Egymillió fontos üzlet Londonban

Csütörtökön zárult a négynapos IFSEC biztonságtechnikai kiállítás Londonban, amely minden évben a szakma egyik legnagyobb találkozóhelye, ahol több mint 100 ország 650 kiállítója, valamint 24 ezer látogató fordul meg. A rendezvényen öt magyar vállalat mutatta be termékeit a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával. A kiállítás nagy sikerrel zárult a magyar kkv-k számára, hiszen az egyik hazai gyártó 1 millió font értékű megállapodást írt alá.

A biztonságtechnikai szakma legújabb innovációi is bemutatkoztak Európa egyik legnagyobb szakkiállításán, az IFSEC-en, amely négy nap alatt közel 24 ezer látogatót vonzott. A HITA standján öt magyar cég, az ASM Security Kft., az ELFI Technologies Kft., a MOHAnet Mobilsystems Zrt., a Redfred Kft., és a Strauss Metal Kft. mutatta be saját fejlesztésű termékeit. A kiállításon önálló standdal vett részt az ARH Zrt. és a POWER Biztonságtechnika Kft.

A cégek saját fejlesztésű és gyártású termékei között megtalálhatóak voltak a GSM alapú riasztásjelzők, az integrált objektumvédelmi rendszerek, a hordozható infrasorompó, a menekülési útvonaljelző rendszer, valamint páncélszekrények és pénzkazetták.

A magyar résztvevők számára a kiállítást egyértelmű sikerként lehet elkönyvelni, hiszen több cég kötött disztribútori szerződést európai viszonteladókkal, de megbeszéléseket folytattak észak-afrikai, közel-keleti, dél-kelet ázsiai és latin-amerikai érdeklődőkkel is. Ezen kívül konkrét megállapodás is született: a rendezvényen az egyik hazai gyártó 1 millió font értékű éves szállításról írt alá megállapodást a brit piacra.

Szerző

101 forint lehet a nyerstej ára

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként 101 forintos nyerstej alapár átlagot jelez előre a 2014/15-ös kvótaév második negyedévére - közölte a szakmai szervezet.

A 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó kvótaévre vonatkozó éves átlag alapár prognózisán nem változtatott a terméktanács, az továbbra is 103 forint kilogrammonként.

A terméktanács elnöksége még 2011-ben határozott úgy, hogy mivel a piaci egyensúly fenntartását elősegítő információ az egy évre előremutató nyerstej felvásárlásiár-prognózis, azt ajánlja a piaci szereplőknek, hogy alkalmazzák azt, vagy a szerződésekben legfeljebb 2,5 százalékkal térjenek el az évközi piaci változások függvényében.

A tej terméktanács elnöksége a kvótaév során negyedévente vizsgálja felül a prognózisát. A kvótaév első negyedévére 102 forintos átlagárat adott meg márciusban a szervezet, vagyis ahhoz képest most 1 forinttal mérsékelte a következő negyedévre vonatkozó előrejelzését.

A szakmai szervezet arra is felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket kezdeményez valamennyi lehetséges fórumon.

Szerző
Témák
tejtermékek

Drágult a benzin, gyengült a forint

Emelte bruttó 4-4 forinttal a gázolaj és a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. Kissé gyengült reggel a forint az euró árfolyamához képest.

Az legújabb üzemanyag-áremeléssel a gázolaj literenkénti átlagára 422-423 forintra, a benziné 421-422 forintra nőtt.

A Mol legutóbb szerdán változtatott az árakon, akkor bruttó 5 forinttal emelte a gázolaj és 4 forinttal a benzin literenkénti nagykereskedelmi árát.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Minimálisan, de gyengült a forint

Alig mozdult a forint a főbb devizákhoz képest péntek kora reggel a csütörtök esti jegyzésekkel összevetve a bankközi piacon.

Péntek reggel hétkor egy euró 306,55 forintot ért a csütörtök esti 306,25 forint után, a svájci frankot 251,94 forinton jegyezték, csütörtök este hétkor 251,51 forinton állt.

A dollár 224,94 forint, a japán jen 2,2090 forint volt péntek kora reggel az előző esti 224,62 és 2,2054 forint után.

Egy euró 1,3623 dollárt ért péntek reggel a csütörtök esti 1,3606 dollár után.

Szerző