Előfizetés

Több tucat halott az afgán elnökválasztáson

Bár a tálibok erőszakcselekményekkel fenyegettek, nem tudták meghiúsítani az afganisztáni elnökválasztás második fordulóját. Egyes források szerint több mint 46, más jelentések szerint legalább 66-an életüket veszítették a szombati voksolás napján. Több mint hétmillióan leadták a szavazatukat a választási bizottság szerint, körülbelül annyian mentek el szavazni, mint az első fordulóban.

Abdulla Abdulla volt afgán külügyminiszter és Asraf Gáni volt világbanki közgazdász, volt pénzügyminiszter mérkőzött meg a második fordulóban. Bár Abdulla volt a favorit, egyes felmérések Gánit hozták ki esélyesebbnek. Az afgán elnökválasztás előzetes eredményét július 2-ára ígérik. A megválasztott elnök Hamid Karzait váltja fel, aki 12 év után köszön le. Ez az első alkalom, hogy demokratikus hatalomátadásra kerül sor Afganisztánban. Abdulla Abdulla első nyilatkozatában megköszönte az afgánoknak, hogy elmentek szavazni. Az elnökjelölt szerint számos rendellenesség történt, s sürgette az esetleges választási csalások kivizsgálását.

A BBC jelentése szerint a tálibok mintegy 150 támadást hajtottak végre, útmenti bombákat helyeztek el, rakétával lőttek szavazóhelyiségeket. Ennek ellenére a 6365 szavazóhelyiség közül csak kevesebb mint kétszázat nem tudtak megnyitni. A választók 62 százaléka férfi, 38 százaléka nő volt.

A horvát elnök szerint Sanader hazaáruló

Hazaárulásnak nevezte Ivo Josipovic horvát elnök Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök azon tetteit, amelyekért most nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Sanadert a horvát legfelsőbb bíróság - számolt be szombaton internetes oldalán a Jutarnji List című horvát napilap.

Josipovic szombaton Fiuméban (Rijeka) újságíróknak azt mondta: addig nem akarta kommentálni az ügyet, amíg az le nem zárult, mert tiszteletben tartotta a bíróság integritását.

A horvát legfelsőbb bíróság pénteken háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntette miatt nyolc év és hat hónapnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt a Hypo Bank- és az INA-Mol-ügyek egyesített perében. A testület ezzel jogerőssé tette, egyben enyhítette a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében meghozott, tíz év szabadságvesztésről szóló nem jogerős ítéletét.

A horvát elnök szombaton úgy fogalmazott: "Most, hogy jogerőssé vált az ítélet, az egész ügyet csak egyetlen szóval tudnám leírni, ez pedig a hazaárulás. Hazaárulásról van szó, mert igen fontos nemzeti érdekeket hagytak figyelmen kívül és adtak el, és ez nem maradhatott bírósági ítélet nélkül. A következmények nagyon komolyak, és a törvénytelen, valamint korrupt alapokon nyugvó kapcsolatok nem maradhatnak fenn".

Hozzátette, támogatja a kormányt abban, hogy a Mol magyar olajvállalattal folytatott tárgyalások során megoldja az INA horvát olajipari cég stratégiai partnerségének kérdését, és hogy rendezzék "egy ilyen törvénytelen tevékenység következményeit".
A per egyik vádpontja szerint Ivo Sanader a Moltól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével.
A Mol számos alkalommal visszautasította a Sanader-ítéletben elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat.

A GlasIstre.hr portál beszámolója szerint arra az újságírói kérdésre, hogy a Mollal kötött vitatott szerződés törvénytelen, és ezzel felbonthatóvá válik-e, Josipovic azt válaszolta: "teljes mértékben". Szerinte ugyanis "semmi nem tekinthető érvényesnek, ami korrupción alapul".
A Mol Nyrt. 49,08 százalékos, a horvát kormány 44,84 százalékos részesedéssel rendelkezik az INA olajipari vállalatban.

Megünnepelték II. Erzsébet "hivatalos" születésnapját

Publikálás dátuma
2014.06.14. 15:54
II. Erzsébet és Fülöp herceg Fotó: Getty Images, Chris Jackson
Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 88 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 62 éve - regnáló uralkodójának "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour.
Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.
Az elgondolás ezúttal nem nagyon vált be: London népe szombaton őszies, felhős, záporokkal tarkított időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

A szombati születésnapi ceremónián jelen volt Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 93 esztendős férje. Fülöp tavaly - hosszú évek óta először - kénytelen volt távol maradni hitvese születésnapi ünnepségéről, mivel az udvar által közelebbről azóta sem részletezett betegség miatt nem sokkal korábban "feltáró jellegűnek" minősített hasi műtéten esett át.

Jelen volt az idei ceremónián Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos hercegnek, a királynő unokájának felesége is, aki a tavalyi ünnepség óta dédunokával örvendeztette meg az uralkodói házaspárt. A tavaly júliusban született György herceg a harmadik a brit trónutódlási sorrendben, és a királynő, valamint az uralkodó elsőszülött fia, Károly trónörökös és Károly elsőszülött fia, Vilmos herceg után majdan ő is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

A királynő - mint minden születésnapján - az idén is magas kitüntetésekben részesítette számos alattvalóját.
Az idei ceremónia előestéjén ismertetett 119 oldalas születésnapi kitüntetési listán 1149 név sorakozik, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.