Kamatdöntés - tartós maradhat a lazaság

A jegybanki alapkamat 2 és 2,3 százalék között érheti el a mélypontját, de utána is a laza monetáris kondíciók fenntartását célozzák majd a döntéshozók - vélekedtek a kamatdöntés után az MTI által megkérdezett elemzők. Keddi ülésén újabb történelmi mélypontra, 0,10 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. 

Pintér András, a Budapest Alapkezelő portfoliómenedzsere azt mondta, tartotta az ütemet a jegybank, amikor a monetáris tanács újabb 10 bázisponttal 2,3 százalékra csökkentette az alapkamatot. Kiemelte: a döntés nem meglepetés, a jegybank az elmúlt hetekben jelezte, hogy a monetáris szempontból új helyzetben, a kockázati környezet függvényében, maradhat még tér az irányadó ráta vágására azt követően is, hogy a kamatszint megközelítette az inflációs céllal összhangban lévő szintet.

Megítélése szerint a jegybanki kommunikáció egyre inkább azt hangsúlyozza majd, hogy a kamatciklus aljának elérése után a laza monetáris kondíciók tartós fenntartását célozzák meg a döntéshozók.  

Kiemelte: mindez persze nem jelenti azt, hogy az MNB nem fogja tovább csökkenteni az alapkamatot az elkövetkező hónapokban, ha a külső környezet függvényében úgy érzi, hogy vághat. A tartósan alacsony kamatszint várható kommunikációja inkább csak felkészítés a kamatciklus közelgő aljára. Az MNB mint feltörekvő piaci jegybank ezzel a lépéssel ismét a fejlett piaci jegybankok (Európai Központi Bank - EKB, Fed) gyakorlatához próbál közelíteni - vélekedett.

Rámutatott: a forint euróval szembeni árfolyama a legutóbbi kamatdöntéshez képest az elmúlt napok piaci feszültségei (ukrán és iraki konfliktus) ellenére sem változott érdemben, a hosszú kötvényhozamok a hónap közepén történelmi mélypontra süllyedtek, Magyarország CDS-e pedig szintén 2008 óta nem látott szinten tartózkodik. Az inflációs kilátásokról úgy vélte: az MNB júniusi inflációs jelentésében várhatóan lefelé módosítja prognózisát.

Horváth Ákos, az Equilor elemzője úgy ítélte meg, az orosz-ukrán konfliktus vártnál kisebb veszteségei és az EKB monetáris politikájában a hónap elején bekövetkezett változás is támogatóan hatott a magyar eszközök, így a forint piacára is. Az országkockázati megítélés javulásában is tetten érhető ez a hangulatjavulás: a magyar 5 éves dollárban mért CDS-felár 167,10 ponton állomásozik az egy hónappal korábbi 194,0 bázisponthoz képest - írta a szakértő.

Véleménye szerint a piaci szereplők egyre közelebb érzik a kamatvágási ciklus alját, amely 2 és 2,3 százalék között érheti el a mélypontját.

Az elemző kiemelte: a döntéssel párhuzamosan megjelenő inflációs jelentés frissített prognózisai jelentős hatással lesznek a forintpiaci mozgásokra és a kamatvágási ciklus alakulására. Az inflációs számok szempontjából lefelé mutató kockázatot jelent az, hogy az euróövezetben is alacsony inflációs mutatók dominálnak, viszont a későbbiekben Európa egészében emelkedhet az inflációs ráta.

Horváth Ákos hozzáfűzte, hogy kalkulációik szerint az idén az éves átlagos infláció mértéke 0,5 százalék körül alakulhat.

Pesuth Tamás, a Nézőpont Intézet vezető gazdasági elemzője szerint a 10 bázispontos kamatvágást több tényező együttállása is indokolta, ezek közül a hazai inflációs- és a nemzetközi folyamatok a legmeghatározóbbak. Úgy vélte: a hamarosan megjelenő inflációs jelentésben rögzített inflációs alapfolyamatok függvényében, jelentősebb inflációs elmozdulás hiányában, "a monetáris kondíciók tartósan lazán tartása valószínű".

A vezető elemző szerint a monetáris tanács keddi döntése megfelel a növekedést támogató "alapállásnak".  

Pesuth Tamás kiemelte: az előző év azonos időszakához viszonyított negatív hazai inflációs adat a megelőző két hónapban az alapkamat csökkentése mellett szólt, és az EKB utóbbi monetáris enyhítési intézkedései is lehetőséget biztosítottak a kamatcsökkentésre.

