Magas német kitüntetést kapott Németh Miklós volt kormányfő

A magas rangú német Point Alpha díjjal tüntették ki vasárnap Németh Miklós volt miniszterelnököt az európai és a német egység érdekében kifejtett munkájáért.

Az elismerést a Hessen tartományban fekvő Point Alpha nevű korábbi amerikai katonai támaszponton kialakított emlékhelyen adták át Németh Miklósnak. Az ünnepséget az MDR regionális közszolgálati televízió élőben közvetítette.
Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár a díjazottat méltató beszédében felolvasta Helmuth Kohlnak az elismerés alkalmából Németh Miklóshoz intézett levelét, amelyben a volt német kancellár hangsúlyozta, hogy "örökre felejthetetlen marad mindaz, amit a magyarok az Ön vezetésével tettek a berlini fal lebontásáért és a hidegháború befejezéséért".

Szerző

Sanadert megfosztják állami kitüntetéseitől

Minden állami kitüntetésétől megfosztják Ivo Sanader volt horvát kormányfőt - közölte vasárnap a horvát elnökség honlapján Ivo Josipovic elnök.

A közlemény szerint "a jogrenddel és a Horvát Köztársaság erkölcsi alapelveivel ellentétes tettei miatt a kitüntetésekről és elismerésekről szóló törvény 36. szakasza alapján Ivo Josipovic köztársasági elnök minden kitüntetésétől megfosztja Ivo Sanadert". A döntés részletes indoklása a hivatalos közlönyben jelenik majd meg.

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében. A testület ezzel jogerőssé tette, egyben enyhítette a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében meghozott tíz év szabadságvesztésről szóló, nem jogerős ítéletét.

A köztársasági elnök pedig szombaton hazaárulásnak nevezte Sanader tetteit. "Hazaárulásról van szó, mert igen fontos nemzeti érdekeket hagytak figyelmen kívül és adtak el, és ez nem maradhatott bírósági ítélet nélkül. A következmények nagyon komolyak, és a törvénytelen, valamint korrupt alapokon nyugvó kapcsolatok nem maradhatnak fenn" - hangsúlyozta Josipovic.

Szerző

Aki szavaz, elbúcsúzhat az ujjától

Tizenegy ember, köztük több választási megfigyelő meghalt Afganisztánban egy út szélén elrejtett pokolgép robbanásakor, Aibakban, Szamangal tartományban. 

A nyugat-afganisztáni Herát tartományban pedig a tálibok 11 civil ujját vágták le, mert szavaztak az elnökválasztás második fordulójában. A tálibok korábban arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek el szavazni. Afganisztánban a 2001 óta hatalmon lévő Hamid Karzai utódját választják meg, aki vagy a volt külügyminiszter, Abdullah Abdullah, vagy a korábban a Világbanknál is dolgozó közgazdász, Ashraf Ghani lesz, írja a BBC. Az elnökválasztás első fordulójában Abdullah 45 százalékot, Ghani 31,6-et szerzett. Ez az első alkalom egyébként, hogy demokratikus úton történik vezetőváltás Afganisztánban.

Szerző