A BKV a "végső összeszerelője" az új Ikarus buszoknak

Újabb 15 új, alacsonypadlós Ikarus autóbusz állhat forgalomba Budapesten. A HavariaPress úgy tudja, az autóbuszok beszerzése a Budapesti Közlekedési Központ által biztosított forrásokból valósul meg, a végső összeszerelést és az üzemeltetést a BKV végzi.

A BKK és a BKV döntése értelmében a korábbi 3 után még 15 darab túj magyar busz érkezik Budapestre. Az Ikarus V127 típusú tizenkét méter hosszú szóló, alacsonypadlós autóbuszokat korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő dízelmotorok hajtják. A buszok vételára 52 millió forint.

Az alacsonypadlós szóló Ikarus autóbuszok egy kísérleti jellegű projektben, az úgynevezett PKD (partially knocked down kit)-konstrukcióban készülnek. A PKD-megoldás lényege, hogy a gyártó csak a jármű karosszériáját gyártja le, vagyis a minden elemében új busz alkatrészek formájában érkezik a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-től a BKV-ba. Az összeszerelést, a fényezést, a belső tér kialakítását a BKV végzi. 

A már elkészült első 3 alacsonypadlós szóló Ikarus Budán állt forgalomba.  Az eddigi tapasztalatok kedvezőek, így született döntés a további 15 jármű beszerzéséről. 

Szerző

Kunhalmi lett a befutó

Publikálás dátuma
2014.07.03. 21:49
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Kunhalmi Ágnes lett az MSZP budapesti elnöke. A posztra Tüttő Katával ketten pályáztak, végül a párt fővárosi küldöttgyűlése csütörtökön 53 szavazattal Kunhalmit választotta meg, míg ellenfele 48 voksot kapott. A politikus korábban lapunknak azt mondta, számára kezdetben az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozik stílust váltson. A szocialista pártban folytatódik a tisztújítás, pénteken egyebek mellett Pest megyében választanak új vezetőt. A Fidesz országos választmánya elfogadta, hogy ismét Tarlós István legyen a kormánypárt főpolgármester-jelöltje.

Szoros versenyben Kunhalmi Ágnest választotta elnökké a budapesti MSZP küldöttértekezlete. Kunhalmi a párt Jókai utcai székháza előtt várakozó újságíróknak elmondta, hogy ő 53 szavazatot, a másik jelölt, Tüttő Kata pedig 48-at. Kijelentette: Tüttővel folytatott versenyük bizonyítja, hogy a szocialista pártnak van jövője, a budapesti tisztújítás pedig a baloldal megújításának a kezdete volt.

Azt is közölte, hogy hamarosan lesz közös ellenzéki főpolgármester-jelölt. Ma Budapestet gazdasági és politikai értelemben teljesen tönkre akarják tenni, ezt Tarlós István nem tudja megakadályozni, csak a fővárosi lakosok - fogalmazott. A fiatal politikus néhány napja lapunknak azt mondta, számára kezdetben az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozik, stílust váltson. Nagyon örülne, ha az új csapatban Tüttő Kata feladatot vállalna, annál is inkább, mert kevés Magyarországon a női politikus, kivált olyan, aki annyit tud a fővárosról, mint ő - jelentette ki Kunhalmi.

A szocialista pártban egyébként folyik a tisztújítás. A megyei szervezetek élére eddig több újonc is került, de van, ahol a régi vezetők újrázhatnak. Baranyában a jövőben is Puch László korábbi pártpénztárnok irányítja a szocialisták munkáját, Somogy megyében ismét bizalmat kapott Harangozó Gábor, az országos választmány elnökhelyettese, Szabolcsban újraválasztották Veres János volt pénzügyminisztert, Fejér megyében Horváth Andrást, aki az előző ciklusban az MSZP országgyűlési képviselője volt, Győr-Sopron megyében pedig a szintén korábbi parlamenti képviselő Kránitz László újrázhat, míg Bács-Kiskun megyében Király József, Zalában pedig Fodor Csaba vezetheti tovább a területi szövetséget.

Borsodban Varga László váltotta Gúr Nándort. Varga tavasszal Miskolcon egyéni mandátumot szerzett és jelenleg a szocialista párt elnökségi tagja. Komárom-Esztergom megyében Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes utóda Ujházy Emil lett, a Hajdú-Bihar megyei szervezetet pedig Huszka Imre irányítja a jövőben. A következő napokban a többi megyében szintén megválasztják az MSZP helyi vezetőit és lesznek, akik ismét elnyerik a tagok bizalmát. Várhatóan helyén marad Gőgös Zoltán agrárpolitikus, a párt Veszprém megyei elnöke, Pest megyében viszont, ahol ma még Tóbiás József, az MSZP elnöki székének várományosa vezeti a szövetséget, pénteken várhatóan új elnököt választanak.

