Előfizetés

Egy utolsó tánc a Várban?

Publikálás dátuma
2014.06.22. 10:56
Fotó: K2 Press/Népszava
A Nemzeti Táncszínház flamenco, néptánc- és indiai táncbemutatóival, fotókiállításával, táncházaival idén sem okozott csalódást a Múzeumok Éjszakáján. Az egymást követő programok alatt alig volt ülőhely a nézőtéren. Kotsis Ágota művészeti munkatárs elmondása szerint az immár hagyományos Táncoló filmkockák, Lakatos János koreográfus előadásai, az estet záró tűzzsonglőr-bemutató töretlen népszerűségnek örvendenek, és összességében évről évre több látogatót vonzanak a programok.

Örömóda a megszállási emlékmű ellen

Publikálás dátuma
2014.06.22. 00:04
Fotó: Vajda József/Népszava
Beethoven Örömódáját énekelve tiltakoztak civilek szombat este a fővárosi Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékére tervezett emlékmű ellen. Az Európai Unió hivatalos himnuszát Fischer Ádám karmester vezényelte.

A Kossuth-díjas karmester arról beszélt, nem szabad hagyni, hogy az európai értékek elvesszenek, még akkor is ragaszkodni kell hozzájuk, ha az unióval egyébként elégedetlenek vagyunk. A karmester bírálta a "Horthy-rendszer rehabilitációját", amely szerinte mostanában tapasztalható. Mint emlékeztetett: Horthy alatt vezették be a zsidótörvényeket és akkor "kapott szárnyra" az irredentizmus is.

A rendezvény szervezőinek tájékoztatása szerint már 75 napja tiltakoznak a Szabadság téren épülő emlékmű ellen, mivel azt történelemhamisításnak tartják. Elmondták azt is, hogy mindannyian civilek, de kérték a "demokratikus pártokat", hogy csatlakozzanak hozzájuk.

Fotó: Vajda József/Népszava

Fotó: Vajda József/Népszava

A közös éneklésre összegyűltek teljesen megtöltötték a tér Október 6. utcához közeli részét. A szervezők előzőleg ötszáz emberre számítottak, az eseményen azt hangoztatták, hogy a résztvevők száma jóval meghaladta várakozásaikat. A tömeg már este nyolc órakor gyülekezni kezdett, majd néhány próba után, kilenc óra körül együtt énekelték el az Örömódát.

A téren megjelent mások mellett Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke, Magyar Bálint egykori szabad demokrata kulturális miniszter és Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd szocialista országgyűlési képviselő.

A rendezvényt sok rendőr biztosította; élőkordonnal vették körbe az épülő emlékművet.

Vasárnap járhatnak újra a vonatok Zalaszentmihálynál

Vasárnap reggel indulhat meg a vonatközlekedés Zalaszentmihály és Búcsúszentlászló között, ahol szombaton egy ütközés miatt kisiklott egy motorvonat - közölte a Mávinform szombat este az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint daruval emelik vissza a sínekre a kisiklott motorvonatot, amelyet azt követően elvontatnak.

A megrongálódott vasúti pályát éjszaka állítják helyre, ezért a vonatközlekedés vasárnap reggel 6 órától, a menetrend szerinti első vonattal indulhat meg a Szombathely-Nagykanizsa vonal érintett szakaszán.

Zalaszentmihály és Búcsúszentlászló között, egy sorompóval nem védett, de táblával jelölt útátjáróban szombaton egy traktor pótkocsijával ütközött egy személyvonat.

A Zalaegerszegről Felsőrajkra tartó vonat tizenöt utasa közül egy idős férfi könnyebben megsérült. A műszaki mentés és a helyreállítás ideje alatt pótlóbuszok szállítják az utasokat Búcsúszentlászló és Zalaszentmihály-Pacsa állomás között.