Czunyinéban reménykedik a Pedagógusok Szakszervezete

Tízpontos javaslatcsomaggal fordul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). Galló Istvánné elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy többek között kezdeményezik a köznevelési intézmények jogi helyzetének, a mindennapos testnevelésnek, az egész napos iskolának és a kerettantervi szabályozásnak a felülvizsgálatát.

Az érdekvédő a tárca vezetőjének címzett levelüket ismertetve kijelentette: az elmúlt egy év tapasztalata szerint a köznevelés átalakítása számos hibát hordoz, amit korrigálni kell. A szakszervezeti vezető szerint a megkötött kollektív szerződés hatályát ki kell terjeszteni a szakképző intézményekre, és felül kell vizsgálni a köznevelési intézmények jogi helyzetét. Problémát jelent, hogy az intézmények vezetői nem rendelkeznek munkáltatói jogkörrel, és az intézményeknek nincs költségvetésük - mondta Galló Istvánné.

A PSZ felülvizsgálná a jelenlegi kerettantervi szabályozást is, amely szerintük szűkíti a pedagógusok mozgásterét és nem használ a gyermekeknek. Az egész napos iskoláról azt mondta: a személyi és tárgyi feltételek hiányoznak, s nem történik más, minthogy a gyerekek egész nap az iskolában vannak. A PSZ szerint ezt ott kell bevezetni, ahol a feltételek adottak. Ahol pedig a szülők igénylik, ott a napközi, tanulószoba rendszerét kell visszaállítani. Ugyanez a helyzet a mindennapos testnevelésnél is - folytatta a PSZ elnöke, hozzátéve: pártolják azt, de ahol a feltételek hiányoznak, a mindennapos testedzést kell visszahozni.

A pedagógusok életpályamodellje kapcsán kiemelte: felül kell vizsgálni az új munkaszervezési formát, és szükségesnek tartják törvényben szabályozni a foglalkoztatottak létszámának a kiszámítását. A PSZ visszaállítaná a kötelező óraszám intézményét, és áttekintené a kötött, 32 órás munkaidőt is, ami szerintük nem jó, nem működik, és komoly szervezési problémákat okozott. Ismerje el a kereset a többlettudást, a több diplomát, és az átlagon felüli, többletmunkát - folytatta az érdekvédő, aki szerint a pedagógusok előmeneteli rendszerének döntő módon a megszerzett gyakorlatra, a végzett munkateljesítményre és a megszerzett ismeretekre kell épülnie. A portfóliókészítést be kell építeni a pedagógusok továbbképzésbe - szögezte le.

A szakképzés a PSZ szerint mostohagyermek - mutatott rá Galló Istvánné, hozzátéve: a területen tervezett átalakításokról teljes hírzárlat van. A szakképzés ugyanakkor a közoktatás szerves része, azt függetleníteni tőle nem lehet - hangsúlyozta. A szakszervezeti levél a pedagógiai szakszolgálatoknál pedagógus munkakörben dolgozók pótszabadságát is érinti, akiknek jelenleg ez nem jár. Galló Istvánné jelezte: márciusban erről már tárgyaltak Sipos Imre helyettes államtitkárral, s akkor ígéretet kaptak a helyzet felülvizsgálatára.

Galló Istvánné elmondta: kezdeményezik, jöjjön létre szakmai-szakértői bizottság, s az készítse elő az indítványokat. A Nemzeti Pedagóguskar közelgő megalakulásáról azt mondta: semmit nem tudnak a két nap múlva tartandó közgyűlésről. A küldöttek kiválasztása és a közgyűlés tervezett lebonyolítása is komoly aggályokat vetett fel szerinte. Ez a kiválasztottak küldöttértekezlete lesz, és közel sem tükrözi a pedagógustársadalom akaratát - vélte.

Kérdésre az új köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit kinevezéséről azt mondta: "friss szem", nem kötődik a jelenlegi megoldásokhoz, sokkal könnyebben tudja észrevenni a működési problémákat. Talán változtatni is bátrabban mer - jegyezte meg, hozzátéve: minden feltétel adott, hogy szakmai szempontból közelítsen az egyes kérdésekhez. Kérdés, hogy a politika mekkora mozgásteret engedélyez számára - fűzte hozzá a PSZ-elnök.