A Fidesz 1167 településen indít polgármester-jelöltet az őszi önkormányzati választáson - ezt szerdán Kósa Lajos ügyvezető alelnök jelentette be. A politikus a párt országos választmányának ülését követően elmondta, hogy a jelöltek közül 893 fideszes lesz, emellett 274 függetlent is támogatnak. Beszélt arról, hogy ismét Tarlós István lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje, mert Kósa szerint kulcskérdés, hogy a következő öt évben olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, aki együtt tud működni a kormánnyal. A fideszes fővárosi kompenzációs lista első hat helyén Tarlós István, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Láng Zsolt II. kerületi és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester áll. Borsod és Zala megye kivételével a megyei közgyűlési elnök-jelöltekről is döntött az országos választmány.

Kósa közölte: az önkormányzati listákat és a polgármesterjelölteket 30 kivételével elfogadták, megoldhatatlan konfliktus sehol nincs, a nyitott kérdésekben augusztus 15-ig dönt az elnökség. A kormánypártok augusztus 21-én kezdik gyűjteni a támogatói aláírásokat az önkormányzati választás előtt.

                                            Pásztor meghívta az ellenzőit

Folytatódik a baloldal által támogatott miskolci polgármesterjelölt körüli botrány. A Magyar Liberális Párt azt közölte, addig nem tud "jó szívvel" részt venni a DK által szervezett július 12-i tüntetésen, amíg Gyurcsány Ferenc pártja a "rasszista nyilatkozatot tevő Pásztor Albertet alkalmas polgármester-jelöltnek tartja". A Liberálisok nem értik, hogy Gyurcsány és pártja hogyan támogathat egy olyan embert, "akinek tettét miniszterelnöksége idején saját maga nevezte elfogadhatatlannak, és ezért felmentését követelte". Fodor Gáborék szerint a kormány elleni küzdelemben szükség van az ellenzék együttműködésére, de a közös küzdelemnek vannak olyan alapfeltételei, amiből nem tudnak engedni.

Gyurcsány a telefonos NapiFeriben az üggyel kapcsolatban azt üzente: "A legbonyolultabb kérdések sokszor ellentmondásos válaszokat szülnek. Ez a helyzet most Miskolcon. De legalább kérdezni engedjünk...". A DK miskolci elnöke szerint Pásztor a kampányban bizonyítani fogja: a szabadság és az emberi méltóság tisztelete is szülhet rendet. Ha erre képes lesz, a párt kiáll mellette. Tompa Sándor szerint Miskolcon "drámai a politikai helyzet". Egyetlen más magyar nagyvárosban sem élvezi a Fidesz és a Jobbik "egyként cigányellenes politikája" a polgárok majd kétharmadának támogatását - fogalmazott a DK városi elnöke. Közölte, hogy a hétköznapi konfliktusaitól meggyötört városban a romák és nem romák együttéléséről "már jó és rossz mondatok tömege született". Pásztor néhány 2009-es elhíresült mondata az utóbbiak közé tartozik. A volt rendőrkapitány viszont nem rasszista, hanem elkötelezett baloldali, ezért amikor kiderült, hogy elindulna a polgármester-választáson, a helyi baloldal úgy döntött, beáll mögé - tette hozzá Tompa. Tóbiás József, az MSZP megbízott frakcióvezetője a Népszabadságnak azt mondta: "Helyi döntés született, és az MSZP bízik a helyi szocialisták bölcsességében". Ugyanakkor azt ígérte, különös figyelemmel kíséri majd a miskolci kampányt.

Miskolcon szerdán jelentette be az MSZP, a DK és az Együtt-PM helyi vezetője, hogy támogatják a polgármesteri székre pályázó Pásztor Albertet. A sajtótájékoztatóval egy időben azonban az Együtt elnöksége "kifarolt" a jelölt mögül, ez előtt pedig Szabó Tímea, a PM társelnöke közölte, hogy nem tartják elfogadható jelöltnek Pásztort. A volt rendőrkapitány tegnap vendégségbe hívta Szabó Tímeát a PM és Szigetvári Viktort, az Együtt vezetőjét, hogy személyesen tisztázhassák a helyzetet.

Szerző

Vigyázzon!Nagyon erős lesz az UV-sugárzás

Publikálás dátuma
2014.07.03. 21:41
Fotó: Thinkstock
Pénteken országszerte szinte zavartalan lesz a napsütés, a déli, délkeleti szél pedig csak nyugaton, északnyugaton élénkülhet meg. Délutánra a legtöbb helyen 26-30 fok közé melegszik a levegő. Nagyon erős lesz az UV-sugárzás!

Szombaton még melegebb időre van kilátás, a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet, ugyanakkor a Dunántúlon néhol egy-egy frissítő zápor, esetleg zivatar kialakulhat. Többfelé megélénkülhet a délies szél. 

Vasárnap és hétfőn helyenként már 35 fokot is mérhetünk. Sok lesz a napsütés, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki egy-egy helyi zápor, zivatar. Az UV-sugárzás továbbra is nagyon erős lesz!

Kedden-szerdán hidegfront hoz záporokat, zivatarokat és várhatóan kisebb lehűlést is. A szél viharossá fokozódhat, szerdán jelentős hőmérsékleti kontraszt várható az ország keleti és nyugati fele között.

Szerző
Frissítve: 2014.07.03. 22:28