Előfizetés

Ingatag a gázellátás biztonsága

I. J.
Publikálás dátuma
2014.06.17. 07:25
A gázcsapot – többször módosított határidő után – mégis elzárta a Gazprom FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Nem okoz majd gázellátási gondokat Magyarországon az, hogy Moszkva tegnap leállította a gázszállításokat Ukrajnának - ezt a fejlesztési miniszter jelentette be tegnap. Szakértők szerint azonban a hazai ellátásbiztonság csak látszólagos. A hazai gáztárolók szinte üresek, feltöltésüknek éppen most kellene gőzerővel zajlania, de csak lassan telnek, így éppen a következő télre való készlet felhalmozása bizonytalan. Ma még nem tudni, hogy a gázcsap elzárás kiterjed-e majd az európai szállításokra is, a szállítási korlátozások meddig tartanak, és hányszor ismétlődnek meg.

Illúzió azt gondolni, hogy teljes biztonságban van a hazai földgázellátás, miután a magyar gáztárolók alig vannak feltöltve. Így abban az esetben, ha az orosz-ukrán vita az európai földgázszállítások leállításához vezet, végképp megállhat a téli készletek betárolása, ami később óriási gondokat okozhat. Nem tudni ugyanis, hogy az orosz exportkorlátozások meddig húzódnak el a nyári tárolófeltöltési idényben, és hányszor ismétlődnek majd meg az elkövetkező időszakban, akár a fűtési idény alatt is - nyilatkozta lapunknak Holoda Attila, a második Orbán-kormány volt energetikai államtitkár-helyettese.

A szakember ezt annak kapcsán mondta el, hogy az orosz Gazprom leállította tegnap a gázszállításokat Ukrajnának. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter pedig a történtekre reagálva bejelentette: Magyarországon nem lesz gázellátási probléma amiatt, hogy az oroszok elzárták Ukrajna felé a gázcsapot. A miniszter hozzátette: az osztrák Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. A magyar gázellátás ezért biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának - erősítette meg Seszták.

Piaci források szerint azonban a hazai készletek felhalmozása csak szavakban zajlik. Az összesen mintegy 4,2 milliárd köbméteres befogadó képességű kereskedelmi tárolók, és az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági tároló feltöltöttségi szintje ugyanis továbbra is csak hozzávetőleg 16 százalékos. Annak ellenére, hogy a kabinet még áprilisban - az orosz-ukrán vita kiéleződését követően - azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül megtölti a korábban sohasem látott mértékben, befogadó képességük kevesebb mint tizedéig leürített gázbefogadókat, az ellátásbiztonság megőrzése érdekében.

A szakértők szerint a miniszter szavaival ellentétben a Baumgarten felőli vezetékre nem érdemes alapozni az ország gázellátását, mert a vezeték import szállító képessége viszonylag alacsony, hozzávetőleg napi 8-10 milló köbméter, s annak is megközelítőleg a felét leköti az Ukrajna felé zajló úgynevezett reverz (visszafordított irányú) gázszállítás. Így ezen a csővezetéken érkező mennyiség az ország mostani napi 15-20 millió köbméteres gázigényét sem lenne képes fedezni. A télen átlagosnak tekinthető napi 70 millió köbméteres szükségletről nem is beszélve.

Holoda Attila megjegyezte: a tárolók feltöltése azért is sürgető, mert a gáz besajtolása a földalatti befogadókba fele olyan lassan megy, mint a kitárolás. Így például a hajdúszoboszlói tárolóba csaknem egy hónapig tart bepumpálni azt a mindössze 300 millió köbméter gázt, amelynek a betárolását a kormányzat a közelmúltban elhatározta. Vagyis az összesen hozzávetőleg hatmilliárd köbméter hazai tárolói kapacitás részleges feltöltése is hónapokat vesz igénybe.

