Magyar-lengyel párharcok a nyíltvízi Ek-n

Publikálás dátuma
2014.06.21. 18:07
Gyurta Gergely, a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának győztese a futam végén Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján 2014. j
Magyar-lengyel párharcokat hozott az európai szövetség nyíltvízi úszó Európa Kupa-sorozatának második, balatonfüredi versenye: a férfiaknál Gyurta Gergely győzött Mateusz Szawrymowicz előtt, míg a nőknél Natalia Charlos 1,5 másodperccel megelőzte Risztov Évát. Hosszú Katinka élete első 10 kilométerén a tizedik helyen végzett.

A Magyar Úszás Napján megrendezett Ek-viadalon - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - ideális körülmények várták az úszókat, hiszen eltérően az elmúlt évi, csaknem 30 fokos vízhőmérséklettől, ezúttal 22 fokos volt a Balaton. Ez leginkább Gyurta Gergely teljesítményén látszott: míg tavaly a magyar versenyző a viadal során napszúrást kapott, és heveny rosszulléttel küzdött a célba érés után, most szinte végig vezetve, magabiztos győzelmet aratott a férfiak 10 kilométeres számában.

Az ezüstérem Mateusz Szawrymowicznak jutott: a lengyelek 1500-as világbajnoka nagyot hajrázott, de 15 másodperccel az ifjabbik Gyurta mögött ért célba, harmadikként pedig a sorozat első, izraeli állomásán diadalmaskodó francia Damien Cattin Vidal végzett, néhány méterrel előzve meg Rákos Patrikot.

"Múlt héten, Rómában sajnos a vihar miatt elmaradt az ezerötszázas számom, azaz nagyon az volt bennem, hogy most jó iramot szeretnék úszni, és ez sikerült is - mondta Gyurta Gergely. Hozzátette, nagyon örül, hogy győzött, remek verseny volt, össze sem hasonlítható a tavalyival: ilyen vízben sokkal könnyebb a dolguk.

A nőknél gyakorlatilag végig együtt haladt a mezőny, az utolsó kétszáz méteren húzott el az első három versenyző a többitől. A hatalmas hajrát végül a lengyel Natalia Charlos bírta a legjobban, bár a verseny kiélezettségére jellemző volt, hogy Risztov Éva csupán másfél, Olasz Anna pedig további másfél másodperccel később ütötte meg a célpanelt.

"Jó úszás volt, elégedett vagyok: tökéletesek voltak a körülmények, bár mindig ilyen vízben lehetne úszni - nyilatkozta a versenyt követően Risztov Éva. Az eredmény most másodlagos, az a legfontosabb, hogy olyan ritmusban sikerült végigúszni a versenyt, amilyenben eltervezték - tette hozzá. "A berlini Európa-bajnokságra még jobb formában leszek. Várom már az Eb-t, egyáltalán nem féltem magam" - jelentette ki.

Olasz Anna - aki egy éve szintén egy leheletnyivel Risztov Éva mögött ért célba, akkor másodikként - ugyancsak elégedett volt a teljesítményével.

"Jól ment, a végén éppen az hiányzott, amivel eddig még nem foglalkoztunk: gyorsítani a hajrában. Ez nem ment, de nem is baj, ezt majd Berlinben kell tökéletesen csinálni, és ott menni is fog" - mondta.

Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden. Fotó: Kovács Anikó/MTI

Az olimpiai bajnok Risztov Éva (b) és Olasz Anna a nyíltvízi úszók 10 km-es Európa Kupájának eredményhirdetésén Balatonfüreden. Fotó: Kovács Anikó/MTI

Kiemelt figyelem övezte a világbajnok Hosszú Katinka szereplését, aki életében először vállalkozott egy 10 kilométeres versenyre. Hat kilométerig meglepően jól állt, az élmezőnyben haladt, azután viszont, kissé visszacsúszott.

"A hatodik fordulónál bekerültem a darálóba. Kaptam két hatalmasat, lenyomtak a víz alá, és az volt a félelmetes, hogy alig bírtam feljönni, a mezőny egy része a szó szoros értelmében elúszott fölöttem - idézte fel első "igazi" nyíltvízi élményeit. Hozzátette: utána "elvesztette a fonalat", meg is kellett állnia, és az etetőstégen álló edzők integettek, hogy merre kell úsznia. "Kedvesek voltak, mert egyedül már nehezen tájékozódtam..." - mondta.

Hosszú Katinka hozzátette, hogy ezek után már nem volt annyira izgalmas a verseny, miután végleg lemaradt, de mindenképpen végig akart menni, és ez gond nélkül sikerült is neki. "Nem készültem el az erőmmel, de azért maradok a medencénél. Megnyugtatóbb azt a csíkot látni a fenekén, és jobb, ha ott van az a kötél köztem és a többiek között."

Hosszú Katinka egyébként a tizedik helyen végzett összesítésben, a magyar bajnokságban pedig negyedik lett.

A Magyar Úszás Napjának keretében rendezett Samsung Olimpiai Úszófesztiválon csaknem 3500 lelkes rajongó úszta le a budapesti világbajnokság jegyében kitűzött 2021 méteres távot, köztük a Jövő Bajnokai program összes kiválasztottja: több mint 300 sárgadresszes fiatal, továbbá a magyar szeniorok, illetve a magyar válogatott több tagja, így Cseh László és Verrasztó Evelyn, valamint a múlt nagyjai közül a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás is.