Az EKB legutóbbi intézkedéseit, illetve a magyar CDS-árak mérséklésében kifejeződő csökkenő kockázatot is figyelembe véve a jegybanki alapkamat további csökkentése valószínűsíthető, a 2 százalékos alapkamatszint eléréséig, a jelenlegi 10 bázispontos ütemben - vélekedett Pesuth Tamás.

Szerző

Utasjogok mindenkinek!

Publikálás dátuma
2014.06.24. 16:14
Fotó: Thinkstock
Jön a nyár, az utazástervezés és ezzel együtt a gondok is. Törlik a járatot, késik busz, elveszik a poggyász, a leggyakoribb problémák, melyek a legszebb nyaralást is tönkretehetik.  Annak érdekében, hogy az utazás stresszmentesen teljen, az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága (DG MOVE) kidolgozott egy minden közlekedési eszközre érvényes utasjogi szabályozást.

Az utasok kétharmada nincsen tisztában azzal, milyen jogok illetik meg tömegközlekedésre váltott jegyükkel.  Ezen kívül a hazai légi utasok 78%-a nem ismeri a repüléssel kapcsolatos jogait, ez az arány a második legmagasabb Európában. Éppen ezért az „Utasjogot mindenkinek” kampány legfőbb célkitűzése az utazóközönség tudatosságának növelése valamint az utasok figyelmét felhívni arra, hogy merjenek élni jogaikkal.

Az Európai Bizottság közlekedéspolitikájának középpontjába a felhasználót állítja. A legfontosabb EU utasjogok, mely mindenkit megillet, és amelyre érdemes odafigyelni minden utazónak:

-  Mindenkit egyenlő jogok illetnek meg a hozzáférés tekintetében.

- A fogyatékkal élő és mozgásukban akadályozott utasokat asszisztencia illeti meg utazás közben, mely semmilyen rájuk rótt plusz költséggel nem járhat.

-  Az utasoknak az utazás minden fázisában joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, különösen speciális helyzet esetén.

- A szolgáltató hibájából történő utazás megszakítása esetén az utasoknak jogukban áll lemondani az utat és kártérítésben részesülhetnek.

-  Nem az utas által előidézett speciális helyzet esetén az utasok átszervezhetik utazásukat, átfoglalhatják jegyüket.

-  Indulás előtt vagy a csatlakozás közben bekövetkező hosszú késés esetén az utasoknak joguk van az azonnali segítséghez.

- Az utasoknak joguk van kompenzációhoz.

- Az utasokért és csomagjaikért a szolgáltató vállal felelősséget.

-  Panasz kezeléséhez való jog.

- Az EU-s utasjogok végrehajtásához és érvényesüléséhez való jog.

A kampány „Utasjogai mindig kéznél” nevű, 4 mobilplatformon elérhető applikációjának célja növelni az utasok tudatosságát, valamint segíteni őket abban, hogy bármikor, gyorsan és könnyen információt szerezhessenek a jogaikról, továbbá hogy kihez forduljanak panaszaikkal. Az alkalmazás 22 nyelven elérhető, többek között magyarul is.

Az utasjogi rendelet érvényes az Unió mind a 28 tagállamában, emellett az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaiban is alkalmazni kell az előírásokat. Az kampány részeként létrejött egy website is, ahol az utasok minden információt megtalálhatnak az őket illető jogokról, közlekedési eszközökre lebontva. A honlap az EU összes tagállamának nyelvére le van fordítva, így biztosítva mindenki számára a saját nyelvén elérhető tájékoztatást.

 

 

Szerző
Témák
utazás utasjogok

Az új alapkamat: 2,30 százalék

A várakozásoknak megfelelően 10 bázisponttal, 2,30%-ra vágta az irányadó rátát a magyar jegybank.

Az orosz-ukrán konfliktus vártnál kisebb veszteségei és az EKB monetáris politikájában a hónap elején bekövetkezett változás mind-mind támogatólag hatott a magyar eszközök és így a forint piacára is.

Az országkockázati megítélés javulásában is tetten érhető ez a hangulatjavulás: a magyar 5 éves dolláros CDS-felár 167,10 ponton állomásozik az egy hónappal korábbi 194,0 bázisponthoz képest – mondják az Equilor Befektetési Zrt. elemzői.

Szerző