Titkok a paksi tervek körül

Közérdekű adatigényléssel fordultam Seszták Miklóshoz, a fejlesztési tárca vezetőjéhez és azt kértem, tőle hogy adja ki a paksi atomerőmű bővítését megalapozó konkrét, illetve friss hatástanulmányokat, ha vannak ilyenek - nyilatkozta lapunknak Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint azonban nem léteznek olyan előzetes hatásvizsgálatok, amelyek konkrétan a megépíteni tervezett két új orosz 1200 megawattos erőműblokkra vonatkoznak.

Szél Bernadett saját tapasztalatai mellett arra alapozza a kétkedését, hogy már a bíróság is kimondta: nincsenek előtanulmányok a beruházásra. Az ellenzéki politikus elmondta: maga is igyekezett közérdekű adatigénylés keretében hozzájutni az atomerőmű építésre vonatkozó hatásvizsgálatokhoz. A kormány és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., valamint leányvállalata, a paksi beruházást irányító projektcég azonban csak egymásra mutogattak, illetve ködösítettek. Azok az iratok pedig, amelyeket végül különböző jogi eljárások után megkapott, nem a megépíteni tervezett két új 1200 megawattos orosz reaktorra vonatkoztak, hanem korábbi keletű, általános jellegű megállapításokat tartalmaztak.

Mások más oldalról próbálták színvallásra kényszeríteni a fejlesztési tárcát. A vs.hu internetes portál azt akarta megtudni, mennyibe kerültek eddig a bővítést megalapozó tanulmányok. "Nincs összesített adat arról, hogy eddig mennyibe kerültek a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről készített tanulmányok, ám milliárdos nagyságrendről lehet szó" - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a hírportált. A finanszírozást megalapozó elemzéseket amúgy sem ismerhetjük meg, mert a „tárgyalási pozíciót megalapozó szakértői vélemények közzététele hátrányos helyzetbe hozná a magyar oldalt".

Az internetes hírportál szerette volna megtudni az NFM-től azt is, hogy kik és hány tanulmányt készítettek. Válaszukban azt írták, hogy a szakértői elemzéseket, vizsgálatokat az energetikáért felelős minisztérium, az MVM Zrt. és leányvállalatai, más kormányzati és ágazati szereplők, szakhatóságok vagy megbízottjaik dolgozták ki, illetve végezték el. A tárca tájékoztatása szerint a számos különböző szervezetnél más-más forrásokból elkészített anyagok költségeiről sem áll rendelkezésre adat.

Emlékezetes: Seszták Miklós fejlesztési miniszter a napokban az egyik kereskedelmi televízió műsorában közölte, hogy léteznek a Paks II.-re vonatkozó elemzések, s azok közül néhányat közzé is tették, amelyek nyilvánosságra hozatala nem sérti a közérdeket. A tárcavezető azonban állítását nem támasztotta alá, például azzal, hogy felsorolta volna a dokumentumokat.
A bővítést megalapozó hatástanulmányok, dokumentumok kérdése azután került megint a figyelem központjában, hogy a Fővárosi Törvényszék az Társaság a Szabadságjogokért és az Energiaklub adatigénylési perében a napokban kimondta: a paksi beruházással kapcsolatban a civil szervezetek által kért hatásvizsgálatok nem készültek el.

A tárca közleményében a bírói döntés ellenére kitart amellett, hogy igenis léteznek ezek a tanulmányok. Mint írják, "az atomenergia-kapacitás fönntartását célzó projekt megvalósításáról ma is szabadon, bárki számára hozzáférhető sok ezer oldalnyi előkészítő anyag".

Nyilvánosan elérhető anyagok egyebek között a Nemzeti Energiastratégia és megalapozó dokumentumai, a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégia (NÉS-2) tervezete, az MVM csoport által készített és készíttetett tanulmányok, vagy a Magyar Villamosenergia-rendszer közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése, 2013 című vizsgálati dokumentum. A minisztérium hivatkozik az úgynevezett megvalósítási megállapodásra, amelyről hamarosan elkezdődnek és fél-egy évig tartanak majd az egyeztetések az oroszokkal, és emiatt a "tárgyalási pozíciót megalapozó szakértői vélemények közzététele hátrányos helyzetbe hozná a magyar oldalt".

Szakértők szerint azonban a minisztérium által felsorolt dokumentumok egyike sem az új 1200 megawattos blokkokra vonatkozik, hanem általános jellegű energetikai kérdésekkel foglalkozik. Arról nem is beszélve, hogy ezek a tanulmányok évekkel ezelőtt születtek, amikor még szó sem volt a mostani konkrét kapacitás-növelő beruházásról.

