A PM ellenzi a múzeumi negyed megvalósítását

 A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint nincs szükség a múzeumi negyed megvalósítására a Városligetben és még most sem késő a projekt leállítása - jelentette ki Somfai Ágnes, a párt fővárosi politikusa hétfőn Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőző sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Önkormányzat a tervek szerint hétfői ülésén szavaz a Városliget építési szabályzatáról.

Somfai Ágnes emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés már törvényt alkotott a múzeumi negyed megvalósításáról. Hozzátette: ezért szomorú látni, hogy a főváros statiszta szerepet kapott az ügyben és Tarlós István főpolgármester szó nélkül hajtja végre a kormányzat elképzeléseit.

A politikus közlése szerint semmilyen hatásvizsgálat nem előzte meg a projekt jóváhagyását, illetve neves kutatóműhelyek kérdőjelezik meg a koncepciót, amely teljes mértékben a nyilvánosság kizárásával készült el. Még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy a kormányzat nemrégen húzta ki a tervezett fővárosi fejlesztéseket az európai uniós projektek sorából - fűzte hozzá.

Somfai Ágnes úgy véli, a beruházás fő mozgatórugója a Fidesz azon ambíciója, hogy valami nagyot alkosson, és szomorú, hogy a Tarlós István nem tiltakozik az ellen, hogy a Városligetet elvették a fővárostól.

Ezt követően Várnai László a CivilZugló Egyesület vezetője, a városrész önkormányzati képviselője rögtönzött sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egyesület 11 ezer, a múzeumi negyed megvalósítását ellenző aláírást gyűjtött össze.

Azt mondta, az egyesület mindent megtesz a beruházás kivitelezése ellen, viszont elvárják a Városliget rehabilitációját.

Végül a civil szervezet aktivistái 33, egy városligeti nyárfa feldarabolásából származó rönkdarabot osztottak ki a fővárosi önkormányzati képviselőknek, azzal a szándékkal, hogy emlékeztessék őket a Városliget természeti értékeire.

Szerző

Csak a statisztika szintén nő a közfoglalkoztatottak száma

Több mint 40 milliárd forintot még hozzátesz az idei közfoglalkoztatási összeghez a kormány - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (munkaerő-piaci és képzési államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Hozzátette: ezzel teljesülhet az az elvárás, hogy átlagosan napi szinten 200 ezer ember tud dolgozni a közfoglalkoztatás keretében.

Az átlagos napi szint egyébként azt is jelentheti, hogy a közmunkások egy-két hónapig dolgoznak, nem feltétlenül nyolc órában, az év hátralévő részében a 22 ezer 800 forintos segélyből kell megélniük.

Szerző

Csekély a felminősítés esélye

Az Országgyűlés ma megkezdi a devizahitelek rendezését célzó törvényjavaslat tárgyalását. A döntés akár már most pénteken is megszülethet. 

Mai számában a Magyar Nemzet arról tudósít, hogy a piac számításainál többe, akár 600-900 milliárd forintba is kerülhet a pénzügyi rendszernek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés alkalmazása miatti visszatérítés.

Az is biztosnak látszik, hogy az intézkedéscsomag a forintosított hiteleket is érinteni fogja és 5 éves elévülési idővel kell számolni. A már végtörlesztett hitelekre nem fog vonatkozni a határozat.

A hét másik fontos eseménye - emlékeztetnek az Equilor elemzői - szintén pénteken várható: a Moody's listáján a magyar szuverén osztályzat következő felülvizsgálata július 4-én várható.

A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata jelenleg "Ba1", kilátása továbbra is leminősítés távlati lehetőségére utaló negatív.

Egy esetleges felminősítés valószínűsége csekély, ugyanakkor a negatív kilátást stabilra vagy pozitívra cserélheti a szervezet meglátásunk szerint.

Szerző