Előfizetés

Tíz magyar még versenyben

A szombati 25 magyar cselgáncsozóból a nyitófordulót követően tíz van még versenyben az első Budapest Grand Prix-n. Az 50 alkalommal megrendezett Hungária Kupát felváltó, 100 ezer dollár összdíjazású viadal első napján a férfiaknál az alsó három, a nőknél az alsó négy súlycsoport szerepelt a programban. 

Férfi részről a legkisebbeknek nem termett babér, mivel Burján László, Csizovszky Ferenc, Szabó Csaba és Bartha Ákos is egy-egy vereséggel búcsúzott a 60 kilogrammosoknál.

Egy kategóriával feljebb is hasonlóan kezdtek a házigazdák: 66 kg-ban Zámbori Bence, Gorjánácz Zsolt, Hagyó Gábor és Végvári Martin egyaránt első meccsén kikapott. A 73 kg-ban - a sérült olimpiai ezüstérmes, Ungvári Miklós távollétében - Kiss Norbert, Herédi Ákos és Urbancsok Tamás hamar kiesett, Pál Gyula viszont továbbment a 16 közé.

A nőknél 48 kilóban a kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva, valamint Pupp Réka is erőnyerőként a 16 között kezd majd. Az 52 kilós hölgyeknél Maros Barbara és Balogh Daniella sikerével nyolcaddöntős, Tóth Patríciának és Polgár Lucának viszont csak egy mérkőzés jutott.

Egy súlycsoporttal feljebb (57) Szabó Katinka és Keliger Bernadett kiesett, míg a világbajnoki harmadik Karakas Hedvig csak a 16 között kezdi meg a küzdelmeket. A nyitónap legnagyobb női kategóriájában, a 63 kilósoknál Gercsák Szabina, Szabó Franciska és Baczkó Bernadett a sorsolás folytán egyből tagja lett a 32-nek, Polyák Krisztina pedig győzelmével jutott be oda.

A Papp László Arénában 53 ország 407 dzsúdósa verseng.

Lecserélik az összes rendőrkapitányt

Leváltanak minden rendőrfőkapitányt Szerbiában, és a kormány gyökeresen átalakítja a rendőrség vezetését – számolt be róla szombaton a szerbiai média.

Szerbia olyan állam lesz - idézte Aleksandar Vucic miniszterelnököt az újvidéki Magyar Szó -, ahol a rendőrség az emberek védelmével foglalkozik, nem pedig a politikával. A lap szerint Vucic újságírók előtt úgy fogalmazott: ő eredményeket követelt a drogkartellek elleni harc terén, a belügyminisztérium munkatársai viszont sokkal inkább saját belharcaikkal és népszerűségük növelésével foglalkoztak.

A kormányfő péntek esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a rendőrök többsége elismerésre méltóan végezte a munkáját, mégis elégedetlen a kábítószer-kereskedők elleni harc intenzitásával. Vucic szerint fennáll a gyanúja annak, hogy a rendőrségen belül egyesek értesítik a kábítószer-kereskedőket az ellenük tervezett akciókról, hogy azok így megmeneküljenek a letartóztatástól.

Emlékeztetett arra, hogy decemberben indította a kormányzat a legnagyobb akciót - Villámcsapás fedőnéven – a kábítószer-kereskedők és -terjesztők ellen, akik közül akkor több százat vettek őrizetbe, de csak a "kishalak" kerültek a hatóságok hálójába.

Szerinte a rendőrség vezetőit a drogcsempészet miatt bíróság előtt álló Darko Saric, valamint az egykori zimonyi klán tagja, Ljubisa Buha Cume igyekeztek lejáratni milliós megvesztegetésekre vonatkozó vádjaikkal, amelyeket az általuk pénzelt bulvárlapokon keresztül terjesztettek – írta a Magyar Szó.

A kormányfő nyugtalanságának adott hangot amiatt, hogy – mint mondta – Szerbiában mindenki tudja, hogy kik a legnagyobb kábítószer-kereskedők, de senki sem meri nevükön nevezni őket.

Pénteken Tomislav Nikolic államfő is megszólalt az ügyben. Azt mondta: a bűnszervezetek kapcsolatokkal rendelkeznek a belügyminisztériumban, így kerülik el azt, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák őket.

A most leváltott rendőrségi tisztségviselők helyét az új vezetők megválasztásáig eddigi helyetteseik veszik át.

Ma van a Múzeumok éjszakája

Ma van a Múzeumok éjszakája, amelyen mintegy négyezer program - egyebek mellett számos koncert, rendhagyó tárlatvezetés és filmvetítés - várja a látogatókat 313 vidéki és 133 budapesti múzeumban, kiállítóhelyen.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba.

Kecskeméten 41 helyszínre várják az érdeklődőket: a Kulturális Központ előtt  tűzugrást rendeznek, a Kortárs Művészeti Műhelyekben füstfestmények, a Bozsó Gyűjteményben Sajdik-karikatúrák lesznek láthatók.

A szegedi programokon az ókori egyiptomi vallással és a mindennapokkal, a halotti kultusszal és a mumifikálással ismerkedhetnek meg a látogatók.

Hadszíntérré változik a Paksi Városi Múzeum: I. világháborús futóárkot építettek, vurstlival, kuplékkal idézik meg a korabeli hangulatot.

A salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban a Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítását nyitják meg, a balassagyarmati Palóc Múzeumban dudaszó és palóc nóták szórakoztatják a látogatókat.

A fővárosban a Budapesti Fesztiválzenekar ingyenes meglepetéskoncertje nyitja meg a Múzeumok éjszakája programsorozatát a Szépművészeti Múzeum lépcsőjén, a múzeumban pedig nyomozós játékkal és dumaszínházzal várják a látogatókat. A Néprajzi Múzeum aulájában biciklis körhinta forog egész este, a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, a Cseh Tamás Archívumban mások mellett a Kaláka és a Szélkiáltó ad koncertet.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rock and roll tanítással egybekötött házibulit rendeznek, az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, a Puskás Ferenc Stadionban ügyességi játékokat és népi sportjátékokat lehet kipróbálni, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedig éjfélkor tűzugrás lesz. Herman Ottó polihisztorra emlékeznek a Gellért-hegy szikláira vetített videoanimációval, amelyet 21.30-tól éjjel 2 óráig láthat a közönség a Duna pesti partjáról, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti szakaszon.

A MÁV-START Zrt. június 21-től 24-ig 50 százalékos menettérti kedvezményt ad a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára.

A Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg.