Előfizetés

A Puskás Ferenc Stadion 90-100 milliárd forintból épülhet fel

Vígh László kormánybiztos szerint 90-100 milliárd forintból épülhet fel az új Puskás Ferenc Stadion, amelynek munkálatai 2015-ben kezdődhetnek és három évvel később fejeződhetnek be.

"Három-négyezer euró közé lőttük be a stadion árát székenként, tehát 90 és 100 milliárd között van a tervezés ezen szakaszában az ára a stadionnak" - mondta a Sport TV Mai Helyzet című műsorában csütörtökön a politikus, aki összehasonlításképpen elárulta, az Espanyol 2009-ben átadott otthona olcsónak számít 1450 euró/székes árával, a legdrágább pedig a Wembley és a varsói stadion 11 ezer euró/székkel.

A Nemzeti Sportközpontok vezetője arról is beszélt, hogy elkészült a koncepcióterv, és úgy látja, év végére készen lesz a kiviteli terv is, amely alapján kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást. Az ütemterv alapján 2015 tavaszán zárulhat le a procedúra és körülbelül három évet vehet igénybe a megépítés.

"2018 elején terveim szerint át lehet adni a stadiont, utána akár már 2019-ben lehetne egy Európa Liga-döntőt játszani és 2020-2021 után Bajnokok Ligája-finálé helyszíne is lehet, hiszen arra is alkalmas lesz a létesítmény" - jelentette ki Vígh László, aki megemlítette azt is, hogy a magyar szövetség ezzel a stadionnal pályázott a 2020-as Eb 13 helyszínének egyikére, melynek eredményhirdetése szeptemberben lesz.

Vígh László beszélt a "stadionban stadion" koncepcióról is, eszerint belépve a maratoni kapun, ott a régi pilonsor, megépítik az újat, ami tulajdonképpen az 1953-as tervek befejezése. Ebbe a kettőbe "beleteszik a vadonatúj, 65 ezres, az UEFA besorolása szerinti legmagasabb szintű stadiont".

"Huszonegy különböző sportág képviselői tudnak majd a falak között sportolni. Körülbelül 31-32 ezer négyzetméter, nem a labdarúgáshoz kapcsolódó sportfelületet fognak megtölteni ezek a szabadidő- és versenysportolók az új olimpiai központban" - mondta Vígh László a régi és az új stadion falai közötti tér kihasználásáról.

Tönkreteheti az idei balatoni szezont a negatív hírverés

A balatoni polgármesterek a térség országgyűlési képviselőihez, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-hez fordulnak segítségért, kérve, hogy lépjenek fel az elmúlt hetekben a sajtóban megjelent, a turisztikai régiónak komoly károkat okozó, a Balaton vízminőségéről szóló alaptalan hírekkel, híresztelésekkel szemben.

Erről az 58 tóparti és tó közeli település közös fellépését kezdeményező Lombár Gábor (független), Balatonfenyves polgármestere tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Közölte: elfogadhatatlan, hogy bárki jogi következmények nélkül, a Balaton vízminőségére hivatkozva mondjon le fesztivál- vagy programszervezést, mint az Balatonföldváron történt, miközben több évtizede nem volt olyan kiváló a tó vízminősége, mint most. Hozzátette, azon túl, hogy ez látszik is, ezt a vízminőség-vizsgálatok adatai is folyamatosan alátámasztják. 

Orvosokra és szakemberekre hivatkozva azt mondta, teljesen lokális és átmeneti probléma, ami Balatonfüreden történt, ahol sokan rosszul lettek egy úszóverseny után. Az országos tiszti főorvos szerdai közlése szerint feltételezhetően emberi ürülékből származó calici vírus okozhatta a Magyar Úszás Napján történt megbetegedéseket. 

A polgármester kitért arra, hogy egyes hírek szúnyoginváziókat is vizionáltak, amiről közlése szerint szó sincs a Balatonnál, ennek megelőzésére zajlik éppen jelenleg is, immár országos szinten koordinálva a szúnyogirtás. "Óriási károkat okoztak, és még okozhatnak a balatoni vállalkozásoknak, településeknek, így a nemzetgazdaságnak az alaptalan negatív hírek a főszezon elején" - áll a polgármesterek levelében.

Hozzátették: "történik mindez akkor, amikor évről évre szinte erejük felett szépítik, fejlesztik a Balaton környezetét". A levélben azt javasolták, szóljanak hírek arról is, milyen áldásos hatásai vannak a magasan tartott vízszintnek, vagy hogy a Balaton turisztikájának színvonalasabbá tételében elkötelezett települések, vállalkozások milyen fejlesztéseket hajtottak végre erre a szezonra. A településvezetők felvetették azt is, vajon kinek az érdeke negatív, alaptalan balatoni hírek közlése egy szezon elején.

Az egyenlő életesélyekről szólt Navracsics a szennyvíztisztító-átadón

Magyarországon egyenlő életesélyeket kell teremteni mindenki számára, függetlenül attól, hogy ki melyik településen él – hangsúlyozta Navracsics Tibor  külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Úrkúton, az új szennyvíztisztító telep átadásán.

A politikus kiemelte: az európai uniós források felhasználásánál is mindig fontos szempont volt, hogy a falvakban, a kisebb városokban és a hátrányos helyzetű térségekben is  megvalósulhassanak olyan fejlesztések, amelyek csökkentik a különbségeket. 

Ilyen példának nevezte az úrkúti beruházást is, amelynek  köszönhetően jelentősen javulnak az életkörülmények a településen. Úrkút független polgármestere, Fülöp Zoltánné elmondta, hogy a mintegy 630 millió forintos beruházás keretében Úrkút belterületén több mint 12 kilométernyi új szennyvízcsatorna-hálózat épült, és 1,2 kilométernyi csatorna rekonstrukciójára került sor. Több mint 650 darab házi bekötés készült a gerincvezeték és az ingatlanok között.

A régi szennyvíztisztító  helyén új létesítmény épült, amelynek befogadóképessége napi 250 köbméter.     A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg. Mintegy 530 millió forint  támogatást nyertek el, amelyhez az önkormányzat megközelítőleg 16 százalékos önerőt biztosított.