A gázcsapelzárás előzménye az, hogy a Gazprom tegnap bejelentette, hogy Ukrajna tartozása miatt csak az előre kifizetett gázmennyiséget hajlandó szállítani. Így az ukrán Naftohaz mostantól csak az előzetesen kifizetett mennyiséget kaphatja meg. A Gazprom tegnapi bejelentése szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára, ez azonban nem történt meg. Ezért állt le az ukrajnai export. Az orosz állami energetikai konszern ugyanakkor tudatta, hogy az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják. A Magyarországnak szánt gázt fogadó FGSZ Zrt. tájékoztatása szerint a Gazprom a tegnapi szállításokat rendben vissza is igazolta, ami azt jelenti, hogy az orosz cég az ukrán-orosz határon beengedte a tranzit vezetékbe a leszerződött gázmennyiséget.

Deák András, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa úgy véli: az orosz intézkedés egy előre borítékolt fázisa a már hosszú ideje húzódó orosz-ukrán vitának, így nem okozott meglepetést. Az ukránok készültek is erre a lépésre, így jelentős gázkészleteket halmoztak fel a tárolóikban. A tartalékaikkal akár hetekig is képesek ellátni magukat, főként amiatt, hogy nyár lévén Ukrajnának is jóval kisebb az energia igénye, mint a téli hónapokban. Emiatt Kijev elhúzhatja a tárgyalásokat, és megteheti, hogy még egy darabig nem fizet az orosz szállítójának. Ezt a stratégiát feltehetően azért választotta Ukrajna, mert tudatában van annak, hogy abban az esetben, ha akár egyszer is kifizeti a megemelt orosz gázdíjat, akkor a későbbiekben erőteljesen romlik a tárgyalási pozíciója. Keleti szomszédunkat ugyanakkor mégis sürgeti az idő, mert a nyár közepétől Ukrajnának is intenzíven meg kell kezdenie gáztárózói feltöltését ahhoz, hogy a téli szükségleteit fedezni tudja.

Az Oroszország-szakértő szerint az Európai Unió (EU) ugyan sürgeti, illetve segíti a megegyezést a felek között, ám Brüsszelnek nincs kiforrott, illetve határozott álláspontja az ügyben. Az EU ugyanis elismeri, hogy orosz részről jogos követelés az Ukrajna által átvett gáz árának a kifizetése Moszkvának. Ugyanakkor Brüsszel úgy véli, hogy a Gazprom túlzottan magas díjat kér Kijevtől az energiahordozóért.

A felek között közvetítő Európai Bizottság tegnap közleményben ismertette, hogy még mindig lát lehetőséget a megállapodásra, ezért rövid gondolkodási időt követően újabb javaslattal rukkol majd elő. Emlékezetes: Günther Oettinger energiapolitikai biztos előző, kölcsönös engedményen alapuló kompromisszumos javaslatát Kijev a hétvégén ugyan elfogadta, Moszkva azonban nemet mondott rá.

Perre mennek a gázár miatt
Az orosz Gazprom jogi úton próbál érvényt szerezni ukrán partnerével szemben fennálló 4,5 milliárd dolláros követelésének. Az orosz exportőr egyúttal felfüggesztette az ukránoknak történő szállítást, bár az európai uniós partnereinek továbbra is rendben szállít Ukrajnán keresztül. Az orosz fél azonban visszatér a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett gázadósságát. A Gazprom ugyanakkor ezentúl ellenőrzi az orosz földgáz Ukrajna területén való átszállítását - jelentette be Alekszej Miller, az orosz állami gázcég vezérigazgatója ugyancsak tegnap.
Az ukrán Naftogaz állítása szerint viszont Ukrajna már mostanáig hatmilliárd dollárral többet fizetett az oroszoknak a gázért, mint kellett volna. Ezt szeretnék visszakapni, ennek érdekében a stockholmi békéltető bírósághoz fordultak. Egyúttal azt követelik, hogy az orosz gázipari óriás velük szemben is méltányos és piaci árakat szabjon.
Ukrajna gázszükséglete felét Oroszországból szerzi be. Korábban 268,5 dollárt fizetett 1000 köbméter orosz gázért, ám februárban a Gazprom eltörölte a korábbi engedményeket, és 80 százalékkal magasabban, 485 dollárban szabta meg a gáz árát. Ilyen sokat egyetlen másik ügyfelétől sem kér az orosz cég.
Az ukránok kifogásolták a politikailag motivált árszabást, és új megállapodást akartak. A Naftogaz ráadásul nem vesz tudomást arról, hogy időközben az oroszok megemelték az árakat, továbbra is a kedvezményes költséggel számol, így a tartozását is sokkal kisebbre - 2,2 milliárd dollárra - becsüli, mint amennyit a Gazprom számon kér rajta.

