Előfizetés

Ahogy az uralkodók - A Várba költözik a miniszterelnöki hivatal

Publikálás dátuma
2014.06.06. 19:09
Fotó: Szalmás Péter/Népszava
A budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala legkésőbb 2016. március 15-ig, több tárca székhelye pedig vidéki városokba kerülhet - közölte Kurucz Éva, frissen kinevezett  kormányszóvivő a kabinet pénteki üléséről adott tájékoztatásában.

Kifejtette: a kormány döntött arról, hogy nemzeti programot indít a budai várnegyed és a Budavári Palota újjáépítésére a 2014-2024 közötti időszakra vonatkozóan. Ennek a felújítási programnak a keretében a miniszterelnök és hivatala 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik.

Kurucz Éva arról is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök felkérte Hende Csaba honvédelmi minisztert, tekintse át annak lehetőségét, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön legkésőbb 2016. március 15-ig. Hozzá hasonlóan Fazekas Sándor földművelésügyi tárcavezetőnek a minisztériuma Debrecenbe költözését - szintén 2016. március 15-ig - kell megvizsgálnia.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek pedig a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága Kecskemétre költözését kell megvizsgálnia. Utóbbi azonban már hamarabb megtörténne, legkésőbb az idei év végéig. Az új kormányszóvivő tájékoztatása szerint a miniszterelnök - lehetőség szerint - kedden kívánja felterjeszteni az összes államtitkár személyét Áder János köztársasági elnökhöz kinevezésre. A miniszterek kinevezése, majd parlamenti eskütétele után, péntek délután tartotta első ülését a harmadik Orbán-kormány.

A Karmelita kolostor  a Szent György téri épületcsoporthoz tartozik, 1763-ban épült, mint karmelita templom és kolostor, 1787-ben alakították át színházzá. A benne helyet kapó Várszínház volt az első állandó színház Budán. 

Biztonságosabb munkahelyek, kevesebb táppénz

Évente hat millió uniós polgár szenved munkahelyi balesetet, és négyezren halnak meg munkavégzés közben. Bár halálos balesetek elsősorban bányákban, építkezésekben, az utakon következnek be, a különböző munkahelyi ártalmak az íróasztal mellett ülőket is fenyegetik. Andor László, az unió foglalkoztatási biztosa már eddig is több előterjesztést tett a munkahelyi stressz és más ártalmak mérséklése, a munkabiztonság növelése érdekében. Péntek délután a munkaegészségügyre és biztonságra vonatkozó új bizottsági kezdeményezést, az úgynevezett stratégiai keretet ismertette.

Az új stratégia a 2014 és 2020 közti időszakra összegzi a tagállamoknak szóló ajánlásokat. Három pillérre épül: a „hagyományos” munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzésére, a mostanában belépő új technológiák hasonló kockázatainak prevenciójára, és az idős munkavállalók sajátos problémáira.

Andor László különösen fontosnak nevezte, hogy a kevesebb dolgozót foglalkoztató munkahelyeken is jobban odafigyeljenek az egészséges környezetre és a balesetek megelőzésére. Ez a vállalkozások érdeke is, hiszen a hiányzások a bevételt, az eredményességet csökkentik. A balesetek miatti hiányzás már az elmúlt években is csökkent. Bár – s ezt a tudósító teszi hozzá – Magyarországon például a táppénz igénybevételétől való tartózkodás sokszor nem a gyors gyógyulás, hanem a munkahely elvesztésétől való félelem következménye.

Tudósítói kérdésként elhangzott a sajtó tájékozatón, hogy vajon az ipar ellenállása miatt nem született uniós jogszabály, csak stratégiai keret papír? A magyar biztos diplomatikusan úgy válaszolt, hogy ebben a bizottsági ciklusban ez készült el, de a következő Európai Bizottság – ha úgy akarja – jogszabályi szinten folytathatja a munkahelyi egészség és biztonság megerősítését.

Becsődölt a Sunport Travel utazási iroda

Az alábbi levelet kapták ma kora délelőtt az első turnusban június 8-án utazni kívánó utasok a Sunport Travel Kft.-től. (A levelet egy károsult juttatta el szerkesztőségünkbe.)  

„A Sunport Travel kft. alkalmazottjaként szeretném tájékoztatni, hogy a vállalkozás tulajdonosa nem tartózkodik az országban, a mai nappal megszüntette tevékenységét, így nem tudnak részt venni a vasárnap induló utazáson. Amennyiben szeretnének elutazni, úgy a Green Travelnél kizárólag Bujdosó Helga pénzügyi vezetőhöz tudnak fordulni új foglalásért. Továbbá szeretnénk tájékoztatni, hogy az UNIQA Biztosító felé és a MKEH felé bejelentési kötelezettségnek eleget teszünk!

Sunport Travel csapata”

Az iroda - amelyik itthon Suntimes márkanév alatt futott -  nyitva, telefonjai élnek, a honlapja viszont éppen átszerkesztés alatt. Mint Tóth Mariann, az iroda készséges alkalmazottja a Népszava kérdésére elmondta, 11 órakor kapták a kft török tulajdonosától az emailt (a Partnercontroll adatai szerint Alic Cengiztől): összepakolt és külföldre távozott, az utasokat pedig értesítsék, nem tudnak elutazni a befizetett nyaralásukra. Bár az alkalmazottak is két hete várnak a fizetésükre, mentik a menthetőt: megteszik a bejelentéseket, mint a levelükben is írják.

Június 8–án 20-an indultak volna törökországi  üdülőhelyekre, összesen azonban mintegy 400 utast érint az irodabezárás. A charterpartner-céggel, a Green Travellel felvették a kapcsolatot, hogy akik mégis utazni szeretnének, azok új befizetéssel foglalhassanak utat. Az alkalmazottak úgy tudják az iroda vagyoni biztosítéka elegendő a károsultak kártalanítására és a biztosító is helytáll, tőlük várhatják vissza a befizetett előleget a pórul járt ügyfelek.