Riasztást adtak ki a heves zivatarok miatt

A várható heves zivatarok miatt három megyére másodfokú, hat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több helyen jelentős mennyiségű esőre is figyelmeztettek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: vasárnap az esti, késő esti órákban délnyugaton néhol kialakulhat zivatar, viharos szél kíséretében. A délnyugati határ közelében kisebb eséllyel egy-egy heves zivatar sem zárható ki. Éjszaka legfeljebb egy-egy zivatar fordulhat elő.

A hétfői veszélyjelzés szerint Baranya, Somogy, Zala megyére adtak ki a heves zivatar miatt másodfokú, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írták, hétfőn a késő délutáni, esti óráktól nyugat, délnyugat felől egyre több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket viharos (65-75 kilométer/órás) széllökések kísérnek. A Szombathely-Bicske-Szeged vonaltól délnyugatra heves zivatarok is várhatók, amelyeket 90-100 kilométer/óránál erősebb szél és jégeső, illetve felhőszakadás is kísérhet.

A várható felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 16 Celsius-fok között alakul, délnyugaton lesz enyhébb az idő. A legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között várható. A hét folyamán többször kell esőre, záporra számítani, és néhol csak 20 fokig emelkedik a hőmérséklet. A hétvégén azonban ismét több napsütés várható.

Szerző

"Elég volt a főváros leradírozásából"

Publikálás dátuma
2014.06.22. 20:38
Fotó: Népszava
Az MSZP is lehet más - a párt újragondolásának egyik első lépéseként a budapesti elnöki posztért ketten versenyeznek: Kunhalmi Ágnes és Tüttő Kata. Mint mondják, nem egymás ellen, hanem egymást kiegészítve. Úgy vélik, a Fidesz főpolgármester-jelöltje jelöltje, Tarlós István ősszel legyőzhető. Bár a pálya megint a kormánypártnak lejt, de nemcsak lehetséges, szükséges is az összefogás a baloldalon, hiszen elég volt a főváros "leradírozásából."

Kunhalmi Ágnes


- Meglepődött, amikor kiderült, hogy más is pályázik a budapesti elnöki posztra?

- Nem, sőt. Ez azt mutatja, hogy az MSZP-ben ebben a nehéz helyzetben is van energia és hatni akarás. Új versenykultúra kezd működni a pártban, nézetrendszerek, elképzelések vitatkoznak egymással. Nem csak személyekről szól, hanem arról is, mit és ahogy képviselnek. A párt újragondolásának ezek az első lépései. Az, hogy Kata beszállt ebbe a versenybe, jótékony hatással van az MSZP-re.

- Valós verseny lesz kettőjük között, vagy azért döntöttek a többes jelölés mellett, hogy azt mutassák, az MSZP demokratikus párt?

- Valós verseny van. Engem a közösség jelentős része kapacitált, ezért döntöttem úgy, hogy elindulok a budapesti elnöki posztért. Többen országos elnöknek is ajánlottak volna, de tisztában vagyok azzal, ami politikusként mögöttem áll: tudom, hogy jelenleg hol tartok. A fővárosi elnökjelöltséget támogató aláírásokat kezdetben csak én gyűjtöttem, amikor bejelentettem, hogy elindulok a pozícióért, még nem tudtam, hogy lesz versenytársam. Tüttő Kata várospolitikus, aki Tarlós István vezetésével szemben másokkal együtt végigharcolta az elmúlt éveket. Mi eddig is csapatban dolgoztunk és ezután sem lesz másként. Az a célom, hogy kihozzuk az ellenzéket a sérelmi politizálásból, és a fővárost is abból a sehová sem vezető örvényből, amibe a Fidesz sodorta.

- A kihívójával már megállapodtak arról, hogy juttatnak egymásnak pozíciót? Ezért olyan biztos abban, hogy egy csapatban fognak dolgozni?

- Nincs ilyen megállapodás. Mindenkinek pályázatában kell összefoglalnia, mit vállal, mi a célja, ez alapján döntenek a testületek. Ajánlatot teszünk a pártnak, ez alapján dönt a küldöttgyűlés, a sorsunkról pedig végül a magyar választók döntenek. Ha bizalmat kapok, nagyon örülnék, ha Kata feladatot vállalna a csapatunkban, annál is inkább, mert kevés Magyarországon a női politikus, kivált olyan, aki annyit tud a fővárosról, mint ő.

- Nem a legjobbkor vált vezetést a szocialista párt. Azon a napon, amikor a budapesti MSZP elnököt választ, a Fidesz választmánya szentesíti a polgármesterjelöltek névsorát és bejelentik, hogy ismét Tarlós Istvánt indítják a főpolgármesteri posztért. Mit gondol, Tarlós ősszel legyőzhető?

- Igen, mert több budapesti akar váltást, mint ahágy támogatja Tarlóst és a Fideszt. De ez csak akkor fog működni, ha az emberek megértik, a baloldal nem azért hívja őket csatába, hogy az utolsó bázisunk megmaradjon. Pitiáner politikusok lennénk, ha kizárólag az lenne a célunk, hogy a "vörös fővárost" megőrizzük egy politikai tábor számára. Budapest nélkül az ország is leáll. Ez a város hazánk kulturális, innovációs központja, tudásközpont, a szabadság, a fejlődés, a felemelkedés centruma. Amit ez a város kitalál, megvalósít, amit az itt élők létrehoznak, abból az egész ország profitál. Egy újabb fideszes négy év végképp lefullasztaná ezt a motort.

- Önt oktatáspolitikusként ismerik. Ha a szocialisták budapesti elnöke lesz, területet vált és a főváros ügyeivel foglalkozik majd, vagy ez azért nem kötelező?

