Előfizetés

Csernoviczki Éva aranyérmet szerzett

Publikálás dátuma
2014.06.21. 20:24
Az olimpiai harmadik, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva mutatja aranyérmét a Papp László Sportarénában zajló, olimpiai kv
Az olimpiai harmadik, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva aranyérmet nyert szombaton a Papp László Sportarénában zajló, olimpiai kvalifikációs Budapest Grand Prix nyitónapján.

A tatabányaiak 48 kilós sportolója a bolgár Boriszlava Damjanova, a japán Kondo Ami és a bissau-guineai Taciana Lima után, a döntőben az Eb-ezüstérmes olasz Valentina Moscatt-tal csapott össze. A találkozó nem hozott egyetlen értékelhető akciót sem, de amíg Csernoviczkit egyszer, addig az olaszt háromszor intették, így a magyar dzsúdós örülhetett a négy perc végén.

A sikeréért háromezer dollárt (675 ezer forintot) is begyűjtő Csernoviczki a szombati négy győzelme közül a másodikat emelte ki: "a Kondo elleni meccs a döntő is lehetett volna, mivel jelenleg ő az elsőszámú japán, ő nyerte az ottani bajnokságot és ipponnal verte a világbajnok mongolt. Nehéz meccsem volt ellene, éreztem a nyakamat, el is fáradtam, de örülök, hogy össze tudtam magam szedni utána".

A tavaly ugyancsak Budapesten Európa-bajnok cselgáncsozó hozzátette: mivel sok pontot szerzett, az augusztusi, cseljabinszki világbajnokságig várhatóan nem vív tétmérkőzést.

Édesapja és egyben edzője, Csernoviczki Csaba tréfásan közölte: "megbeszélt koreográfia, hogy reklamálás miatt elküldenek engem a tatamitól, utána a lányom ippont dob (...) De komolyra fordítva a szót, a japán ellen az ázsiai bírónál kissé lejtett a pálya, azért szakadt el nálam a cérna. Évi nagyon taktikusan küzdött a döntőben és betartotta a megbeszélteket".

Karakas Hedvig bronzérmes

Karakas Hedvig bronzérmet nyert szombaton a Papp László Arénában zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs Budapest Grand Prix-n.

A Honvéd 57 kilós versenyzője a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a román Corina Caprioriuval találkozott, akitől kikapott Londonban az olimpiai elődöntőben.

A "visszavágó" végig a magyar dzsúdós kezében volt, ellenfelét megintették a meccs derekán, majd 25 másodperccel a mérkőzésidő letelte előtt Karakas jukót érően vitte földre Caprioriut. A hátralévő időben földharccal tartotta előnyét, végül a közönség örömujjongása közepette ünnepelhetett.

"Amikor a szlovén lány ellen négy intéssel leléptettek, nem is csalódott, hanem értetlen voltam" - kezdte összegzését Karakas az MTI-nek. "Ha valaki jobb nálam és meg tud dobni, azt elismerem, de azzal, hogy ő kizárja az én dzsúdómat és kapkodással, semmittevéssel próbál úgy tenni, mintha kezdeményezne, azt nem tudom elfogadni. Edzőmmel, Toncs Péterrel ki fogunk találni valami jó taktikát ellene".

Ami a bronzmeccset illeti, Karakas közölte, ez a siker nem elégtétel a számára, mivel jó lett volna négyben lennie az olimpián. "Ezzel együtt nagyon örülök, hogy nemrég Havannában is bronzérmes lettem és felfelé ível a pályám".

Ezüstérmes a magyar csapat

Ezüstérmes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott a világliga dubaji szuperdöntőjében, miután a szombati fináléban 10-6-ra kikapott a szerb csapattól.

    Elődöntő:

Szerbia-Magyarország 10-6 (3-2, 4-0, 3-1, 0-3)
----------------------------------------------
a gólszerzők: Filipovic 3, Mitrovic 3, Mandic 2, Prljanovic 1, Pijetlovic 1, illetve Varga Dénes 4, Madaras 1, Varga Dániel 1

A szerbek vezető találatára Varga Dénes ötméteresből válaszolt, azután a magyar akciók eredménytelenül zárultak, miközben a szerbek újabb két gólt szereztek. 1-3-nál Madaras emberelőnyből faragott a hátrányon, majd az állás nem változott a szünetig.

A folytatásban előbb emberelőnyből, majd büntetőből szereztek újabb gólt a szerbek (2-5), a magyarok pedig legfeljebb csak helyzetek kialakításáig jutottak, a befejezésekbe rendszerint hiba csúszott. Egy újabb szerb találattal tekintélyesre nőtt a hátrány (2-6), de a közelebb kerülés később sem jött össze, mert kimaradt egy emberelőny. A túloldalon viszont Nagy Viktornak megint csak a kapuból kellett kiszednie a labdát (2-7).

A nagyszünet után Decker Attila váltotta Nagy Viktort a kapuban, kint viszont nem nagyon változott a játék képe: a szerbek magabiztosan értékesítették lehetőségeiket, miközben az egyre inkább elbizonytalanodó magyarok kihagyták a helyzeteiket, vagy pontatlanságok miatt el sem jutottak odáig. 2-9 után jött össze ismét egy magyar gól: szép akció zárásaként Varga Dénes ejtett a kapuba.

A negyedik szakasz 10-3-as szerb vezetésről indult, ebben a Varga-fivérek jelentősen faragtak a hátrányból: előbb Dénes egy távoli lövéssel, majd Dániel, illetve Dénes lefordulásból volt eredményes (6-10). A végén a szerbek ötméteresből szerezhettek volna gólt, Decker azonban hárított.

"Láthatóan ez a szerb csapat ma jobb volt nálunk, ehhez kétség sem fért. Annyiban tudok örülni csak, hogy így legalább látjuk, hogy még nagyon messze vagyunk a céljainktól" - értékelt a vlv.hu oldalnak tömören közvetlenül a mérkőzés után Benedek Tibor szövetségi kapitány.

    A 3. helyért:
Montenegró-Ausztrália 12-9 (1-2, 3-2, 1-2, 3-2) büntetőkkel 4-1