Kölcsönből veszünk gázt
Százmilliárd forint kölcsönt vesz fel a tulajdonosától, a Nemzeti Vagyonkezelőtől Zrt.-től az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., hogy ebből az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja be - erről döntött mai közgyűlésén az MVM Csoport. A közlemény szerint az ország ellátásbiztonságát jelentősen növelő lépéssel az MVM saját földgázkészletei megközelítik majd a 2 milliárd köbmétert.
Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön arról számolt be, hogy a stratégiai gázkészlet feltöltése folyamatos, Ukrajnából szerződésszerűen érkezik a földgáz. Az MMBF Földgáztároló Zrt. június 30-ra törvényi kötelezettségeinek eleget tud tenni, addigra betárolják a 915 millió köbméter stratégiai gázkészletet. Ezen kívül 500 millió köbméter kereskedelmi készlet is található a Szőreg-1 biztonsági földgáztárolóban.
"Nincs gáz, mert van gáz" - mondta Seszták, hozzátéve: a jelenleg betárolt több mint 2 milliárd köbméter gáz akár a téli időszakban is több hónapra elegendő az ellátás biztosításához.
A miniszter szerint egy esetleges konfliktus esetén a keleti határon keresztül érkező gázszállítás leállása esetén a gáztárolók, a hazai termelés, a nyugati irányból érkező gázszállítás és a rövidesen üzembeálló szlovákiai gázvezeték együttesen napi akár 70 millió köbméteres fogyasztást is képes fedezni, így semmilyen probléma nem lehet ezen a télen.
Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője szerint viszont lehet gáz a gázzal egy elhúzódó konfliktus esetén. A tárcavezető a Szlovákiából érkező gázra hiába számítana, mert az a vezeték is Ukrajnán keresztül kapja majd a földgázt. Az ausztriai Baumgarten pedig adott esetben szűk keresztmetszet lehet, mert legfeljebb valamivel több mint 3 milliárd köbméter gáz érkezhet onnan évente. A hazai kitermelés egyelőre folyamatosan csökken, jelenleg nagyjából évi 1 milliárd köbméter.
Magyarország jelenleg évi 10 milliárd köbméter gázt használ föl, s a tartalékokkal, az osztrák behozatallal és a hazai kitermeléssel talán 7 milliárd köbméter földgázra lehet számítani, ha Oroszország elzárja a gázcsapot.

Szerző

Nehéz csoportban a Veszprém

Publikálás dátuma
2014.06.27. 22:07

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém nehéz ellenfeleket, míg a Szeged, valamint a női BL-ben címvédő Győr kedvező csoportbeosztást kapott a pénteki bécsi sorsoláson.

A Győr a dán Viborggal, a horvát Lokomotiva Zagrebbel és a svéd Sävehoffal, a férfi BL-ben négyes döntős Veszprém a szlovén Celjével, az orosz Csehovval, a német Rhein-Neckar Löwennel, a macedón Vardar Szkopjéval és a francia Montpellier-vel, míg az EHF Kupa-győztes Szeged a lengyel Kielce, a francia Dunkerque, a svájci Schaffhausen és a dán Aalborg csapatával, valamint egy selejtezőből érkező együttessel találkozik a csoportkörben.

Amennyiben az FTC női csapata továbbjut selejtezős csoportjából, akkor a szlovén Krim Ljubljana, az orosz Dinamo Szinara (korábbi nevén Volgograd) és az osztrák Hypo NÖ vár rá.

A női BL-ben a csoportokból a legjobb három jut a kétszer hatcsapatos középdöntőbe, onnan négyen-négyen lépnek a negyeddöntőbe. A férfi BL-ben a hatosokból négy-négy gárda kerül a nyolcaddöntőbe. Mindkét sorozatot négyes döntő zárja.

Férfi BL, csoportbeosztás:

A csoport: Kiel (német), Metalurg Szkopje (macedón), HC Zagreb (horvát), La Rioja (spanyol), PSG (francia), az 1. selejtezőcsoport győztese 
B csoport: Barcelona (spanyol), Kolding (dán), Alingsas (svéd), Wisla Plock (lengyel), Flensburg-Handewitt (német), a 3. selejtezőcsoport győztese 
C csoport: MKB-MVM Veszprém, Celje (szlovén), Csehovszki Medvegyi (orosz), Rhein-Neckar Löwen (német), Vardar Szkopje (macedón), Montpellier (francia) 
D csoport: Kielce (lengyel), Dunkerque (francia), Schaffhausen (svájci), Pick Szeged, Aalborg (dán), a 2. selejtezőcsoport győztese

a selejtező csoportbeosztása:
1. csoport: Breszt (fehérorosz), Targos Bevo (holland), Vojvodina Novi Sad (szerb), Tatran Presov (szlovák) 
2. csoport: Motor Zaporizzsja (ukrán), Fasano (olasz), FC Porto (portugál), HC Hard (osztrák) 
3. csoport: Constanta (román), Initia Hasselt (belga), Haslum (norvég), Besiktas (török)

