Előfizetés

Nemzetközi gyakorlaton a magyar Gripenek

A Magyar Honvédség Gripen vadászgépei is részt vesznek Németországban a hétfőn kezdett Tiger Meet elnevezésű nemzetközi gyakorlaton - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

Közleményük szerint az évenkénti találkozó fő célja a légierők közötti együttműködés elősegítése, a NATO katonai céljainak jobb megértése, valamint az egységek közötti átjárhatóság kidolgozása. A június 27-ig tartó gyakorlaton olyan körülmények között hajtják végre az összetett feladatokat, amelyeket valós harchelyzetek tapasztalatainak felhasználásával terveztek meg.

A Magyar Honvédség eddig két alkalommal vett részt repülőgépekkel a Tiger Meeten. A kecskeméti Puma század JAS 39 típusú Gripen vadászgépei 2009-ben Belgiumban, 2010-ben pedig Hollandiában gyakoroltak. Idén a németországi Schleswig-Jagel repülőbázison rendezik meg a gyakorlatot, amelyen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kijelölt állománya öt Gripennel és An-26-os logisztikai támogatással, 42 katonával vesz részt. 

A magyarok számára különösen fontos az idei Tiger Meeten való részvétel, ugyanis a 2009-es gyakorlaton nyújtott teljesítmény és az összes részt vevő nemzet képviselőinek ajánlása alapján a kecskeméti Pumák akkor előfelvételt nyertek a Tigrisek közé. A teljes jogú tagságot a harmadik részvétel után lehet megkapni és folyamatos jelenléttel lehet fenntartani. A teljes körű tagságról a mostani gyakorlat ideje alatt fognak szavazni - olvasható a közleményben.

Hűvös hajnal - változékony idő

Publikálás dátuma
2014.06.16. 22:31
Fotó: Thinkstock
Kedden marad a mérsékelten meleg, kissé változékony idő. Eső, záporeső főként délen, délnyugaton alakulhat ki, ott több lesz felettünk a felhő is. Hajnalban 10 és 15°C közötti minimumokban bízhatunk, míg délután 20 és 26°C között alakulnak a maximumok. Északkeleten megélénkülhet a szél.

Szerdán több lesz a napsütés, kellemesen meleg, nyári időre készülhetünk, csapadék legfeljebb csak délnyugaton alakulhat ki. Jelentős légmozgásra nem kell számítani, a legtöbb helyen pedig már 25 fok köré melegszik a levegő. 

Csütörtökön kellemes nyári időre van kilátás, csapadék sehol sem várható, a napsütés lesz a jellemző. A legtöbb helyen már 25 és 28°C közé melegszik a levegő.

hétvége közeledtével gomolyfelhős napokra készülhetünk, pénteken nem várható számottevő csapadék, szombaton a Dunántúlon már előfordulhatnak futó záporok. Időnként élénk lehet a szél, de meleg, nyárias időnk lesz.

Argentína fizetésképtelen?

Rohamosan csökkenni kezdett argentin állampapírok iránti kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, nem tűzi napirendjére Argentínának azokkal a fedezeti alapokkal szembeni fellebbezését, amelyek nem egyeztek bele államadósságának átütemezésébe; ezáltal Latin-Amerika 3. legjelentősebb gazdasága ismét a fizetésképtelenség szélére sodródott.

A legfelsőbb bíróság érintetlenül hagyta egy alsóbb szintű szövetségi bíróság ítéletét, amely elrendelte, hogy Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-2002. évi összeomlása után. (Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.)

Buenos Aires korábban megtagadta a törlesztést. Ha Argentína ragaszkodik álláspontjához, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átszervezett kötvényekkel hitelezőket, bár a dél-amerikai ország elvileg képes és hajlandó is fizetni nekik. A helyzet június 30-án csődhöz vezethet, ekkor válnak esedékessé a New York-ból felügyelt diszkontkötvényekkel kapcsolatos kifizetések.

Szakértők szerint Argentína nem képes egyszerre mindkét kifizetést teljesíteni, és kénytelen lesz újratárgyalni adósságát.

Az argentin országkockázat a J.P. Morgan EMBI+ indexén csaknem 10 bázisponttal nőtt, az argentin részvények pedig csaknem négy százalékponttal estek.