Galló Istvánné végül úgy összegzett: az elmúlt évtizedek legnehezebb tanéve zárul a héten.

Szerző
Frissítve: 2014.06.12. 13:29

MSZP: visszatérhet a Horthy-kor újabb eleme

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint újabb eleme térhet vissza a Horthy-korszaknak, a szegénységi bizonyítvány, valamint létrejön az annak elfogadására alkalmas "szegregációs államtitkárság". Erről Korózs Lajos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.

A szocialista politikus szavai szerint a Fidesz nemcsak a Kossuth téren hozta vissza Horthy-korszakot, hanem a társadalom megosztottságában is.

Felidézte, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bizottsági meghallgatásán arról beszélt, hogy külön akarnak foglalkozni az adófizető családokkal és a szegényekkel, vagyis - mondta - lesz államtitkársága a gazdagoknak és lesz a szegényeknek, a fogyatékosoknak, a cigányoknak, a hajléktalanoknak. Korózs Lajos azt mondta, az adófizetőkkel, a teherviselőkkel az ifjúsági és családügyi, a szegényekkel a szociális és társadalmi felzárkózási államtitkárság foglalkozik. Megfogalmazása szerint az utóbbi lesz a szegregációs államtitkárság. Ez "a lázári politika", vagyis mindenki annyit ér, amennyije van - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint azt, hogy valaki szegény, valamilyen módon dokumentálni kell, ez lesz a szegénységi bizonyítvány. Mint mondta, a Horthy-korban ez a bizonyítvány egy hivatalos okirat volt, és ez kellett ahhoz, hogy szegények ellátásban részesüljenek, vagy segélyt kaphassanak az érintettek. Milyen feltételek, adottságok, jövedelem vagy lakáshelyzet alapján kerül az egyik ember az egyik kasztba, a másik ember a másik kasztba? - tette fel a kérdést. Hova fogják sorolni például azt a vidéki ügyvédét, aki sok adót fizet, négy embert foglalkoztat, de testi fogyatékos? - kérdezte Korózs Lajos, aki kijelentette: ez az intézkedés szerinte "kirekesztő, arrogáns, diszkriminatív és cinikus is egyben".

Felhívta a figyelmet több felmérésre, köztük a múlt héten nyilvánosságra hozott OECD-jelentésre, amely alapján a magyar családok 47 százalékának gondot jelent a mindennapi betevő előteremtése. "Orbánék alatt a szegénység terjed, mint a pestis, és ezek a statisztikai adatokkal alátámasztott tények" - jelentette ki Korózs Lajos.

Szerző

A sminktelen szép

Publikálás dátuma
2014.06.12. 11:49
Fotó: FadedFocus.com
Végre egy divatfotós, aki nem a mesterséges, valamiféle hamis szépségideált hajszoló elv szerint „kipreparált” modelleket részesíti előnyben.

Az ausztrál Jack Salzke agyában akkor született meg az ötlet, amikor a szép, fiatal lányok megjelentek a maguk természetességében, smink nélkül a műtermében. Úgy döntött, hogy így fotózza le őket, mindenféle festés vagy egyéb trükk nélkül. Csupán a fények elhelyezésével játszott és a fekete-fehér felvételeket részesítette előnyben, hogy nagyobb intenzitást adjon a modellek tekintetének - írta a La Repubblica.

Salkze, aki FadedFocus, azaz Homályos Fókusz néven is dolgozik,  először csak hobbinak fogta fel kísérletét, aztán rájött, hogy végre lehetne egy, a sztereotípiáktól távoli, egyszerűbb és igazabb szépséget kínálni. Belátta azonban, hogy e tervéhez nemigen talál a divatszakmában szponzort –elvégre az e körben mozgó cégek üzletét rontja – a Kickstarteren indított el gyűjtőkampányt, hogy egy fotóalbumot készíthessen a természetes szépség dicséretére.

Szerző