Rio, Rio, reflexió

Megmentik-e Neymarék a labdarúgást? Ez a tétje a világ egyik legnagyobb sportszergyártó cége, a Nike által készített, három részes animációs filmnek. A Ronaldo, Neymar, Ibrahimovic, Tim Howard, Iniesta, Ribéry, Rooney és David Luiz alkotta csapat (a jók) a filmben legyőzi a klónokból álló gárdát (a rosszakat). De vajon az  életben is így történik majd? A ma kezdődő, s egy hónapig tartó világbajnokságon tényleg diadalmaskodnak-e a jók, valóban a jogo bonito, a szép futball győzedelmeskedik-e az előkészületek számos nehézsége, a lassú és költséges építkezés és a korrupció ármánykodása felett? Egy hónap múlva a válasz is megszületik. Addig érje be a kedves olvasó a naponta megjelenő riói reflexiókkal. S persze a focimeccsekkel.

Sao Paolóban megkezdődött, s a ma esti döntőig tart a FIFA 64. kongresszusa. Az esemény ünnepinek ígérkezett, hiszen azon olyan művészek léptek fel, mint a palesztin Mohammed Assaf, a brazil zongorista Nelson Ayres, az ugyancsak brazil zenészlegenda, Maria Rita, míg a ceremónia háziasszonya a szépséges Fernanda Lima volt.

A kongresszust az utóbbi időben gyakran bírált FIFA-elnök, Joseph Blatter nyitotta meg, s jelen volt Aldo Rebelo brazil sportminiszter is. Az esemény persze zártkörű volt, annak ünnepélyességét semmi sem zavarta meg. A szervezők csak remélni merik, hogy így lesz ez a ma esti vb-nyitányon is, amelyen Blatter Dilma Rousseff brazil elnökasszony jobbján foglal majd helyet. A duó nem éppen a legnépszerűbb a szurkolók körében.
***

A legutóbbi, 2010-es dél-afrikai világbajnokság egyik érdekessége volt, hogy a hondurasi csapatban három testvér, Jerry, Jhony és Wilson Palacios is helyet kapott. Ilyesfajta színfolt Brazíliában nem lesz, már csak azért sem, mert Honduras ugyan ott van a részvevő 32 csapat között, a fivérek közül azonban Jhonnyt nem válogatták a keretbe, úgyhogy ezúttal csak két Palacios-testvér küzd Honduras becsületéért.

Testvérduóként azonban nem lesznek egyedül. A ghánai keretben ugyanis ott van André és Jordan Ayew, az elefántcsontpartiban pedig Kolo és Yaya Touré.

Még van egy testvérpár, azok viszont nem egymásért küzdenek majd: Jerome Boateng a német válogatott hátvédsorát erősíti, míg testvére, Kevin Prince Boateng a ghánai csapat tagja. Minthogy ugyanabba a csoportba sorsolták őket, ellenfélként nézhetnek majd farkasszemet egymással.

***
Közismert tény, hogy a brazil válogatott játékosainak legtöbbike mélyen hívő. Azt viszont kevesen tudják, hogy java részük a "Krisztus Atlétái" néven ismert baptista egyház tagja. Az egyház térítői buzgalmáról a pásztoruk, Marcos Grava egyik márciusi prédikációja mond a legtöbbet. Kifejtette: a futballban a 3-2-5-ös formáció a legtámadóbb felállás.

Ezt a hadrendet kell követnie az egyháznak is a vb alatt, hogy minél több szurkolóhoz eljuttassa Jézus üzenetét. Ez a bizonyos Marcos Grava a FIFA nagy ellensége, amióta a szervezet 2009-ben betiltotta a mérkőzéseken való vallási propagandát. S még inkább ellensége a Brazil Labdarúgó Szövetségnek, amely lemondott arról, hogy "Jézust segítségül hívják" egy-egy győzelem kiharcolásában.

S valóban, az 1994-es, majd a 2002-es világbajnokságon még kéz a kézben imádkoztak a brazil válogatott vezetői és játékosai, s letérdelve kérték a lelki segítséget.

És mindkét alkalommal nyertek. Viszont az 1998-as torna során Ronaldo lelkileg nem volt felkészült állapotban - hangzik a lelkipásztor intelme -, jórészt ennek tudható be a Franciaországban elszenvedett vereség (0-3). Aztán 2002-ben - amikor Kaká az I belong to Jesus, azaz Jézusé vagyok pólóban jelent meg, s jórészt neki köszönhető a FIFA tiltása -, megint jött a győzelem.

A szegény sorsú brazilok körében felemás a vélemény a vallásosság és a siker egyenes összefüggéséről. Főleg azóta, hogy kiderült: a játéktudásuk révén meggazdagodott sportolók jövedelmük tíz százalékát rendszeresen leadják a Krisztus Atlétái gyülekezetnek.

De előfordult, hogy a vallási nézeteltérések a csapaton belül is konfliktust szítottak. A mélyen hívő Jorginhót - Dunga helyettesét a sikertelen 2006-os és 2010-es tornán - azzal vádolták, hogy előnyben részesítette azokat a játékosokat, akik a Krisztus Atlétái egyházi közösség tagjai voltak.

Hírek szerint a brazilok mai 23-as keretéből négyen tartoznak Krisztus Atlétái közé. A tartalékkapus Jefferson, az Inter középpályása, Hernanes, a védő David Luiz és a középcsatár, Fred. De látjuk, hogy a csapatkapitány Thiago Silva is mindig az ég felé mutató ujjakkal lép pályára.

A pünkösdista Neymar sorsa pedig az égben van megírva. Lelkipásztora prófétaként megjósolta, hogy egyszer a világ legjobb játékosa válik belőle. Ez akkor történt, amikor Neymar még 14 éves sem volt.

***

Első alkalommal használják világbajnokságon a gólbíró-technológiát. A viadal valamennyi stadionjában 14 kamera figyeli majd a kapukat. A másodpercenként 500 képkockát rögzítő kamerák képét számítógép elemzi majd, így a játékvezető egy speciális óra villogó és rezgő jelzéseinek segítségével egy másodpercen belül értesül arról, ha a labda áthalad a gólvonalon.

Többek között a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon tapasztalt, döntő fontosságú játékvezetői tévedés miatt vált égetővé az új technológia bevezetése, amely arra szolgál, hogy minden kétséget kizáróan el tudják dönteni, egy adott helyzetben áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon, így elejét vegyék a korábban tapasztalt tévedéseknek.

A FIFA tavaly áprilisban döntött arról, hogy a német fejlesztésű, GoalControl elnevezésű technológiát próbálja ki a szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye, valamint a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef és a német Cairos helyett a vb főpróbájának tartott júniusi Konföderációs Kupán. A rendszer tökéletesen működött a torna során, illetve a 2400 vizsgált gól esetében, ezért is kap szerepet a mostani vb-n.

Szerző