Az elődöntők párosításai:
    1. csoport:
Breszt-Targos Bevo
Novi Sad-Presov
    2. csoport:
Zaporizzsja-Fasano
FC Porto-HC Hard
    3. csoport:
Constanta-Hasselt
Haslum-Besiktas

A selejtező csoportok első helyezettjei a 24-es főtáblára jutnak. A második és harmadik helyezettek az EHF Kupa harmadik fordulójába, a negyedik helyezettek az EHF Kupa második fordulójába kerülnek át.

játéknapok:
selejtező: szeptember 6-7.
főtábla: szeptember 24-28., október 1-5., 8-12., 15-19., november 12-16., 19-23., 26-30., december 3-6., február 11-15., 18-22.
nyolcaddöntő: március 11-15. és 18-22.
negyeddöntő: április 8-12. és 15-19.
négyes döntő: május 30-31.

Női BL, csoportbeosztás:

A csoport: Krim Ljubljana (szlovén), Dinamo Szinara (orosz), Hypo NÖ (osztrák), az 1. selejtezőcsoport győztese 
B csoport: Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Thüringer HC (német), Vardar Szkopje (macedón), a 2. selejtezőcsoport győztese 
C csoport: Győri Audi ETO KC, Viborg HK (dán), Lokomotiva Zagreb (horvát), Sävehof (svéd) 
D csoport: Larvik (norvég), Baia Mare (román), Metz (francia), Lublin (lengyel)

a selejtezőcsoportok beosztása:
1. csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria, HC Leipzig (német), HC Minszk (fehérorosz), Sercodak/Dalfsen (holland)
2. csoport: FC Midtjylland (dán), Byasen Trondheim (norvég), HC Podravka Koprivnica (horvát), Radnicki Kragujevac (szerb)

Az elődöntők párosításai:
    1. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Sercodak/Dalfsen 
HC Leipzig - HC Minszk
    2. csoport
FC Midtjylland - Radnicki Kragujevac
Byasen Trondheim - HC Podravka Koprivnica

A selejtező csoportok első helyezettjei a 16-os főtáblára jutnak. A második és harmadik helyezettek a KEK harmadik fordulójába, a negyedik helyezettek a KEK második fordulójába kerülnek át.

játéknapok:
selejtező: szeptember 20. és 21.
főtábla: október 17-19., 24-26., október 31.-november 2., 7-9., 14-16., 21-23.
középdöntő: január 30.-február 1., 6-8., 13-15., február 27.-március 1., 6-8., 13-15.
negyeddöntő: április 3-5. és 10-12.
négyes döntő: május 9-10.

Szerző

MSZP: Orbán elszigetelődött Brüsszelben

A Magyar Szocialista Párt nevében gratulálunk Jean-Claude Junckernek bizottsági elnöki jelöléséhez. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és az Európai Bizottság együttműködése a jövőben sikeres és eredményes legyen. Biztosak vagyunk abban, hogy Jean-Claude Juncker partner lesz egy szolidárisabb, megújuló, munkahelyeket teremtő Európa megépítésében, és ebben számíthat a magyar szocialisták képviselőinek a szavazataira is az Európai Parlamentben - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik: Orbán Viktor – Juncker elnöki jelölését elutasító legújabb szabadságharcos fellépésével - ismételten szembe került az Európai Unió tagállamainak túlnyomó többségével, és látványos vereséget szenvedett. A magyar miniszterelnök álláspontját elvi kérdésnek állítja be, és magyar választóknak tett ígéreteire hivatkozik. A magyar közvélemény és a választópolgárok nagy többsége számára azonban teljesen világos, hogy állításai és hivatkozásai alaptalanok és tévesek. Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Jean-Claude Juncker programja összeegyeztethető a magyar nemzeti érdekekkel.

Orbán Viktor nem a magyar nemzeti érdekeket képviseli. Magatartásával tovább erősíti Magyarország elszigetelődését, az országunkról 2010 óta kialakult negatív képet. A Magyar Szocialista Párt szomorúan veszi tudomásul, hogy mindez azon a napon történt, amelyen Európa kettéosztottsága megszűnésének negyedszázados évfordulójára emlékezünk. Horn Gyula magyar és Alois Mock osztrák külügyminiszter ezen a napon vágták át a Keletet és Nyugatot, a két ideológiát elválasztó vasfüggönyt. Horn Gyula, a szocialisták lebontották, Orbán viszont négy éve vasfüggönyt épít. Minden igazi demokrata tudja, mi ebben az ő történelmi felelőssége.

Felszólítjuk Orbán Viktort, hogy hagyjon fel a mindenkivel konfliktust kereső, erőfitogtató, önfejű és önsorsrontó felelőtlen bel- és külpolitikájával, amely jelentős mértékben sérti az ország nemzeti érdekeit, és veszélyt jelent a magyar nemzet jelenére és jövőjére - írja az MSZP Képviselőcsoportja és EP-képviselői nevében Tóbiás József megbízott frakcióvezető.

Szerző