Előfizetés

A Várból nem látszik a Blaha Lujza tér

Publikálás dátuma
2014.06.07. 17:00
Fotó: Népszava, Tóth Gergő
A Demokratikus Koalíció (DK) tételes elszámolást kér a miniszterelnöki hivatal budai Várba való költöztetéséről, s a beruházást végig figyelemmel kíséri majd - jelentette be a párt szóvivője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Gréczy Zsolt kifejtette: a beruházás több milliárd forintos lesz, ezért a DK tudni szeretné, hogy mennyibe kerül a költözés, az épületek felújítása, azok őrzése és mivel bútorozzák be "az új miniszterelnöki rezidenciát".

A DK szóvivője a több tárca vidékre költöztetésének tervéről, kérdésre válaszolva azt mondta: azzal akár egyet is érthetnének, hogy a vidéki Magyarországot is bevonják az államigazgatásba. A gond az, hogy Orbán Viktor kormányfő milliárdokért felköltözik a budai Várba, amely egyfelől szociális érzéketlenség, másfelől a Horthy-kultusz ápolására utal - tette hozzá a DK szóvivője.

Gréczy Zsolt, a budapesti Blaha Lujza téren tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az Orbán-kormány első döntésével tehetett volna az ellen, hogy  téren ne kígyózzon a sor, amikor egy tál ételért állnak sorba az emberek. "Orbán Viktor még távolabb kerül a magyar valóságtól, ha felköltözik a budai Várba", onnan nem lát majd el a Blaha Lujza térre, ahogy nem látja az ormánsági, a békési és szabolcsi nélkülöző magyarokat sem - tette hozzá.

A DK emellett úgy véli a miniszterelnök Budai Várba költözése azt is jelzi, hogy "Orbán Viktor politikai példaképének tartja azt a Horthy Miklóst, aki több százezer magyar haláláért vállalt politikai felelősséget és aki bevitte egy háborúba Magyarországot".

Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva azt is elmondta: az önkormányzati választáson abban érdekeltek, hogy a lehető legszélesebb körű megállapodást kössék az ellenzéki pártokkal. Mint kiemelte: most megvárják, hogy a következő hetekben az MSZP és az Együtt-PM is túlessen a tisztújításon. A DK határozott, de korrekt fél lesz a tárgyalások során.

A DK tagságának bővüléséről azt mondta: úgy véli, pártjuk európai parlamenti választásokon elért sikere vonzhatja az embereket. Örülnek neki, hogy a mozgás elindult, azt viszont cáfolta, hogy az MSZP-ből özönlenének át az emberek. A mintegy 10 ezer taggal rendelkező DK-nak kevesebb mint húsz százaléka érkezett az MSZP-ből - mondta a DK szóvivője.

A pálya már nem lejt, hanem szakadékba vezet!

Publikálás dátuma
2014.06.07. 14:34
Fotó: Népszava, K-2 Press
Az MSZP álláspontja szerint "néhány pillanattal" az önkormányzati választások előtt nem lehet a vonatkozó törvényeket módosítani - közölte Bárándy Gergely, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten.

A szocialista politikus sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz úgy gondolja, hogy a jelenlegi szabályrendszer szerint nem tudná megnyerni a budapesti önkormányzati választásokat, nem lenne többsége a Fővárosi Közgyűlésben.

"Az országgyűlési választások adatait alapul véve az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a baloldali összefogás pártjai  meg tudnák szerezni a mandátumok többségét a Fővárosi Közgyűlésben" - közölte. Szerinte ezért döntött úgy a kormánypárt, hogy átírja a választás szabályait, méghozzá úgy, hogy legyen esélye nyerni "Ennek rendelték alá az alkotmányosságot, az igazságosságot és a logikát is" - fűzte hozzá Bárándy Gergely.

Az MSZP-s képviselő szerint ebben a rendszerben már nem arról van szó, hogy a Fidesz felé "lejt a pálya", hiszen a lejtő dőlésszöge már inkább szakadéknak mondható.  "Olyan szakadéknak, amelybe a budapestieket az akaratuk ellenére bele akarják taszítani a kormánypártok" – jelentette ki.

LMP: Lázár vizsgálja ki az uniós pénzek felhasználását!

Az LMP felszólítja a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja ki a magyarországi európai uniós közbeszerzéseket - közölte Hadházy Ákos, a párt önkormányzati képviselője szombaton Budapesten. Hozzátette, hogy ha Lázár János központosítja, "magához vonja" az uniós pénzek felosztását, akkor a felelősség is az övé..

    A képviselő a sajtótájékoztatón azt mondta: a szekszárdi városvezetés például több esetben távoli, ismeretlen, gyakran honlappal sem rendelkező cégeket hívott meg ajánlattételre. Hadházy Ákos azt állítja: "extrém címeken" csorgattak ki uniós pénzeket magánkézbe, például 15 millió forintot költöttek teremfoglaltsági szoftverre, de ugyanennyit fizettek ki egy gyerekek számára rendezett kétnapos rendezvényre is.

    Hozzátette: az LMP jogászai több közbeszerzési ügyet is megvizsgáltak, sok esetben egyértelműen bizonyítható a hivatali visszaélés és a hűtlen kezelés tényállás. Ezek miatt a jövő héten feljelentést is tesznek - közölte a politikus. Elmondta, több közbeszerzésnél is előfordult, hogy az ajánlattevő cégeknek megegyeztek az adataik: telephelyük, tulajdonosi körük. Amikor a polgármestert megkérdezte, miért épp ezeket a cégeket hívta meg a pályázatra, azt válaszolta, nem emlékszik - tette hozzá.

    A képviselő, aki 130 közbeszerzést nézett át, azt  mondta: 120 esetben szinte fillérre megegyezett a városvezetés által a projektre szánt becsült ár és az ajánlattételi összeg. Mindezek alapján Hadházy Ákos úgy véli, egy olyan szervezett céghálózatról lehet szó, mint amilyenről Zuschlag János, a börtönből nemrég szabadult volt szocialista képviselő ügyében, aki szervezett céghálózatot hozott létre, hogy ifjúsági támogatásokat kiszervezzen magánkézbe.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte: az LMP nyilvánosságot és átláthatóságot követel az uniós források elosztásánál. A politikus azt mondta, 2010 előtt is komoly problémák voltak az uniós pénzek felhasználásában, 2010-ben pedig az addig némi átláthatóságot garantáló civilek kikerültek a pályázatértékelő bizottságokból, s helyükre - az LMP szerint vélhetően Fideszhez közeli - szakértők kerültek.

 Az új kormányszóvivő pénteki bejelentésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Schmuck Erzsébet azt mondta: első hallásra nem tűnik szerencsés megoldásnak, hogy egyes tárcák vidékre költözzenek. Kiemelte: a minisztériumoknak szorosan együtt kellene működniük, s ezt a fizikai távolság nem fogja segíteni. Ráadásul számos kérdést vet fel, kik fognak emiatt vidéken dolgozni, hol fognak lakni, mekkora költségvonzata lesz ennek - sorolta Schmuck Erzsébet, hozzátéve: más országban is volt már ilyen kormányzati munkára kísérlet, de rövid időn belül megbukott.