Nyíltvízi Európa Kupa, 2. állomás, Balatonfüred (10 km):

    --------------------------------------------------------
    férfiak:
1. Gyurta Gergely (magyar) 1:59:17.21 óra
2. Mateusz Szawrymowicz (lengyel) 1:59:32.27
3. Damiel Cattin Vidal (francia) 2:01:04.54

    nők:
1. Nathalia Charlos (lengyel) 2:12:17.95 óra
2. Risztov Éva 2:12:19.64
3. Olasz Anna 2:12:21.02

Szerző

Szárszó tizenharmadszor

Kétszázan gyűltek össze Farkasházy Tivadar balatonszárszói házának kertjében, hogy napjaink ügyes-bajos dolgairól hallgassanak meg előadásokat.

A közíró, okulva a korábbi találkozókat ért kritikákból, ezúttal csínján bánt a politikusok meghívásával, számuk még a 10 százalékot sem érte el. Voltak olyanok, akik előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy nem kérnek meghívót, mert számukra kellemetlen lenne azt visszautasítani, a hírek szerint közöttük voltak az LMP politikusai. (Az Együtt-PM kongresszust tartott ebben az idő kongresszust tartottak.)

Az előadók sorát nyitó Ferge Zsuzsa szociológus arról beszélt, hogy világszerte megrendült a létbiztonság és a munkajog. Magyarországon a népesség 20-30 százaléka van abban a helyzetben, hogy annyi pénze sincs, ami állásvesztés esetén egy hónapig kitart - mondta, hozzátéve: ők a teljes létbizonytalanságban, "állampolgári margón" élők tömegei, és egyetlen magyar pártnak nincs elképzelése arról, hogyan lehet a problémát kezelni. Megjegyezte azt is, hogy a szociális alapjövedelmet és minimumot az MSZP sem emelte be a programjába.

Farkas Zsombor szociológus ehhez hozzátette: 2010 és 2013 között 16 százalékkal nőtt a gyermekszegénység, ma Magyarországon 400 ezer gyermek él szegénységben, és az életkörülményeket is figyelembe véve 2,6 millió ember nélkülözik.

Botka László, az MSZP választmányi elnöke azt hangoztatta, hogy az önkormányzatok jogfosztása 2010-ben az alaptörvény elfogadásával megkezdődött, az pusztán deklarálja, hogy vannak önkormányzatok, szemben a korábbi alkotmánnyal. A pénzügyi törvények az önkormányzatok gazdasági önállóságát is megszüntették, hiszen a pályázatok önrészéhez a kormány egyedi engedélye kell - mondta.

"Az Orbán utáni demokratikus világ kiépítésének legfontosabb terepe az, ha minél több helyi közösségben be tudjuk mutatni, hogyan működik az önkormányzatiság" - fogalmazott, majd közölte: az MSZP a következő napokban megnevezi polgármesterjelöltjeit.

Setét Jenő, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa a romákat ért jogsérelmekről szólva egyebek közt azt állította: Magyarországon eddig négy ügyben ítéltek el embereket rasszista bűncselekményekért, minden esetben roma embereket, a nyolc éve szakadatlan szélsőjobbos masírozások, pogromok résztvevőit viszont egyszer sem. Azt a jogszabályt, amit egy kisebbség védelmében hoztak, kizárólag a kisebbség tagjai ellen alkalmazták - vélekedett.

Hiller István hozzászólásában kijelentette: "a Magyar Művészeti Akadémia legközelebbi célja a magyar szellemi élet konszenzusos intézménye, a Nemzeti Kulturális Alap elfoglalása". Azt is megjegyezte: az alternatív világban olyan gondolatok, művészeti megjelenítések születnek, amelyek a polgári ellenállás egyik meghatározó gócpontjai.

Mécs Imre a Szabadság téri emlékmű megépítése ellen tiltakozók számát kevesellte.

Nagy Navarró Balázs arról számolt be, hogy immár 924 napja tiltakoznak a szólásszabadság semmibevétele ellen a Magyar Televízió Kunigunda utcai székháza előtt.

A rendezvény résztvevőit levélben köszöntötte Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőr, aki azt írta, a Szárszói találkozó résztvevői jelenlétükkel példázzák, hogy a demokrata nem fél, és életben tartják a reményt, hogy az "eltüsszentett demokráciánk" egyszer újraépül.

Az előadók a színpadon felállított kézilabdakapu előtt beszéltek. A pályatartozék Farkasházy Tivadar szerint A csodacsatár című film Futbóliáját idézte; az olyan banánköztársaságban játszódik, ami hasonlít a mai Magyarországra.

A találkozón - amelyre a házigazda közlése szerint több felkért előadó azért nem ment el, mert félti az állását - felszólalt mások mellett Vadai Ágnes és Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció politikusa és Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány MDF-es egészségügyi államtitkára is.

Az eseményen jelen volt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Kovács László és Lendvai Ildikó volt szocialista pártelnökök, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, Herényi Károly, az MDF egykori frakcióvezetője és Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere.

A Népszava fotóit az eseményről ide kattintva láthatja.

Szerző
Frissítve: 2014.06.21. 19:27

Ami biztos: két napig jó idő lesz

Publikálás dátuma
2014.06.21. 16:15
Fotó: Thinkstock/Getty Images
Vasárnap estig sok lesz a napsütés, egy-egy zápor, esetleg zivatar az északkeleti és délnyugati határ mentén alakulhat ki. A légmozgás többfelé ismét megélénkül. Egy-két fokkal fokozódik a nappali felmelegedés.

Hétfőn is túlnyomóan napos idő ígérkezik, de délután délen, délnyugaton ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok. A légmozgás továbbra is többfelé lesz élénk, a hőmérséklet pedig a déli területeken 30, 31 fokig is emelkedhet.

Keddre egy újabb hidegfront érkezése körvonalazódik záporokkal, zivatarokkal és néhány fokos lehűléssel. A front hullámot vethet felettünk, így szerdán is folytatódhat a csapadékra hajló időjárás.

Szerző