, hogy a szocialista párt most történetének egyik legnehezebb időszakát éli, de számos alkalommal bebizonyították már, hogy ilyenkor képesek leginkább talpra állni. A tisztújítással elkezdődött a kultúraváltás - fogalmazott a politikus, aki szerint ennek a része volt a Tüttő Kata és közötte zajlott szoros verseny, amelynek végén őt a fővárosi MSZP elnökének választották. Tüttőről azt mondta, hogy a budapesti elnökség tagjaként, fővárosi frakcióvezető-helyettesként a jövőben is a fővárosi baloldal egyik vezetője lesz.

Tarlós István lehetséges baloldali kihívójáról időben dönt majd ahhoz az MSZP, a DK és az Együtt-PM, hogy sikeres, győztes kampányt tudjanak folytatni - jelentette ki Kunhalmi, nevet azonban nem akart elárulni. A politikus biztos abban, hogy a kerületekben közösen kellene indulni az őszi választáson, így lehetne sikert elérni, de tudja, hogy ez az összefogás most nehézkesebb, mint fél évvel ezelőtt. Ennek ellenére bízik a korábbi szövetségesek bölcsességében. Annál is inkább, mert mindenki tudja, hogy Budapesten többen voksoltak a baloldalra, a változásra, mint a Fidesz maradására. A demokratikus ellenzék feladata, hogy a váltás lehetőségét megteremtse, a szocialistákon nem fog múlni - tette hozzá a fővárosi elnök.

Szoboravató
Felavatták Horn Gyula egykori miniszterelnök szobrát tegnap a XIII. kerületi Gyermek téren. Az avatáson Tóth József, a kerület szocialista polgármestere azt mondta, a tavaly elhunyt politikus legnagyobb emberi teljesítménye abban állt, hogy egy hétgyermekes munkáscsalád szegényes körülményei közül elindulva felküzdötte magát a miniszterelnöki pozícióig, és Európa-szerte a legismertebb, és a legnagyobb tiszteletnek örvendő magyar politikussá vált.
Horn Gyula egyenes, bátor büszke baloldali volt - fogalmazott. Hannes Swoboda, az EP szociáldemokrata képviselőcsoportjának volt vezetője szerint emberek millió lehetnek hálásak Hornnak a bátorságáért. Az ünnepségen mások mellett jelen volt számos MSZP politikus, közöttük Hiszékeny Dezső, a kerület képviselője, Szanyi Tibor EP-képviselő, Kunhalmi Ágnes budapesti elnök, valamint a párt korábbi elnökei: Lendvai Ildikó, Hiller István, Kovács László és Mesterházy Attila.

Szerző

Tízezren is lehetnek ma a Budapest Pride-on

Mindent megtesznek a Budapest Pride szervezői, hogy semmilyen atrocitás ne érje a felvonulókat - erre utal legalábbis, hogy változtattak a korábbi, a Kossuth tér-Alkotmány utca sarkára hirdetett gyülekezési helyszínen. A Pride Facebook-oldalára frissen felkerült térképen azokat a javasolt útvonalakat emelték ki, melyek elkerülik az ominózus sarkot, amelyre a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egy tagja rászervezte saját "családvédő" ellentüntetését, ráadásul arra az időpontra, amikor a Pride is várja oda a felvonulókat.

Milanovich Dominika, a rendezvénysorozatot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy "alapvetően" az Alkotmány utcába várják a résztvevőket ma délután 3-ra, a helyszínt észak felől, a Szalay és Honvéd utcákból, a Kossuth téri metrótól a Báthori, illetve Honvéd utcákból, valamint a Bajcsy-Zsilinszky útról javasolják megközelíteni. A cél egy közös piknik lesz a Városligetben. Tavaly legalább tízezren vonultak, idén is hasonló részvétel várható - miközben a "családvédők" alig százan lesznek.

Megírtuk, a "családvédők" ellentüntetését a rendőrség ugyan nem vette tudomásul - éppen a Pride-éval azonos időpont és helyszín miatt -, de a bíróság a HVIM panaszának adott igazat, amely szerint a rendőrség nem indokolta meg, "a köznyugalom megzavarására miért lenne alkalmas" a homofób ellendemonstráció. Pikáns, hogy a rendőrségi elutasítást a "családvédők" azzal fogadták, hogy a hatóság "a homoszexuális lobbi" miatt nem tudja "elfogultság nélkül" végezni a munkáját.

Egyébként csakúgy, mint tavaly, a szervezők idén is meghívtak minden közjogi méltóságot - így a kormányfőt, a köztársasági elnököt, és a legfőbb ügyészt is -, a pártok és a parlamenti frakciók vezetőit, valamint a főpolgármestert, de a múlt heti megnyitón egyikük sem tette tiszteletét. Aligha mutatkozik ma a helyszínen Orbán Viktor, Áder János, Polt Péter, vagy Tarlós István; tavaly kínos füllentésen is kapta utólag a sajtó a kormányfőt, aki letagadta, hogy kapott volna meghívót, miközben a titkársága előzőleg már válaszolt is a szervezőknek, miért nem tud megjelenni Orbán a rendezvényen.

Szerző