Lépfene - Jól vannak a megfertőződött betegek

Publikálás dátuma
2014.07.04. 17:06
FOTÓ: MTI: Czeglédi Zsolt
Jó általános állapotban vannak, várhatóan néhány napon belül elhagyhatják a kórházat a lépfenével fertőzött betegek - közölte a debreceni Kenézy kórház infektológiai intézetének főorvosa.

Várkonyi István intézetvezető elmondta: hat beteget kezelnek az intézetben lépfenefertőzéssel, ők antibiotikumot kapnak. A kórházban megfelelően fertőtlenítettek, elvégezték a szükséges higiénés eljárásokat, így a betegek nem jelentenek veszélyt a környezetükre.
A Kenézy kórház infektológiai intézete felkészült esetleges további betegek felvételére is, folyamatos kapcsolatban áll a szakhatósággal - tette hozzá.

Több állat elhullott már, amikor értesítették a hatóságot

Csak több szarvasmarha megbetegedése, elhullása után értesítették a hatósági állatorvost arról, hogy egy Tiszafüred határában lévő telepen aggályokra adott okot egy elhullott állat szerveinek vizsgálata - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos.

Miután a lépfenebetegséget július 2-án megállapították, elkezdődtek a hatósági intézkedések, az állományt forgalmi korlátozás alá vették és hozzáláttak az állatok vakcinázásához. A járványtani nyomozás során kiderült, hogy több állat kényszervágása már korábban megtörtént, és a húsukból sajnálatos módon főzőkonyhák is kaptak - mondta a főállatorvos.

Tiszafüredi polgármester: felmondták a diákétkeztető cég szerződését

A tiszafüredi önkormányzat a településen történt lépfenefertőzéssel összefüggésben felmondta a nyári szünidőre kötött szerződést a város diákétkeztetését ellátó Füredi Hableány Bt-vel - közölte a település független polgármestere.

Pintér Erika tájékoztatása szerint a cég vezetője arról értesítette a jegyzőt, hogy a júniusban végződött iskolaévben tanulók is fogyasztottak a mostani lépfenefertőzéssel érintett telepen tartott szarvasmarhák húsából, jellemzően marhapörköltet. Az önkormányzat ezért a céggel a nyári szünidőre kötött, 88 gyermekre szóló étkeztetési szerződést csütörtökön, soron kívüli testületi ülésen azonnal felmondta - mondta a polgármester.
Pintér Erika úgy tudja, hogy a szarvasmarhákat a City-Farm Kft. kócsújfalui telephelyén, illetve a Fekete rétnek nevezett legelőn tartották, ahol most több hatóság is vizsgálódik.

FM: a hatóságok időben intézkedtek

Az illetékes hatóságok időben megtettek minden szükséges intézkedést, amikor kiderült, hogy Tiszafüreden lépfenével fertőzött szarvasmarhákkal vagy feldolgozáskor azok húsával többen is megfertőződhettek - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Kifejtették: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve azonnal vizsgálatot rendelt el, amint tudomást szerzett arról, hogy illegális szarvasmarhavágásból eredő lépfene-baktériumot találtak egy tiszafüredi telepen. Az egészségügyi hatóság a helyszínen haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

Szerző
Frissítve: 2014.07.04. 19:01

DK: Andy Vajnáé lehet az internetes szerencsejáték is

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Andy Vajna volt producer lehet a pénteki nap nyertese azért, mert a korábbi kaszinóüzemeltetési jogok mellett "az internetes szerencsejáték is az övé lehet" - erről Vadai Ágnes beszélt.

A független képviselő emlékeztetett arra, hogy korábban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva betiltották a nyerőgépeket, aminek következtében nagy mértékben nőtt a forgalom azokban a kaszinókban, amelyekben továbbra is megmaradhattak ezek a gépek. "Nyilvánvalóan Andy Vajna ebből a nyerőgépbetiltásból is profitált" - jelentette ki a politikus.

Ezt követően hangsúlyozta, hogy a becslések szerint az is "egymilliárdon felül ajándék volt" Andy Vajna számára, amikor a játékadóból levonhatóvá tették a koncessziós díjat. Azt is kiemelte, hogy a kormánybiztos nyerte el a Budapesten és Pest megyében létesíthető mind az öt kaszinó üzemeltetési jogát.

A független képviselő úgy fogalmazott: a szerencsejátékhoz kapcsolódva Andy Vajna neve mellett gyakran felbukkan Rogán Antalé, a Fidesz frakcióvezetőjéé. A DK ezért azt szeretné megtudni, hogy milyen baráti, üzleti, haveri vagy rokoni kapcsolatban áll a két férfi - mondta. Vadai Ágnes megkérdezte azt is, hogy "miért jár folyton közben szerencsejátékügyben Rogán Antal, és miért készteti erre" a Fidesz-frakciót is, továbbá tudni akarja, hogy a frakcióvezetőnek konkrétan milyen szerepe volt a nyerőgépek betiltásában.

Szerző

Suárez már a héten Barcelonába igazolhat

Brit sajtóértesülések szerint akár már ezen a héten az FC Barcelonába igazolhat Luis Suárez, a Liverpool uruguayi válogatott labdarúgója.

A Skysports honlapja szerint az eltiltott támadónak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) engedélyezte, hogy részt vegyen a klubváltáshoz szükséges orvosi vizsgálatokon.

A Barcelona sportigazgatója, Andoni Zubizarreta szerint az előző idényben 31 találatával angol gólkirály Suárez bocsánatot kért sportszerűtlen tettéért, és jó úton halad a talpra állás felé.

Korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a katalán együttes 60 millió fontot (22,8 milliárd forint) fizetne a több hasonló ballépést elkövető csatárért, a Liverpool viszont 80 millió alatt nem akar megválni Suáreztől.

A FIFA kilenc mérkőzésre és a futballal kapcsolatos tevékenységektől négy hónapra tiltotta el a 27 éves támadót, aki az olaszok ellen 1-0-ra megnyert csoportmeccsen harapta meg Giorgio Chiellini vállát a brazíliai világbajnokságon.

Szerző