Seszták: van hatástanulmány Paks 2-ről

Seszták Miklós szerint van hatástanulmány Paks 2-ről, és közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, amely nem sérti a közérdeket. A nemzeti fejlesztési miniszter a Hír TV-nek arról is beszélt, hogy Paks 2 nem fog drágábban termelni, sőt kimutatásaik szerint az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz.

Seszták Miklós kedden, a Magyarország élőben című műsorban arra kérdésre, hogy miután a villamos energia nagykereskedelmi ára az elmúlt években több mint 50 százalékkal csökkent, nem érné-e meg jobban atomenergia helyett külföldről importált villamos energiát használni, azt válaszolta, szeretnék elkerülni hogy a magas energiafüggőség tovább növekedjen.

Hangsúlyozta, az orosz megállapodás piaci alapon született; az orosz fél pénzügyi befektetést akar, semmi mást. Nem lehet majd beleszólni a rezsicsökkentésbe vagy az adóemelésbe - mondta.

Bár a sérült fűtőelemeket 50 évig lehetne az atomerőműben tárolni, nem maradnak itt addig - mondta a miniszter. Hogy meddig, azt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzátette, elemzik, hogy Ukrajnát kikerülve más országon keresztül szállítsák majd azokat el.

A közműszolgáltatásokról szólva kifejtette: a villany- és a gázszolgáltatások esetében no-profit, a víz- és csatornaszolgáltatás esetében nonprofit szolgáltatást terveznek. Vannak olyan szegmensek, amely nem tud profit nélkül termelni, a tulajdonosnak azonban nem az a célja, hogy a profitot osztalékként kivegye, hanem a szolgáltatás biztonságát növelő fejlesztéseket végezzen.

A nonprofit társaság esetében ugyanakkor nem cél, hogy bármilyen hasznot termeljen - fejtette ki.    

Az állam tulajdonszerzési terveiről közölte: a következő lépés a Főgáz további részesedésének megszerzése lehet. Az államnak minden olyan tulajdonszerzés érdekében áll, ami a rezsicsökkentés tervébe beleillik - mondta.

A miniszter az offshore vádakra reagálva azt mondta, egyetlen társaságban, egy kisvárdai autókereskedésben van 100 százalékos tulajdona. Külföldi társaságban soha nem volt tulajdona, de ügyvédként kapcsolatba kerülhetett ilyen társaságokkal. Az, hogy mi offshore, megítélés kérdése; Dániából nézve Magyarország is offshore hely lehet, mivel sokkal kedvezőbb az adózás - mondta.

Szerző

Igazi párt lehet a Magyar Kétfarkú Kutyából

Publikálás dátuma
2014.06.24. 21:48
Forrás: Facebook.
Nincs törvényes akadálya a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) bejegyzésének, a humor és szatíra mégoly erőteljes alkalmazása sem lehet kizáró ok, figyelemmel a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos alapelvére - állapította meg a Kúria, amelynek döntését kedden ismertette a legfőbb bírói fórum honlapján.

A közlemény szerint a Kúria hatályon kívül helyezte a bejegyzési kérelem elutasításáról szóló jogerős végzést és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította azzal, hogy a bejegyzésnek nincs törvényes akadálya. A közlemény rögzíti: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) a pártként történő bejegyzése iránt terjesztett be kérelmet. A kérelmezőt a Fővárosi Törvényszék hiánypótlásra hívta fel, majd az ezt követően beterjesztett iratok tartalmát - különös tekintettel a párt elnevezésére - nem találta kielégítőnek, ezért a bejegyzés iránti kérelmet elutasította. A bíróság akkor azt állapította meg, hogy a párt elnevezése nem felel meg a névvalódisági és névszabatossági követelményeknek, "viccpártként" a meghirdetett célok komolytalanok, nem felelnek meg a párttörvény preambulumában rögzített általános követelményeknek.

Az MKKP fellebbezett a döntés ellen, de a másodfokú bíróság helybenhagyta az elutasító végzést, annak indokait pedig helytállónak minősítette. A másodfokú bíróság szerint a párt elnevezése nem tükrözi a párt céljait és tevékenységét, internetről megismerhető programja pedig kétségeket ébreszt abban, hogy a kérelmező a politikai életben ténylegesen részt kíván-e venni. A jogerős végzés szerint a konkrét elnevezés nem tükröz komoly pártalapítási szándékot, továbbá sérti az általános erkölcsi elveket is, méltatlan asszociációkra ad alapot.

Az MKKP ezt követően fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel, amelyben kérte a jogerős végzés hatályon kívül helyezését és a bejegyzés elrendelését. Álláspontja szerint a bejegyzési kérelem minden törvényes kritériumnak megfelel, a párt tényleges tevékenységet kíván kifejteni, kétséget kizáróan elsősorban a humor és szatíra észközeivel, ez semmilyen jogszabályba nem ütközik.

A Kúria a kérelmet alaposnak találta és megállapította: a szabad véleménynyilvánítás és szabad gyülekezés (ezen belül is a szabad szervezetalakítás jogát nemzetközi egyezmények, az alaptörvény és sarkalatos törvények garantálják. A Kúria szerint, ha a bejegyzés konkrét, egyértelmű törvényi tilalomba nem ütközik, és a párt deklarálja, hogy aláveti magát a jogszabályoknak, a bejegyzés nem tagadható meg pusztán azért, mert a bejegyző bíróság a célokat és a tevékenységet nem tartja "elég komolynak". A bíróságnak a bejegyzésnél is szigorú világnézeti semlegességet kell tanúsítania, lehetőleg tartózkodnia kell az előzetes minősítésektől.

A Kúria szerint ha egy párt deklarált céljai nem ellentétesek az egyesülési jog alapelveivel és az alaptörvényben rögzített alapvető elvekkel, továbbá belső szabályai kielégítik a jogszabályi követelményeket, a bejegyzést nem lehet megtagadni. A választópolgárok jogosultak azt érdemben megítélni, hogy a párt céljaival, programjával, módszereivel mennyiben azonosulnak - tartalmazza a közlemény. Hozzátették: ha a párt nem indul el a választásokon, annak egyéb törvényi következményei vannak. A Kúria álláspontja szerint a konkrét elnevezés érdemben megfelel a névvalódiság, a névkizárólagosság és a névszabatosság követelményének, nem ellentétes a társadalom általános erkölcsi felfogásával és nem ad alapot megbotránkoztató képzettársításokra sem.

Szerző

Annyi a strandolásnak: hűvös idő, esővel

Publikálás dátuma
2014.06.24. 19:48
Fotó: Matt Cardy/Getty Images
Szerdán is folytatódhat az esővel, záporokkal, helyenként zivatarokkal tűzdelt időjárás. A hőmérséklet néhány fokkal elmarad majd a sokéves átlagtól. A légmozgás főként északnyugaton és északkeleten lesz élénk. 

Csütörtökön egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, kisüt a Nap. Kezdetben még keleten, északkeleten előfordulhat csapadék. Megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél, miközben 21 és 26°C közé melegedhet a levegő.

Pénteken keleten számíthatunk naposabb időre, nyugaton megnövekedhet a felhőzet és eső, zápor időnként kialakulhat. A hűvös hajnalt követően az ország nagy részén 22 és 28°C közé melegszik a levegő.

Szombaton mérsékelten meleg idő a legvalószínűbb folytatás.

Szerző