Háttérbe szorítja a kormány a gyerekeket

Miért nem számítanak a gyerekek? Egyebek mellett ezt a kérdést tette fel lapunknak egy nevelőszülő a rájuk kényszerített képzéssel kapcsolatban. 

Megírtuk, a kormány tavaly úgy döntött, hogy akik korábban nem voltak nevelőszülők, azoknak 500, a már gyereket nevelőknek 400 órás tanfolyamot kell a jövőben elvégezniük ahhoz, hogy a család egyben maradhasson.

Ha az uniós forrásból megvalósított előírásoknak nem tesznek eleget, a gyereket másik családba helyezik, mert ezentúl elvárás lesz, hogy a szülők "szakmai team tagjaként, szakemberként működjenek együtt". A feltételeket azonban nem biztosították, lehetetlen helyzet elé állítva a nevelőszülőket. A tanfolyam több hónapon át tart. Az országban 5200 nevelőszülő van, ám - úgy tudjuk - csak 1600 tanfolyami helyre szól a projektpénz.

A lapunkat tájékoztató család két fogyatékos gyereket és egy egészségeset nevel saját fiúk mellett. Nem tudják, hogyan és mikor végezhetnék el a kormány által kitalált képzést a gyerekek gyakori orvosi vizsgálata és a fejlesztések mellett. Az anya azt elismerte, nagy szükség lenne egy szakmai csapatra, és olyan képzésre, amely a nehéz élethelyzetekre megoldást adna.

"Én is nehezen találtam meg az utat, amikor fogyatékos gyerekeket kaptam. Az első kislány után, aki középsúlyos értemi fogyatékos, már nem szívesen vállaltam újabb sérült gyermeket. De nem volt választásom, ugyanis nem láthattuk őt, csak az elhelyezési értekezlet után".

Fogyatékos gyermeket nem lehet így rábízni valakire, egy autista vagy egy értemi fogyatékos, súlyos viselkedészavaros gyerek ugyanis nem fogad el akárkit - sorolta a nehézségeket. Mivel a házastársak dolgoznak, segítségre van szükség, ám a kormány erre napi bruttó 1000 forintot biztosít.

A lapunkat tájékoztató család kifejtette, az a nevelőszülői hálózat, amelyikhez ők is tartoznak, nem kapta meg az engedélyt ahhoz, hogy ebben az évben tanfolyamot tarthasson. "Ebben csak az az érdekesség, hogy a hálózatom szakmai vezetője viszont tart képzést más hálózatnál, legtöbben az Ágotától járnak tanfolyamra".

Mint a szülők elmondták, magánúton is el lehet járni a tanfolyamra, ennek ára a vizsgadíjjal együtt 250 ezer forint. A kiválasztott magáncégnél van távoktatás, így a gyerekek elhelyezése sem jelentene gondot, ennek ellenére ezt a képzést nem fogadja el a kabinet. "Úgy érzem, itt komoly pénzekről van szó, a nevelőszülő csak egy eszköz" - fogalmaztak. Tavaly októberben és novemberben kezdődtek a tanfolyamok, azóta nem indult több.

A képzés tananyagát az Apor Vilmos Katolikus Főiskola készítette el, a toborzást az abortuszellenes plakátkampányban is résztvevő Ágota Alapítvány végezte, melynek elnöke, Kothencz János 2010-ben a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választásokon.

Az alapítvány egyik támogatója a KDNP-s Barankovics Alapítvány. A projektet az emberi erőforrás minisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet tartja kézben, miután 5,3 milliárd forintnyi uniós pénzt nyertek erre a célra.

Szerző

Bizakodás és fásultság az MSZP-ben

Publikálás dátuma
2014.06.24. 07:06
Legalább negyvenen pályáznak elnökségi tagságra az MSZP-ben. Fotó: Bielik István/Népszava
Bizakodóbbak lettek a fővárosi szocialisták, a vidéki alapszervezetekben azonban forrásaink szerint sokan szinte lemondtak a pártról. Nem lépnek ugyan ki az MSZP-ből és másik párthoz sem csatlakoznak, de kivárnak, ami helyben gondot okozhat az önkormányzati kampányban.

