Előfizetés

Nem maradhat magyar zászló a csíkmadarasi községházán

A Marosvásárhelyi Táblabírság jogerős ítélete nyomán el kell távolítani a magyar zászlót Csíkmadaras polgármesteri hivataláról - közölte csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

Adrian Jean Andrei prefektus a hírügynökségnek elmondta, a jogerős ítélet kimondása után írásban szólította fel Csíkmadaras polgármesterét, hogy azonnal távolítsa el a zászlót. "Ha nem távolítja el, a táblabíróság közigazgatási bírságot róhat ki, ha ezt követően sem hajtja végre az ítéletet, bűnügyi eljárás indulhat ellene" - jelentette ki a prefektus.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott Bíró László a távirati irodának elmondta, várja a táblabíróság ítéletének az indoklását, hogy eldönthesse mit tegyen. Hozzátette, azt fontolgatja, hogy lemond a tisztségéről, de nem veszi le a zászlót.

Románia nemet mondott Magyarországnak

Publikálás dátuma
2014.07.03. 13:50
Kolozsvár - Magyar Konzulátus Forrás: panoramio.com
Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország több mint egy éve benyújtott igényét, hogy Nagyváradon és Marosvásárhelyen konzuli irodát nyisson - közölte Nagy Anna külügyi szóvivő.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője azt mondta: értetlenül állnak az elutasítás előtt, részben azért, mert a román fél semmilyen érdemi magyarázatot nem fűzött ahhoz, továbbá azért is, mert Magyarország soha nem korlátozta más ország ilyen irányú szándékát. Elmondása szerint a rendkívüli csalódottságot fokozza, hogy kezdetben nem ilyen hozzáállást tapasztaltak: Titus Corlatean román külügyminiszter az új magyar kormány felállása után kifejezetten pozitívan nyilatkozott a magyar-román kapcsolatok építéséről.

Ahogy a szóvivő fogalmazott, bíznak abban, hogy a román külügyminiszter kezdeti pozitív hozzáállása valóban őszinte volt, és ő nem tud erről "az érthetetlen és egyébként az európai gyakorlattal is teljesen szembemenő" döntésről. A magyar kormány tavaly áprilisban kezdeményezte a két konzuli iroda nyitását a román kormánynál. Romániában a bukaresti nagykövetség, illetve konzulátus mellett jelenleg Csíkszeredán és Kolozsváron működik magyar főkonzulátus.

Bukarest az arányosságra hivatkozik
Románia a távirati iroda megkeresésére közölte: a kölcsönösség és arányosság elvére hivatkozva utasították el, hogy Magyarország bővítse romániai konzuli hálózatát.  A kommüniké megemlíti: a konzuli kapcsolatokat szabályozó Bécsi Egyezmény szerint Romániának szuverén joga megtagadni a hozzájárulást ahhoz, hogy területén valamely ország konzuli képviseletét bővítése. A magyar igény elutasításánál azt is figyelembe vették, hogy Magyarország most is "jelentős" konzuli hálózatot működtet Románia területén.

Az EP jogi bizottsága vizsgálja Kovács Béla mentelmi ügyét

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága elé utalták Kovács Bélának, a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi ügyét - jelentette be csütörtökön az EP strasbourgi plenáris ülésén Martin Schulz EP-elnök. Mint közölte, az illetékes magyar hatóságok Kovács Béla képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelemmel fordultak hozzá. 

Az ügyet a házszabály értelmében az EP jogi bizottsága elé utalták. A szakbizottságnak, annak érdekében, hogy az ügyben kialakíthassa álláspontját, joga van az általa szükségesnek tartott további tájékoztatást kérni a magyar hatóságoktól - tette hozzá a parlamenti elnök.

Május 15-én, vagyis tíz nappal a magyarországi EP-választások előtt vált ismertté, hogy Polt Péter legfőbb ügyész három nappal korábban diplomáciai úton az EP-elnöki teendőket akkor is ellátó Schulzhoz fordult, indítványozva, hogy az EP függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát. A Magyar Nemzet pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos  

A képviselő ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést kémkedés gyanúja miatt. 

Kovács Béla még aznap sajtótájékoztatón kijelentette: soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működött velük együtt, és megkeresés sem érkezett hozzá tőlük.

Közölte, határozottan visszautasítja a Magyar Nemzetben leírt vádat. Az EP-képviselő - aki a május 25-i választáson újra EP-mandátumot nyert, határozottan visszautasította, hogy az általa vezetett Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége orosz befolyás alatt állna, illetve hogy az oroszok finanszíroznák. 

Miután az EP jogi bizottsága kialakítja álláspontját, azt a parlament plenáris ülése elé terjeszti, ahol döntenek majd a Jobbik EP-képviselőjének a mentelmi jogáról.