Olcsón megy a meggy

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett hírek szerint még a szezon előtt 40-70 forintra zuhant a meggy ajánlott termelői ára - közölte Gőgös Zoltán az MSZP szakpolitikus. Ez az összeg a szedés költségét sem fedezi, számos kistermelőt súlyos anyagi veszteség fenyeget.

Másutt már át sem veszik a friss termést, mert a hűtőházak tele vannak. Korábban, a szocialista kormányzatok idején a Magosz már akkor demonstrációt szervezett, amikor az ajánlott termelői ár a 150 forintos szintet érte el - emlékeztetett Gőgös. Most hol bujkál Jakab István és Budai Gyula, a „gazdák megmentői”? Hol vannak a Fidesz képviselői? Ne csak akkor jeleskedjenek, amikor a földeket lehet szerezni! Fazekas Sándor azonnal hívja tárgyalóasztalhoz a feldolgozókat, és segítse a magyar gazdákat - követelte Gőgös Zoltán.

Szavait megerősítette Halmi József, az MSZP megyei alelnöke is, aki elmondta, cigánymeggy 40 forintos, és a fürtös, valamint az érdi meggy 80 forintos felvásárlási ára még a termesztési költségeket sem fedezi.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Népszava érdeklődésére elmondta, jelenleg folynak felmérések, így a szezon elején még korai meggyárakról beszélni, országos adatokat pedig ezen a héten tudnak közölni. Az ár attól is függ, hogy étkezési, vagy úgynevezett rázott, vagyis konzervnek való meggyről van szó. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében döntően konzervnek való meggyet szüretelnek a gazdák, így magasabb árra nemigen számíthatnak - tette hozzá Gőgös Zoltán.

Olcsón megy a meggy

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett hírek szerint még a szezon előtt 40-70 forintra zuhant a meggy ajánlott termelői ára - közölte Gőgös Zoltán az MSZP szakpolitikus. Ez az összeg a szedés költségét sem fedezi, számos kistermelőt súlyos anyagi veszteség fenyeget.

Másutt már át sem veszik a friss termést, mert a hűtőházak tele vannak. Korábban, a szocialista kormányzatok idején a Magosz már akkor demonstrációt szervezett, amikor az ajánlott termelői ár a 150 forintos szintet érte el - emlékeztetett Gőgös. Most hol bujkál Jakab István és Budai Gyula, a „gazdák megmentői”? Hol vannak a Fidesz képviselői? Ne csak akkor jeleskedjenek, amikor a földeket lehet szerezni! Fazekas Sándor azonnal hívja tárgyalóasztalhoz a feldolgozókat, és segítse a magyar gazdákat - követelte Gőgös Zoltán.

Szavait megerősítette Halmi József, az MSZP megyei alelnöke is, aki elmondta, cigánymeggy 40 forintos, és a fürtös, valamint az érdi meggy 80 forintos felvásárlási ára még a termesztési költségeket sem fedezi.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Népszava érdeklődésére elmondta, jelenleg folynak felmérések, így a szezon elején még korai meggyárakról beszélni, országos adatokat pedig ezen a héten tudnak közölni. Az ár attól is függ, hogy étkezési, vagy úgynevezett rázott, vagyis konzervnek való meggyről van szó. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében döntően konzervnek való meggyet szüretelnek a gazdák, így magasabb árra nemigen számíthatnak - tette hozzá Gőgös Zoltán.