Előfizetés

Délután 4-ig el kell tűnniük a választási plakátoknak

Kedd délután 16 órakor lejár a határidő az európai parlamenti (EP-) választáson indult pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A választási törvény szerint a szavazás napja után egy hónapon belül, tehát június 24-én 16 óráig kell eltávolítania a plakátokat annak, aki elhelyezte, vagy akinek az érdekében azokat elhelyezték. Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják. 

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre, a pártok ezekre ingyen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat.

Két vonalon is késtek a vonatok reggel

A biztosítóberendezés meghibásodása miatt reggel 20-30 percet késtek a vonatok a Budapest-Békéscsaba-Lőkösháza vasútvonal Békéscsaba és Murony közötti szakaszán. 

A Budapest-Cegléd-Szeged vonalon Kiskunfélegyháza és Petőfiszállás között pedig a felsővezeték ereszkedett meg egy szakaszon, az utasokat pótlóbuszok szállították Kiskunfélegyháza és Petőfiszállás között.

Délelőttre mindkét vonalon helyreállt a vasúti közlekedés .

 

Pót-doktori címmel vigasztalhatják az "álamfő"-t

Publikálás dátuma
2014.06.24. 11:21
Fotó: K2PRESS/Népszava
"Visszakaphatja" doktori fokozatát a plágiumbotrányába 2012-ben belebukott volt köztársasági elnök, Schmitt Pál. Ha ugyanis a kétharmados parlamenti többség elfogadja Pósán László fideszes képviselőnek a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslatát, akkor nemcsak Kossuth-díjjal, de olimpiai éremmel is kiváltható lesz a doktori fokozat azoknál az állásoknál, amelyeknél korábban a PhD megszerzése és a habilitálás is feltétel volt. 

Ismert, az "álamfő" doktori címét - miután a hvg.hu oknyomozó cikke alapján kiderült, hogy kisdoktori disszertációja majdnem teljes egészében más szerzők műveinek szó szerinti fordítása - 2012. március 29-én a Semmelweis Egyetem szenátusa visszavonta, Schmitt pedig április 2-án lemondott államfői tisztségéről. Ha utóbbit nem is szerezheti vissza, doktor még lehet. A Pósán-javaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is kezdeményezhessen egyetemi tanári, főiskolai tanári kinevezést, továbbá az olimpiai első három helyezés a sporttudományban alkalmazási és munkaköri cím adományozási szempontból doktorit ér majd. Olimpiai első helyezésből, bajnoki címből pedig Schmitt például kettőt is szerzett párbajtőrvívásban.

Nemcsak Schmitt előtt nyílhat meg azonban "könnyített" feltételekkel ez a lehetőség, mert a javaslat azt is tartalmazza, hogy miniszteri vagy állami kitüntetés mellett - például Kossuth-díj - a művészetben is elnyerhető ilyen doktori cím, méghozzá nemcsak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hanem az Orbán-kormány által favorizált, Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia (MMA) javaslatára. Ugyanakkor ezzel az egyetemek főiskolák elvesztenék kizárólagos jogukat a javaslattételre. Ráadásul az MTA, MMA, MOB esetében a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság egyetértése sem kellene mindehhez.

A javaslat elfogadása utat nyit annak, hogy az így elismertek a doktori iskola elvégzését, a PhD-dolgozat megírását, továbbá annak megvédését is megspórolják, és ha mondjuk a kormány által több tízmilliárdos költséggel önállósítani kívánt Testnevelési Egyetemen akarna valaki rektor lenni így, kinevezéséhez nem lesz feltétel az öt éves oktatói tevékenység, illetve az azt lezáró habilitáció sem.