Előfizetés

Közérdekű szolgáltatót jelöltek ki hulladékszállításra

Közérdekű szolgáltatót jelölt ki a hulladékszállítás ideiglenes ellátására a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató júliustól Kunmadarasra, miután a település önkormányzati cége csak június végéig látta el a tevékenységet - közölte S. Tóth Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A határozat szerint a tiszafüredi NHSZ Tisza Nonprofit Kft. köteles a településről a hulladékot heti rendszerességgel 2015. március 31-ig elszállítani.á.

Márki Sándor, Kunmadaras független polgármestere elmondta: az önkormányzat júliustól csak úgy tudta volna végeztetni a hulladékszállítást, ha a munkára egy nonprofit társaságot alapít, ezt azonban nem vállalta. A szállítási tarifák változatlanok maradnak.

Az EKB változatlanul hagyta az euró-alapkamatot

Az Európai Központi Bank (EKB) 0,15 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén.

Az EKB nem változtatott a 0,1 százalékos negatív betéti kamaton sem. Az EKB legutóbb június 5-én csökkentette 10 bázisponttal, 0,15 százalékra az alapkamatát.

Norvég alapok - Kemény ellenféllel került szembe a magyar kormány

A magyar kormány kezdeményezni fogja a norvég alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodánál (FMO), hogy adja át az EY (korábban Ernst and Young) jelentését, amelyet a nemzetközi tanácsadó cég a norvég alapok 2008-2010 közötti forráselosztásáról készített - közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára, azt követően, hogy személyesen tárgyalt az EY magyarországi igazgatójával.

Csepreghy Nándor elmondta, hogy a megbeszélésen kiderült, az EY magyarországi vezetője, Havas István a magyar kormány kérését a dokumentum átadására továbbította a megrendelőnek; a norvég fél azonban megtiltotta, hogy az iratokat átadják a magyar kormánynak, ezzel az érdemi tárgyalás befejeződött, mert Havas Istvánt köti a titoktartási szerződés, amelyet a tanulmány megrendelőjével írt alá - jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Az EY magyarországi vezetője emiatt sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudta, hogy az atlatszo.hu honlapon megjelent dokumentum a közzétett formában hiteles-e, a teljes anyagot jelenti-e, illetve mi a különbség a sajtóban is vázlatként szereplő dokumentum és a véglegesített anyag között - közölte  Csepreghy Nándor. 

Jelezte azt is: furcsállja, hogy a Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) nem járul hozzá, hogy a dokumentumot megismerje a magyar kormány. Ezzel - az államtitkár értékelése szerint - a kormány gyanúját erősíti, hiszen ha nincs mit takargatni, akkor mi értelme van a titkosításnak. A kormány fenntartja eddigi kifogásait, miszerint a pályázati folyamat során nem volt biztosított a bíráló bizottságok függetlensége, és visszaéltek a közpénzekkel - mondta Csepreghy Nándor.