Előfizetés

Lépfene - A minisztérium szerint időben intézkedtek

Az illetékes hatóságok időben megtettek minden szükséges intézkedést, amikor kiderült, hogy Tiszafüreden lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy feldolgozáskor azok húsával többen is megfertőződhettek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Kifejtették: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarhavágásból eredő lépfene-baktériumot találtak egy tiszafüredi telepen. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

Hat embert a debreceni kórházban kezelnek. Azok, akik nem betegek, de érintkezésbe kerülhettek a tiszafüredi, lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy a húsukkal a feldolgozáskor, megelőző antibiotikumos kezelést kapnak - írta a minisztérium.
Hozzátette: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azonnal intézkedett, hogy a további megbetegedések elkerülhetők legyenek. A tiszafüredi, fertőzésveszélynek kitett állatok, valamint a környéken tartott, e betegségre fogékony állatok vakcinázását az állategészségügyi hatóság elvégezte. Az egészségügyi hatóság pedig haladéktalanul megkezdte azok felkutatását, akik kapcsolatba kerülhettek a fertőzött hússal.
A közlemény szerint Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a hatóságok folyamatosan tájékoztatják a vizsgálatok állásáról.
Az FM kiemelte: sajnálattal tapasztalják, hogy "egyes politikai szereplők képesek egy ilyen ügyet is politikai hangulatkeltésre használni". Az eljáró hatóságok és hivatalok a mostani ügyben is megfelelő higgadtsággal, szaktudással, körültekintéssel látják el feladatukat - tették hozzá.

Az ÁNTSZ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken közölte az MTI-vel, hogy lépfenefertőzés gyanúja miatt több ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt.
A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarhatelepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg - írták.

Péter István, Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos azt mondta: csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata.

Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Fazekas Sándornak mint helyi országgyűlési képviselőnek komoly politikai felelőssége van abban, hogy "a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát". A szocialista politikus úgy tudja, az első beteg már három-négy napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették. Miközben - mint kiderült - még az egyik közétkeztető cég is vásárolt a húsból, "vélhetően feketén" - jegyezte meg Gőgös Zoltán.

Államosítják a Pető Intézetet

Önállóvá válik a Testnevelési Egyetem szeptembertől, állami fenntartásba kerül a Pető Intézet és bevezetik a kancellári rendszert a felsőoktatási intézményekben - többek között ezt tartalmazza az oktatási törvények módosítása, amelyet pénteken fogadott el az Országgyűlés.

A változtatásokat 129 igen 34 nem és 21 tartózkodó szavazattal hagyták jóvá.
A törvényalkotási bizottság ülésén elfogadott módosító javaslat értelmében a felsőoktatási törvényből kikerül a gazdasági főigazgatói poszt. Ennek megtartását, esetleges betöltését az intézmények saját hatáskörébe utalták.
A változás értelmében szeptembertől bevezetik a kancellári rendszert, ilyen megbízást az kaphat, aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban három éves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A kancellári rendszer a felsőoktatási intézmények gazdasági menedzsmentjét és a gazdálkodás irányítását érinti, az oktatásban dolgozók munkáltatói joga ugyanakkor továbbra is a rektornál marad.

Bővül a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. A két új delegáló szervezet révén hangsúlyosabban jelennek meg a hallgatói és gazdasági szempontok és 50 százaléka alá csökken a kormány által delegáltak aránya. A MAB nemzetközi akkreditációjára tekintettel a szervezet támogatását a törvényes, megfelelő színvonalú működés érdekében megfelelő mértékben, költségvetési előirányzaton biztosítják a jövőben.

A kormány felhatalmazást kap arra, hogy rendelettel szabályozza a MAB elnöke, tagjai, tisztviselői tiszteletdíját, a MAB létrehozásával, a Felsőoktatás Tervezési Tanács, a Duális Képzési Tanácsa létrehozásával, működésével összefüggő kérdéseket.

A módosítás kitér a Semmelweis Egyetemből a Testnevelési Egyetem kiválására, amelyet a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítésével indokoltak. Az új, fővárosi székhelyű, állami felsőoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.
A jogszabály szerint a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek.

A módosítás rögzíti továbbá a Pető Intézet állami fenntartásba vételét, kiemelve, hogy a többi állami fenntartású intézménnyel azonos módon biztosítják a főiskola állami ösztöndíjas helyeit, a köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státusba kerül, amely nem csak állami finanszírozást, hanem a felsőoktatási gyakorlóhelyeknek biztosítható speciális többletforrások lehetőségét is biztosítja. Erre az igen speciális körülmények között, magas konduktori létszámmal működő intézetnek mindenképpen szüksége van - rögzítették a módosítás indoklásában.
A változtatás köznevelést érintő része értelmében a pedagógiai szakszolgálati intézményekben, gyermekvédelmi szakellátási intézményekben és javítóintézetekben pedagógus munkakörben foglalkoztatottak számára is biztosított lesz az évi 25 munkanapnak megfelelő pótszabadság.

Létrehozzák továbbá az Integrált Elektronikus Nyomonkövető Rendszert (INYR). Mint az indoklásban kifejtették: a sajátos nevelési igényű, beilleszkedési, tanulási, magatartási zavarokkal küzdő gyermekek, tanulók pedagógiai szakszolgálati ellátása során döntő jelentősége van annak, hogy hol, mikor, milyen ellátásban részesült az érintett, a szakemberek milyen megállapításokat tettek.
Eddig ezek kezelése esetleges volt, és akár egy iskolaváltáskor is előfordulhatott, hogy az információk elvesztek vagy a szülők, előző iskola nem közölték az új intézménnyel, szakszolgálatokkal azokat.
Ezen problémák kiküszöbölését célozza az INYR, amihez kapcsolódva oktatási azonosítót kapnának azok is, akik köznevelési intézménnyel jogviszonyban nem állnak, de pedagógiai szakszolgálati ellátást igénybe vesznek.
Új szabályként a munkáltató a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatási kérelemnek csak akkor köteles eleget tenni, ha azt a tanítási év első félévének befejezését megelőző hatvan nappal korábban közli az arra jogosult pedagógus, óvodai dajka.

Sokat késnek a vonatok a balatoni vonalakon

Ötven-hetven percet késnek a vonatok a dél-balatoni, az észak-balatoni és a szombathelyi vasútvonalon.

A késések oka, hogy a Budapest-Székesfehérvár vonalon, a Kelenföldi pályaudvar és Tárnok között pénteken kora délután elromlott a biztosítóberendezés. A hiba miatt Nagytéténynél a váltókat sem tudják átállítani, így az egész szakaszon állnak a vonatok - olvasható a közleményben.

A vasúttársaság szakemberei a berendezés megjavítását körülbelül 16 órára ígérik, de a menetrend szerinti közlekedés csak az esti órákra állhat helyre - írták.