Előfizetés

A zágrábi bíró szerint megáll a Hernádi ellenikorrupciós vád

Megalapozott a Zágráb megyei bíróság keddi döntése szerint a Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen beadott horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészségi (USKOK) vád - jelentette a horvát közszolgálati televízió (HRT) internetes oldalán. Hernádi magyarországi ügyvédje szerint a zágrábi bíróság formai és nem érdemi döntést hozott.

Az USKOK március 31-én emelt vádat Hernádi ellen, mivel szerintük tíz millió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader volt horvát miniszterelnöknek azért, hogy a Mol megszerezze a többségi irányítási jogokat az INA-ban. A bírósági tanács Hernádi Zsolt ellen fogva tartást rendelt el és jóváhagyta az USKOK azon kérését is, hogy távollétében lehessen lefolytatni a bírósági tárgyalást.

Hernádi Zsolt ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog a keddi bírósági ítélet ellen, míg az USKOK képviselője elégedettségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Hernádi Zsolt védőügyvédei szerint a vád megalapozatlan és nincs jogi alapja annak sem, hogy Hernádiról távollétében döntsön a horvát bíróság. A védelem kérte, hogy töröljék el a vizsgálati fogságra vonatkozó döntést is, amelyet a bíróság a szökés veszélye miatt rendelt el.

Hernádi Zsolt ellen Magyarországon pótmagánvád alapján zajlott eljárás hasonló vádak alapján. Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék május 26-án megszüntette az eljárást a Mol elnök-vezérigazgatója ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

A pótmagánvádló, Bánhegyi Ilona, aki korábban a Mol vezető jogtanácsosa volt, azt követően indított eljárást, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elutasította a feljelentését, amit a Legfőbb Ügyészség is jóváhagyott.

Hernádi Zsolt magyarországi ügyvédje szerint a zágrábi bíróság formai és nem érdemi döntést hozott kedden a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója ellen folyó eljárásban. Zamecsnik Péter az MTI-nek kedden kifejtette, hogy a zágrábi bíróság egyrészt arról döntött, hogy a vád megfelel a törvényes vád követelményeinek a horvát jogszabályok alapján, továbbá hogy az eljárás Hernádi Zsolt távollétében is folytatható. Hozzátette: a továbbiakban a pert tárgyaló bíróság hoz majd döntést.

Az ügyvéd hangsúlyozta, amennyiben a Magyarországon folyó eljárásban született elsőfokú, nem jogerős döntés jogerőssé válik, az kötelező érvényű lesz Horvátországban is az alapjogelvek szerint. A Fővárosi Törvényszék a május 26-án hozott elsőfokú ítéletében megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen a nemzetközi kapcsolatban elkövetett hivatali vesztegetés bűntette miatt indított büntetőperben, a jelentős kárt okozó csalás és a különösen jelentős vagyoni hátrány okozása miatti vád alól pedig felmentette.

Zamecsnik János abban bízik, hogy a jogerős ítélet megerősíti majd az első fokon született döntést. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor, úgy vélte legkorábban ősszel. A Hernádi Zsolt fogva tartásának elrendelésére vonatkozó zágrábi döntésről az ügyvéd úgy nyilatkozott, hogy a bíróság kedden fönntartotta a tavaly ősszel elrendelt intézkedést, erre pedig azért volt szükség, mert a nyomozati szakaszból az ügy átment a bírósági szakaszba.

Megjegyezte, hogy az Interpol Hernádi Zsolt ellen kiadott körözésének felfüggesztése továbbra is életben van.

Korán kezdődik az aratás

A tavalyinál mindenképpen jobb évre számíthatnak a magyar gabonatermesztők, azonban a májusi viharok és az alföldi megyékben a mezei pockok kártétele miatt így is csak 4-5 millió tonna termés várható - mondta a Napi Gazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke.

A kora tavaszi időjárás a kalászosok érésének is kedvezett, így már Péter-Pál előtt, várhatóan június 15-e körül megindulhat a korai érésű búza, árpa aratása, sőt a repcéé is a déli megyékben. Ez a szokásosnál két héttel korábbi betakarítást jelenthet.

Bár a terméskilátások kedvezőek, a termelői árak az utóbbi hetekben kedvezőtlenül alakultak; jelenleg tonnánként 40-50 ezer forint között mozog a takarmány- és az étkezési búza ára is.

A húsvét miatt volt kiemelkedő forgalmuk a szállodáknak áprilisban

2014. áprilisban a külföldivendég-éjszakák száma 9,4, a belföldivendég-éjszakáké 22 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. A szálláshelyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele 12 százalékkal emelkedett. A vendégforgalom növekedésének fő oka, hogy idén a húsvét áprilisra esett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A külföldi vendégek 981 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma és az általuk eltöltött éjszakáké is nőtt a bázisidőszakhoz viszonyítva, 7,2, illetve 9,4 százalékkal. A legtöbb vendégéjszakát a Németországból érkezők töltötték hazánkban, ezt követte az Oroszországból és az Olaszországból érkezők forgalma. A német, az orosz, az osztrák vendégforgalom 9,3, 19, 17 százalékkal emelkedett, az olasz vendégek által eltöltött éjszakáké csökkent, 10 százalékkal.

A belföldi vendégek 727 ezer éjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 19, az általuk eltöltött éjszakáké jelentősen, 22 százalékkal nőtt 2013 áprilisához hasonlítva. A belföldivendég-forgalom minden régióban bővült, 4 régióban - Észak-Magyarországon, a Tisza-tónál, Dél-Alföldön és Közép-Dunántúlon - 30 százalék fölötti mértékben. A kereskedelmi szálláshelyek belföldivendég-forgalmának 76 százalékát fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 22 százalékkal gyarapodott.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 50 százalékos volt, ami 3,4 százalékponttal több az előző évinél. Az ötcsillagos egységek szobáinak igénybevétele kiemelkedő, 67 százalékos, a négycsillagos és a gyógyszállodák szobakapacitás-kihasználtsága is átlagon felüli (59-59 százalék) volt. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 16 188 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó REVPAR) 8097 forint, a teljes árbevétel (TREVPAR) 14 382 forint volt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes folyó áron számított árbevétele 12 százalékkal magasabb volt, mint a tavalyi év negyedik hónapjában. Összesen 25 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14 milliárd forint. A vendéglátásból 5,4 milliárd forint folyt be, 251 millióval több, mint az elmúlt év áprilisában. A forint/euró havi átlag?árfolyama 307 forint volt, 8,6 forinttal gyengébb a 2013. áprilisi értéknél.

A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján áprilisban 1732 egység fogadott el Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek az év negyedik hónapjában 1,2 milliárd forint értékben fizettek ezzel a fizetőeszközzel a szálláshelyeken. Összehasonlítva a 2013 áprilisában beváltott SZÉP-kártya forgalommal, ez 50%-os növekedést jelentett. 2014. április 31-én a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2457 volt, ezen belül 930 szálloda 54 ezer szobával, 923 panzió 10 ezer szobával működött.

Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma 604 volt.

forrás: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/jol-ment-a-szallodaknak-aprilisban/