Előfizetés

Lángokban állt az öltöző

Kigyulladt egy sportpálya öltözőépülete Pusztavámon - értesült a HavariaPress.

Csütörtökön délután gyulladt ki a Petőfi Sándor utcai sportpálya öltözője Pusztavámon. A 200 négyzetméteres épületben pusztító lángokat a móri és az oroszlányi tűzoltók megfékezték. Oltás közben egy gázpalackot is kihoztak az épületből.

A tűzben senki nem sérült meg, az okokat vizsgálják.

Nem rákgyógyszer az Avemar!

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. (Biropharma Kft.) és a Bizalom Expressz Kereskedelmi és Csomagküldő Kft. (Bizalom Kft.) az Avemar termékekről jogsértő módon állította, hogy a készítmények alkalmasak a betegség gyógyítására, kezelésére.

A vállalkozások 2011. január 1. és 2013. szeptember 15. között különböző reklámeszközökön daganatos betegek részére az Avemar élelmiszernek minősülő termékeket betegség gyógyítására, kezelésére vonatkozó ígéretekkel népszerűsítették. Fontos kiemelni, hogy az élelmiszerekre vonatkozó szigorú reklámozási szabályok szerint tilos élelmiszernek gyógyhatást tulajdonítani. Az Avemar elnevezésű, granulátum és tabletta kivitelben értékesített termék különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősül, azon belül speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolható – de még ebbe a kategóriába tartozó termékeknek sem tulajdonítható a reklámokban gyógyhatás.

A GVH kiemeli, hogy a reklámokkal elsősorban azokat a daganatos betegségekben szenvedő fogyasztókat célozták meg, akik kifejezetten a gyógyulás, illetve kezelések kiegészítése céljából keresik a különböző terápiás lehetőségeket. Az egészségre és az emberi szervezetre ható termékek esetén a különféle betegségben szenvedő vagy azt megelőzni szándékozó emberek sérülékeny fogyasztói csoportot alkotnak. Ők a gyógyulás vagy gyógyító hatás reményében lényegesen érzékenyebben reagálnak a gyógyulást ígérő tájékoztatásokra, emiatt különös jelentősége van az ágazati szabályoknak megfelelő tájékoztatásnak.

A GVH megállapította, hogy a fenti tájékoztatásokkal a vállalkozások jogsértést követtek el és megtiltotta a magatartás folytatását. Ezen kívül bírság kiszabását is indokoltnak látta a Hivatal, a Biropharma Kft.-t 2.000.000 Ft, a Bizalom Kft.-t 1.100.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte. A Biropharma Első Magyar Biotechnológiai Kft. ellen korábban már folyt – némileg eltérő gyakorlat miatt, némileg eltérő jogalapon – versenyfelügyeleti eljárás, amely egyes állítások alkalmazása miatt marasztalással zárult, azonban az is megállapítható volt, hogy a vállalkozás a GVH döntését követően jelentősen megváltoztatta kommunikációs gyakorlatát a döntés megállapításaira alapozva.

A bírság meghatározása során a GVH a jogsértő reklámok költségeiből indult ki, és enyhítő körülményként vette figyelembe a vállalkozások kommunikációs gyakorlatának különböző módosításait, illetve a gyakorlat felfüggesztését is.

Időt kért a szakértő, csúszik a Rezesová-per

A Rezesová-perben a korábbi információkkal ellentétben nem júliusban, hanem csak szeptemberben tart tárgyalást a másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, és ítélet is akkor várható.

A bíróság szóvivője elmondta: a több ember halálát okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt Eva Varholíková Rezesová ellen indult ügyben az új szakértő további harminc napot kért szakvéleménye elkészítésére. A bíróság ezt engedélyezte, így a dokumentumnak július 20-áig kell elkészülnie. Erre, valamint az ítélkezési szünetre tekintettel a bíróság a tárgyalást nem júliusban, hanem csak szeptember 8-án folytatja, és azon a héten minden nap lesz tárgyalás – tette hozzá Koszta János. . 

A vád szerint Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán az X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben négyen életüket vesztették. Az ügyészség szerint a vádlott közúti veszélyeztetést is elkövetett azzal, hogy nem sokkal a baleset előtt agresszíven vezetett, több járművet, köztük a későbbi áldozatok autóját is veszélyesen megközelítette. Az első fokon eljáró Gödöllői Járásbíróság tavaly ősszel hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt, ám a közúti veszélyeztetés vádja alól felmentette. A másodfokú eljárásban az ügyész megalapozatlanság, ellentmondásosság, és hiányosság miatt az az ítélet hatályon kívül helyezését és új elsőfokú eljárást kért. Indítványozta a védelem által felkért szakértő kizárását, mert szerinte korábban nem valós okokra hivatkozva hárította el a sértettek hozzátartozóinak felkérését, ami felveti a pártatlanság hiányának látszatát.

A védő elsősorban az elsőfokú ítélet megváltoztatását és a vádlott felmentését kérte, másodlagosan új műszaki szakértő kirendelését azzal, hogy a védelem korábbi szakértőjét ne zárják ki, adjanak neki lehetőséget álláspontja védelmére a tárgyaláson. A legutóbbi, májusi tárgyaláson a másodfokú bíróság kizárta a védelem szakértőjét, és új szakértőt rendelt ki. Az ő kérésére helyszíni bizonyítást tartottak június 22-én hajnalban a halálos baleset helyszínén. A vizsgálat során olyan típusú járműveket használtak, amilyenek a balesetben is részt vettek - azaz egy BMW X5-öst és egy Fiat Puntót - továbbá egy kamiont, aminek vezetője szemtanúja volt az esetnek.

A bizonyításon részt vettek a bírói tanács tagjai, az ügyész, a védő, a sértetti képviselő és a technikai személyzet, összesen mintegy húsz ember. Ott lehetett volna a bűnösségét folyamatosan tagadó vádlott is, de nem kívánt élni a lehetőséggel.