Halálos lépfene kerülhetett a közétkeztetésbe Tiszafüreden

Publikálás dátuma
2014.07.04. 11:49

Lépfenefertőzés gyanúja miatt öt ember került kórházba, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei lakosokat Debrecenben tartják megfigyelés alatt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az elmúlt napokban egy tiszafüredi szarvasmarha-telepen két szarvasmarhát vágtak le illegálisan. Az állatokról feltételezni lehetett, hogy betegek, de erről az állategészségügyi hatóságot nem értesítették. A kórházba került emberek az illegális szarvasmarhavágás során fertőződhettek meg - írták.

A NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságának vizsgálata a helyszínen még fellelhető fagyasztott húsból kimutatta a lépfene baktériumot.

A hatóságok kérik azokat, akik a beteg állatokkal közvetlen kapcsolatba kerültek, vagy fogyasztottak azok húsából, és észlelik magukon a betegség tüneteit, mielőbb forduljanak orvoshoz.

Kiemelték: az időben felfedezett lépfene antibiotikummal jól gyógyítható.

Az atv.hu-nak nyilatkozó tiszafüredi polgármester szerint alapos a gyanú, hogy húsételeken keresztül a környék közétkeztetésébe is bekerülhetett a fertőzés. Emiatt soron kívüli testületi ülésen döntöttek arról csütörtökön, hogy felbontják a szerződést a feltételezések szerint fertőzött húst értékesítő vállalkozóval.

Pintér Erika elmondása szerint egy farmon ütötte fel a fejét a megbetegedés. Mivel az ott levágott hús még a gyermekétkeztetésbe is bekerülhetett, ezért tartották fontosnak, hogy azonnal szerződést bontsanak a vállalkozóval.

A városba utazott a lakosság megnyugtatására a megyei főállatorvos is.

Úgy tudni, hogy a fertőzés gócpontja Tiszafüred külterületén található Kócsújfalu, ahol tegnap este rendkívüli fórumon tájékoztatták a lakosságot. A vélhetően fertőzött hús miatt azonban az egész környék, így Tiszaújváros is veszélyeztet.

Politikai szálak?

Gőgös Zoltán szocialista politikus, volt agrárállamtitkár (az élelmiszer biztonság is ehhez a tárcához tartozik) arról tájékoztatta lapunkat, hogy tudomása szerint az ügynek lehet politikai szála is. A politikus információi szerint lehetséges, hogy román eredetű állatok feketevágása során került az élelmiszerláncba a méreganyag. Gőgös a mai nap folyamán rendkívüli sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra információit.

Szavai szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek több kérdésre is válaszolnia kell a lépfenefertőzéssel kapcsolatban. Úgy fogalmazott, "Fazekas Sándornak, mint helyi országgyűlési képviselőnek, komoly politikai felelőssége van abban, hogy a hatóságok eltitkolnak egy ilyen problémát".

A szocialista politikus úgy tudja, az első beteg már 3-4 napja kórházba került, a helyi védelmi bizottság elnökét és a lakosokat mégis csak csütörtök este értesítették.

Gőgös Zoltán szerint kérdés, hogy a földművelésügyi miniszter tudott-e a történtekről, adott-e utasítást a hatóságoknak, hogyan járjanak el az ügyben. Azt is megkérdezte, Fazekas Sándor nem gondol-e a lemondásra. Amennyiben nem távozik, Orbán Viktor miniszterelnöknek kellene felmentenie miniszterét - jelentette ki a szocialista politikus.

Mindent megtesznek...

Az ÁNTSZ közleménye szerint a területileg illetékes kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi, illetve népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei a helyszínen megtették a szükséges intézkedéseket, közvetlen veszéllyel már nem kell számolni.

A hatóságok az esetről értesülve azonnal megkezdték a járványügyi vizsgálatot. A tiszafüredi, fertőzési veszélynek kitett állatok és a környéken tartott fogékony állatok vakcinázását már megkezdték az állatorvosok. Emellett az egészségügyi hatóság is haladéktalanul megkezdte az érintettek felkutatását.

Az ÁNTSZ és a Nébih közleménye szerint az illegálisan levágott állat húsának egy részét családilag felhasználták, a másik részét a több konyhát is üzemeltető Füredi Hableány Bt.-hez szállították. A cég felelőssége, hogy illegális forrásból, szabálytalanul szereztek be húst és azt a közfogyasztásban értékesítették - olvasható a közleményben.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság a konyha működését csütörtökön felfüggesztette, az ügyben rendőrségi feljelentést tesz.