- Budapest az ország tudáscentruma is. A legtöbb iskola és egyetem itt van, olyan kutatási képességeket találunk, amit sehol máshol. Amikor oktatásról gondolkodunk, erről a városról is gondolkodunk. Emellett a jövőben néhány olyan közvetlenebbül budapesti ügyben is megszólalok majd, amelyekben korábban talán kevésbé. Kezdetben számomra az a legfontosabb, hogy a közösség, amelyikhez tartozom, stílust váltson. Azt is szeretném, ha ezentúl sokkal érvényesebb módon, aktuálisabban beszélnénk a minket körülvevő világról. A stílusomat, azt, amit képviselek, az elmúlt négy-öt évben megismerhették, ezt viszem tovább itt is, ha megbízást kapok.

- A stílusváltás jegyében beszélt egy interjúban arról, hogy 2005 novemberében jogerősen pénzbüntetésre ítéltek közokirat-hamisításért, egy diákigazolványos visszaélésért?

- Igen. Magam akartam a történetet a nyilvánosság elé tárni. Azt akartam, hogy az emberek tudják, hibáztam, de nem vagyok becstelen. Arra, ami történt nem vagyok büszke. De azt sem akartam, hogy a Fidesz propagandagépezete "Kunhalmit elítélték" jelszavakkal fusson három hétig, a tényeket elferdítve, és majd három év múlva egy sajtóperben derüljön ki, hogy csúsztattak. Sokan kérdezték tőlem, nem félek-e attól, hogy elveszítem az emberek bizalmát az ügy kapcsán. Nem, mert az őszinteség, a nyitottság mindig kifizetődőbb, mint a trükközés.

- Gondolja, hogy előkerült volna ez az ügy?

- Azt sejtem, hogy igen. Elkezdtem ismert politikussá válni, különösen az országgyűlési választási kampányban, hiszen a XVIII. kerületben hajszál híján győztem. Ez a csatám vidéken is elismerést váltott ki. Sok bíztatást kaptam különböző településekről. Az emberek drukkoltak, a Fidesz pedig elkezdett figyelni rám. Ha pedig egy politikus kényelmetlenné válik ennek a hatalomnak, találnak a múltjában olyan esetet, amiből némi kreativitással ügyet lehet kavarni. Meg akarom mutatni, hogy a politikát lehet másképp csinálni, és persze azt, hogy az MSZP is lehet más.

- Térjünk vissza a fővároshoz. Lesz a baloldali ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje?

- Igen. Ez a változtatás alapvető feltétele, amiről ugyanúgy gondolkodik az MSZP, mint a DK,vagy az Együtt-PM. De óva intenék mindenkit attól, hogy pusztán az EP-választás eredményéből messzemenő következtetéseket vonjon le. Lesz közös jelölt, mert minden budapesti közös érdeke, hogy megszabaduljunk ettől a káros, befelé forduló vezetéstől, és a budapesti ügyek végre Budapesten dőljenek el.

- Időben megtalálják ezt a közös jelöltet? Tavasszal mindennel elkéstek.

- Igen. Van párbeszéd a potenciális partnerek között, és a helyi önkormányzati választásokról is előre gondolkodunk. Nem vagyunk ostobák, önsorsrontók és remélem, hogy a többi baloldali párt sem az. Időponthajsza azonban nem lesz. Mindenki tudja, hogy mi a tét.

                                                                                                   Fazekas Ágnes interjúja

Lapozzon a Tüttő Katával készült interjúhoz.

Szerző

Kánikula, heves zivatarok majd lehűlés a heti program

A jövő hét elején 30 Celsius-fokig is melegedhet a levegő, de heves zivatarok is lehetnek. Aztán a hét folyamán többször lesz eső, zápor, és néhol csak 20 fokig emelkedik a hőmérséklet, a hétvégén azonban ismét több napsütésre lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a nap nagy részében alapvetően napos időre lehet számítani, majd késő délutántól nyugat felől erős felhősödés kezdődik. Estig főként a Dunántúlon és a Dél-Alföldön várható egyre többfelé zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső. A Dunántúlon napközben megélénkül a szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is előfordulnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul, délnyugaton lesz az enyhébb idő. A legmagasabb hőmérséklet 25-30 fok között várható.

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, csupán estefelé szakadozik fel a felhőzet. Több helyen várható ismétlődő jelleggel zápor, zivatar, az északi megyékben tartós esőre lehet számítani. A szél megélénkül, időnként megerősödik, átmenetileg viharossá válhat. A minimumhőmérséklet 13 és 18 fok között valószínű. A nappali maximumok 20-26 fok között alakulnak.

Szerdán délelőtt országszerte többnyire napos idő várható, majd a déli óráktól délnyugaton egyre több helyen lehet zápor, zivatar, északon eső is. Megélénkül, időnként megerősödik, átmenetileg viharossá válhat a szél. A leghidegebb órákban 10-15 fok lehet. Nappal 21-27 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön is megélénkül, olykor megerősödik a szél, de csak délelőtt, délen lehet még kisebb eső, zápor. Délután már napos idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb hőmérséklet 21-26 fok között alakul.

Pénteken nem várható csapadék, napos lesz az idő. A leghidegebb órákban 8-13 fok lehet, nappal 23-27 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton sok napsütés várható, de néhol előfordulhat egy-egy zápor. A minimumhőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű, a nappali maximumok 24 és 28 fok között alakulnak.

Vasárnap a gyakran változó felhőzet mellett eső, zápor egyaránt előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-15, a legmagasabb hőmérséklet 22-27 fok között alakul - olvasható az előrejelzésben.

Szerző