Előfizetés

Sanadert megfosztják állami kitüntetéseitől

Minden állami kitüntetésétől megfosztják Ivo Sanader volt horvát kormányfőt - közölte vasárnap a horvát elnökség honlapján Ivo Josipovic elnök.

A közlemény szerint "a jogrenddel és a Horvát Köztársaság erkölcsi alapelveivel ellentétes tettei miatt a kitüntetésekről és elismerésekről szóló törvény 36. szakasza alapján Ivo Josipovic köztársasági elnök minden kitüntetésétől megfosztja Ivo Sanadert". A döntés részletes indoklása a hivatalos közlönyben jelenik majd meg.

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében. A testület ezzel jogerőssé tette, egyben enyhítette a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében meghozott tíz év szabadságvesztésről szóló, nem jogerős ítéletét.

A köztársasági elnök pedig szombaton hazaárulásnak nevezte Sanader tetteit. "Hazaárulásról van szó, mert igen fontos nemzeti érdekeket hagytak figyelmen kívül és adtak el, és ez nem maradhatott bírósági ítélet nélkül. A következmények nagyon komolyak, és a törvénytelen, valamint korrupt alapokon nyugvó kapcsolatok nem maradhatnak fenn" - hangsúlyozta Josipovic.

Aki szavaz, elbúcsúzhat az ujjától

Tizenegy ember, köztük több választási megfigyelő meghalt Afganisztánban egy út szélén elrejtett pokolgép robbanásakor, Aibakban, Szamangal tartományban. 

A nyugat-afganisztáni Herát tartományban pedig a tálibok 11 civil ujját vágták le, mert szavaztak az elnökválasztás második fordulójában. A tálibok korábban arra szólították fel az embereket, hogy ne menjenek el szavazni. Afganisztánban a 2001 óta hatalmon lévő Hamid Karzai utódját választják meg, aki vagy a volt külügyminiszter, Abdullah Abdullah, vagy a korábban a Világbanknál is dolgozó közgazdász, Ashraf Ghani lesz, írja a BBC. Az elnökválasztás első fordulójában Abdullah 45 százalékot, Ghani 31,6-et szerzett. Ez az első alkalom egyébként, hogy demokratikus úton történik vezetőváltás Afganisztánban.

Nemzeti gyásznap Ukrajnában

Petro Porosenko ukrán elnök nemzeti gyásznappá nyilvánította a mai napot a szombaton oroszbarát szeparatisták által lelőtt ukrán IL-76-os szállítógép elhunyt legénységének tiszteletére. Az ukrán légierő gépén 49 katona utazott, valamennyien életüket veszítették. Ukrajnában ma délben egy perces néma csenddel emlékeznek, lemondtak számos kulturális rendezvényt és sporteseményt, jelentette az UNIAN hírügynökség.

Porosenko ukrán elnök megtorlást ígért a kelet-ukrajnai lázadók ellen. „Meg kell büntetni az ilyen cinikus terrorcselekmények elkövetőit” – közölte szombaton az ukrán elnök, aki válságtanácskozást tartott nemzetbiztonsági stábjával. Az IL-76-os a luhanszki repülőtér felé tartott, amikor légvédelmi tűz érte. Ez volt az ukrán kormányerők eddig legnagyobb vesztesége Kelet-Ukrajnában. Luhanszk repülőterét a kijevi kormány katonái múlt héten visszavették, de a város jórésze az oroszbarát lázadók ellenőrzése alatt áll.