Az ÁNTSZ ismertetése szerint a lépfene kórokozójával az ember a beteg állatokkal (főként kérődzőkkel) történő közvetlen kapcsolat (az állatok gondozása, vágása, feldolgozása, húsuk elfogyasztása) révén fertőződhet. Főleg a hentesek, vágóhídi dolgozók, bőr-, gyapjú- és szőrmefeldolgozó üzemek dolgozói vannak a betegség veszélyének kitéve, de beteg kérődzők házi vágását követően a húsból fogyasztók körében a gyomor-bélrendszert érintő megbetegedés is előfordulhat.

Szerző
Frissítve: 2014.07.04. 12:44

200 milliót nyernek a mentőcsomaggal a képviselők

Nemcsak az átlagadósokon, hanem saját magukon is segítenek a honatyák a legújabb adósmentő törvényjavaslattal - írja a Blikk.

A Blikk becslései szerint akár 200 millió forintot is kaphatnak bankjuktól az eladósodott honatyák, ha ma elfogadják a Kúria jogegységi döntése nyomán készített jogszabálytervezetet.

A képviselőknek ugyanis közel 1,3 milliárd forint tartozásuk van, amelyből több mint egymilliárd forintot tesznek ki a banki hitelek, a többi a barátoktól, családtagoktól, ismerősöktől kapott magánkölcsönök, de ezekre természetesen nem vonatkozik a parlament előtt lévő mentőcsomag.

Banki szakértők úgy kalkuláltak, hogy egy átlagos 9 millió forintos hitel esetén 1,8 millió járhat vissza az adósnak, ha az árfolyamrést és az egyoldalú kamatemelések és egyéb szerződésmódosítások kérdését törvényjavaslatban megfogalmazottak szerint rendezik, valamint átírják a hitelszerződések elévülési határidejét. Így a több mint egymilliárdos képviselői hiteltömegnél 200 milliót is elérhet a visszajáró.

További részletek itt.

Szerző

Schiffer: Juncker az „európai off-shore lovagrend nagymestere”

Az Európa Parlament eseményeire tért vissza pénteken reggel a parlamentben  napirend előtti felszólalásában Schiffer András.

Az LMP frakcióvezetője rossz hírnek nevezte Magyarország számára Jean-Claude Juncker EU-bizottsági elnöknek való jelölését, de Orbán Viktor ellenszavazata kapcsán emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök korábban nem harcolt ellene  saját európai frakcióján belül. Szerinte Orbán és az európai néppárt akkor hívei csak az integrációnak, ha a tőkeáramlásról van szó, ha a munkahelyteremtésről, akkor nem. Schiffer szerint Juncker az „európai off-shore lovagrend” nagymestere, ráadásul az „európai kettészakadás” híve. Orbán Viktor erről nem beszélt, neki csak volt a baja Junckerrel, hogy bírálni merészelte önkényuralmi törekvéseit.

Szijjártó Péter külügyi államtitkár válaszában védelmébe vette a magyar álláspontot, emlékeztetve arra, hogy következetesen harcolnak a magyar nemzeti érdekek , a tagállamok alkotmányos integritásának védelméért„ lopakodó szerződés-módosítások” brüsszeli gyakorlata ellen. Hangsúlyozta: Orbán Viktor ellenszavazatát nem egyéni szimpátia vezérelte.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezetője számon kérte a választások utáni ígéreteket a kétharmados többségen. Úgy vélekedett, hogy e kétharmad csakis saját szabadságával kíván élni. Külön kiemelte az „egyéni képviselői indítványok” közül L. Simon László esetét, aki nem is ismerte a saját maga által beterjesztett törvényjavaslatát. A reklámadóval kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a többszörös módosítás azt mutatja: a törvényhozók még nem tudták eldönteni, hogy ki legyen annak nyertese és vesztese. „Közjó helyett csakis saját érdekeiket szolgálják” – mondta a szocialista politikus, utalva a fővárosi közgyűlésről hozott törvényre és a paksi bővítésre is.

Rétvári Bence államtitkár azzal válaszolt, hogy tavasszal a kormány az ország ügyeivel, míg az MSZP saját belső pártügyeivel foglalkozott. Felrótta a szocialistáknak, hogy korábban támogatták a paksi bővítést, és máig nem adtak választ arra, hogy miért változtatták meg véleményüket. A közjó szolgálatával kapcsolatban Rétvári kijelentette: "az infláció rekordalacsony, a foglalkoztatottság pedig rekordmagas."

Utolsó napirend előtti felszólalásában a devizahitelesekről szóló törvényről és a rezsicsökkentésről szólva négyszer használta azt a kifejezést, hogy "nem hagyjuk, hogy újabb bőrt húzzanak le az emberekről".

Szerző
Témák
Parlament
Frissítve: 2014.07.04. 11:55