Szocialista körből úgy értesültünk, hogy a budapesti szervezetek többsége igyekszik túllépni az áprilisi, illetve a májusi vereségen és az októberi önkormányzati választásra készülni. Úgy gondolják, hogy a tisztújítás után lesz esélyük az építkezésre, vannak azonban kerületek, ahol inkább kivárnak. Azt mondják, csak akkor válhat ismét kormányzóképes erővé az MSZP, ha az új vezetőket a választók is elfogadják.

Több ismert MSZP-s lapunknak kijelentette, legalább negyvenen pályáznak elnökségi tagságra, de biztos, hogy a jelölőbizottság rostáján legalább tízen kiesnek majd. Vannak, akik szerint egészséges, hogy most bárki pályázhat elnökségi tagságra. Ez megmozgathatja a pártot és lehetőséget teremt azok számára, akik eddig a háttérben voltak kénytelenek politizálni. A lapunk által megkérdezett szocialisták nem tartanak attól, hogy a verseny kifelé nevetségessé teheti a pártot, de attól sem, hogy a korábbinál gyengébb vezetők kerülhetnek pozícióba.

Miután nincs zárt elnökségi lista, vagyis nem teljes névsorra szavaznak majd a július 19-i tisztújító kongresszus küldöttei, az új vezetésben sokféle elképzelés képviselői jelen lesznek. Ez néhány politikus szerint lehet jó, mások viszont úgy gondolják, ebben a helyzetben markáns irányra van szükség, ha a "porból" fel akarják állítani a szocialista pártot.

Forrásaink szerint Tóbiás Józsefet megnyugtató, béketeremtő politikusnak tartják az MSZP-ben, olyannak, aki képes építkezni. Abban viszont nem mindenki hisz, hogy elnökként jól kézben fogja tartani az esetleg egymástól nagyon eltérő politikusi stílust, megoldást kínáló elnökségi tagokat. Pedig az új vezetésnek nincsenek hónapjai, évei arra, hogy kijelöljék és elfogadtassák az új irányt, mert szeptemberben kezdődik az önkormányzati választási kampány - figyelmeztettek.

Budapesten a májusi EP-választás tépázta meg jobban a szocialistákat, a tagok ugyanis a parlamenti voksolás után még hittek abban, hogy az övék a legerősebb demokratikus ellenzéki párt - fogalmazott lapunknak az egyik névtelenséget kérő MSZP-s. Hozzátette: azt követően sokan el akartak menni a pártból, eltávolodtak a politikától, amikor azonban kiderült, hogy még az önkormányzati választások előtt vezérkart cserél a párt, ismét elkezdtek dolgozni.

A vidéki szervezetekben nagyobb a fásultság - mondták helyi politikusok. Az országgyűlési választási kudarc a legtöbb településen súlyosabban érintette a párttagságot, mint Budapesten. Helyben ugyanis sokan hittek abban, hogy kormányváltó hangulat van az országban, aminek következtében győzni fog a baloldali összefogás. Ezzel szemben több választókerületben a Jobbik is megelőzte az MSZP-t, amit állítólag többen mostanáig nem tudtak feldolgozni.

Az önkormányzati választásokra készülve nem mindenütt fogadják lelkesedéssel, hogy a lehetséges koalíciós partnereket helyben kell kiválasztani. Botka László, az országos választmány elnöke korábban lapunknak elmondta, ez minden önkormányzati választás előtt így volt, hiszen azt a településeken tudják, kikkel lehet a győzelem érdekében megállapodni. Most azonban más a helyzet - figyelmeztettek szocialista politikusok. Az esetleges újabb kudarc súlyát senki nem akarja cipelni.

Szerző

Pintér újrarendezi embereit

Július 1-jétől Bucsek Gábor dandártábornok, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda eddigi igazgatója lesz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője – közölte a Belügyminisztérium.

Pintér Sándor belügyminiszter június 30-ai hatállyal mentette fel beosztásából Budapest rendőrfőkapitányát, Tóth Tamás rendőr dandártábornokot, „tekintettel magasabb beosztásba történő helyezésére”.

Tóth Tamás július 1-jétől a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának stratégiai és koordinációs helyetteseként folytatja pályafutását; a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megbízott igazgatója Bezsenyi Mihály ezredes lesz.

Szerző
Témák
Pintér Sándor